Twitch

Največja Amazonova platforma, ki je bila še do nedavnega oaza za gamerje, je v zadnjih tednih postala gostiteljica karantenskih koncertov. Na Twitch so migrirali glasbeni izvajalci, kot so Diplo, Dave Matthews, Jack Johnson in Linda Perry.

Lahko pa se prek Twitcha pridružite recimo Miku Shinodu iz grupe Linkin Park, ki tako opravi en butični performans in ob tem pokaže, kako v karanteni finišira nov žagarski komad. Sočno.

Watch Surprise Second Stream (finishing song) from OfficialMikeShinoda on www.twitch.tv

Prvi vtisi: Ta trenutek se zdi, da je platforma priljubljeno zbirališče indie glasbe, poleg tega pa glasbeniki na njej v primerjavi z drugimi družbenimi mrežami lahko tudi nekaj zaslužijo (niti slučajno ne toliko, kot če bi razprodali Madison Square Garden, ampak to so bili drugi časi).

Instagram Live

Redno zbirališče za live streame glasbenikov, kot so Miley Cyrus, John Legend (ki preigrava svoje hite na željo uporabnikov, in to v vizualnem spremstvu prelepe žene), DJ D-Nice (klubski maraton neposredno iz njegovega apartmaja v Los Angelesu), če se osredotočimo samo na nekatere med njimi.

Prvi vtisi: Ta trenutek Instagram Live še nima jasne strukture prihajajočih koncertov, saj se nam zdi, da glasbeniki pripravljajo karantenske dogodke po čistem vzgibu. Skratka, če kaj ulovite, potem hitro delite, sicer se pač cel dogodek odpelje mimo – in verjetno ga ne boste videli nikoli.

YouTube

Skupina Radiohead bo na svojem YouTube kanalu vsak četrtek predvajala jagodni izbor koncertnih posnetkov, podobno idejo je implementirala Metallica, le da je bend zavzel torke. Na voljo imamo tudi ustrezno predelane koncertne posnetke skupine Pink Floyd, prvega so predvajali 24. aprila, in kot kaže, bo skupina dala na voljo še kar nekaj koncertnega materiala. Pač toliko, da nas spomni, kako noro dobro so slišati v živo.

Tudi Post Malone je pripravil livestream na temo Nirvana Tribute (25. aprila), špekuliramo pa, da to ne bo prvi in zadnji stream. Moramo reči, da je bila v tem Nirvana oživljena bolje kot še nikoli. Preverite. (Mimogrede, Post Malone končuje nov album tako da - poletje bo vroče.)

Prvi vtisi: YouTube očitno zavzema nišo platforme, ki bo ponujala brezplačne posnetke koncertov velikih skupin. Ni slabo za vse, ki si radi koncerte, ki smo jih izkusili v živo, potem še nostalgično pogledamo na spletu. Zlasti če se zvočno mojstrsko obdelani, za kar pa bodo veliki bendi vedno poskrbeli.

Facebook Live

V prvem tednu aprila se je na Facebook strani Recording Academy pod okriljem eksperimentalnega festivala Pickathon začela odvijati serija koncertom z naslovom A concert a Day, ki bo trajala vse do prvega tedna junija. Skupaj se bo zvrstilo kar 60 koncertov v živo, bolj ali manj znanih glasbenikov, kar je izvrstna priložnost, da prisluhnimo talentom, ki jih sicer v ozkem grlu glasbenega mainstreama ne bi nikoli zaznali.  

Znana institucija Boiler Room je prav tako dobro pripravljena na digitalno invazijo, serija prenosov Streaming from Isolation pa je žanrsko tako pestra, da smo si najprej morali ogledati vso ponudbo 80 žanrov, da bi si tematsko obarvali svoj konec tedna.

Prvi vtisi: Vse didžejske prenose v živo prek spleta, ki smo si jih pogledali do zdaj, smo seveda hvaležno sprejeli, nam je pa vsakič, ko so se pojavile prekinitve, rahlo trzala veka. Facebook Live bo moral zmetati še nekaj milijard v razvoj svoje streaming platforme.