Billie Eilish je nase prvič opozorila novembra 2015, ko se je prek spletne glasbene platforme Soundcloud svetu predstavila s skladbo Ocean Eyes. Lani novembra, pri še ne dopolnjenih 18 letih, je postala najmlajša nominiranka – in pozneje tudi zmagovalka – v vseh štirih glavnih kategorij prestižne ameriške glasbene nagrade grammy: za najboljšo vzpenjajočo se izvajalko, za posnetek leta, skladbo leta in album leta. Skupaj je zbrala kar šest nominacij, domov pa odnesla pet kipcev.

Bad Guy je po mnenju komisije najboljša skladba in najboljši posnetek v lanski selekciji nominirancev za grammyja. Skladbo najdete na albumu When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, grammyjevski plošči v kategoriji najboljšega albuma leta.

Billie Eilish je edina glasbenica do zdaj, ki ji je uspelo na en mah opraviti s konkurenco v štirih najpomembnejših kategorijah. In nasploh druga oseba, ki ji je to uspelo. Leta 1981 je štiri grammyje pograbil Christopher Cross. Zvezda teksaškega rokerja je hitro zbledela, saj se Christopher s svojo podobo in glasbenim stilom ni vklopil v format popularne glasbe, ki ga je sredi osemdesetih narekovala MTV.

[VIDEO]: Sailing, zmagovita skladba Chistopherja Crossa. Cross je prejel tudi nagrado za najboljši album, pri tem pa premagal tudi veliko mojstrovino Pink Floydov The Wall:

Na Billie Eilish se rekordi lepijo kot na našega Luko Dončiča v košarkarski ligi NBA. Kar ni nič zares nenavadnega, ko se mlada, talentirana in nadvse marljiva oseba strmo zavihti v ligo najboljših. In poskrbi, da se tam stvari vrtijo po njenih notah. Jasno, Billie Eilish je tudi najmlajša, ki je kadarkoli zmagala v kategoriji za najboljši album leta. Rekord iz leta 2010 je bil do pohoda Billie Eilish v lasti Taylor Swift, ki je nagrado za album Fearless prevzela pri 20 let.

Billie je šele četrta ženska v zgodovini, ki je prejela nagrado za album leta s svojo prvo, debitantsko ploščo. Pred njo je to uspelo Norah Jones leta 2003, Lauryn Hill leta 1999 in Barbri Streisand v letu 1964.

Dobrodošla v druščini,” je Billie dobrodošlico izkazala Barbra Streisand, prejemnica grammyja za album leta za prvenec The Barbra Streisand daljnega 1964.

Billie je med prejemniki grammyja za album leta za zdaj edina predstavnica generacije, rojene v novem tisočletju. Prav isti rekord drži tudi na vodilni svetovni glasbeni lestvici Billboard 200. Marca 2019 se je njen album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? že v začetnem tednu zavihtel na prvo mesto. Avgusta istega leta se je po več tednih zavetrja in napadov z drugega mesta na zmagovitem odru lestvice najbolj predvajanih skladb Billboard Hot 100 znašel še komad Bad Guy.

S številnimi nagradami in priznanji ovenčani prvenec When We All Fall Asleep, Where Do We Go? je Billie izdala pri 17 letih. En rekord ji je pri tem vendarle ušel. Leta 2009 je veliki met pri naskoku na lestvico najbolj poslušanih albumov uspel Demi Lovato. Prvenec Here We Go Again jo je na prvo mesto BIllboarda 200 izstrelil pri 16 letih. Eden sila redkih primerov, ko Billie Eilish nekomu gleda v hrbet.

[VIDEO]: Demi Lovato, ena od redkih rekorderk na svetovnem glasbenem vrhu, ki je Billie Eilish postavila nepremostljivo oviro.

Billie Eilish je prva ženska izvajalka v zgodovini, ki je imela na Billboardovi listi Hot 100 istočasno kar 14 komadov. Od tega kar 12 komadov iz prvega albuma, ob teh pa še skladbi Lovely in Ocean Eyes. S tem dosežkom je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Pozneje jo je prehitela Taylor Swift, ki je na lestvico Hot 100 nanizala vseh 18 skladb albuma Lover. Med Taylor in Billie se torej obeta zanimivo rivalstvo.

[VIDEO]: Ocean Eyes je prva skladba, s katero se je Billie Eilish leta 2015 predstavila svetovni javnosti. Štela je 14 let. Skladbo je napisal njen brat, glasbeni producent Finneas O’Connell.

Naj bo dovolj Billboarda. Lahko bi sicer postregli še s številnimi osupljivimi podatki, ki pričajo o izjemni popularnosti in predvajanosti skladb Billie Eilish. Prednjači namreč pri vseh statistikah. Če že ni povsem na vrhu, pa je med najboljšimi spet daleč najmlajša in rekorde podira na račun svoje starosti.

Številne glasbenice in glasbenike, ki segajo v takšne višave, rada doleti še prav posebna čast; in Billie ni izjema. Pred kratkim je izšla njena skladba No Time to Die, nosilna skladba, ki oznanja prihajajoči istoimenski film o Jamesu Bondu. Je sploh treba dodati, da je Billie Eilish najmlajša izvajalka uvodne bondovske skladbe vseh časov?

[VIDEO]: Billie Eilish in bondovska No Time to Die z letošnje podelitve nagrad The BRIT Awards.