Več kot sto nastopajočih glasbenikov se je v osemurnem spletnem prenosu zvrstilo v projektu One World: Together At Home. Nastopili so v dober namen, in sicer za zdravstvene delavce, ki se noč in dan neumorno borijo za človeška življenja. Med nastopajočimi so bile številne glasbene megazvezde, ki so zvedavim očem dovolile vstop v svoja domovanja, v prostore, kjer radi ustvarjajo in prepevajo.

Humanitarna akcija, ki je potekala na pobudo Lady Gaga, skupnosti Global Citizen in Svetovne zdravstvene organizacije, je zbrala 128 milijonov ameriških dolarjev, ki bodo namenjeni pomoči zdravstvenih delavcem v prvi bojni liniji s koronavirusom.

Kateri nastopi so nam ostali najbolj v spominu?

Čustveno: Taylor Swift - Soon You’ll Get Better

Taylor je pesem napisala za svojo mamo, ki se že vrsto let bojuje z rakom. Skladbi, ki jo je Taylor Swift ob tej priložnosti izvedli sama ob spremljavi na klavirju, lahko v originalni različici prisluhnete na njenem zadnjem albumu Lover.

Športno: Elton John - I’m Still Standing

Sir Elton John, katerega nastop sta z uvodnim nagovorom napovedala zakonca Beckham, je svoj koncertni klavir odvlekel pod koš domačega košarkarskega igrišča. Nastopil je svojo vihravo uspešnico z začetka osemdesetih prejšnjega stoletja I’m Still Standing,.

Veličastno: Lizzo - A Change Is Gonna Come

Kakšna verzija krasne soul klasike A Change Is Gonna Come, ki jo je v šestdesetih prepeval Sam Cooke! S posnetka ni povsem razvidno, v katerem delu svojega stanovanja je Lizzo nastopila. Zlahka si predstavljamo, da ekscentrično zvezdnico poslušamo iz njene banje. Akustika je dobra.

Vitalno: The Rolling Stones - You Can’t Always Get What You Want

Večni mladeniči! Poskakujoči Mick, spokojni Keith, hudomušni Charlie in vživeti Ronnie s svojo zimzeleno skladbo. Poslušalci se gotovo sprašujejo, ali je Charlie Watts spet na kakšnih čudnih drogah, ko takole maha z bobnarskimi paličicami po zraku? Druge matra firbec, ali je Keithu Richardsu že uspelo prebrati tisto debelo knjigo pred seboj? 

Svečano: Eddie Vedder - River Cross

Če Stonesi obvladajo skupinske spletne konference, tega, kot kaže, ni mogoče trditi za Pearl Jam. Karizmatični Eddie Vedder je nastopil sam, v družbi mogočnih orgel in številnih sveč. Skladbo River Cross najdemo na novem albumu Pearl Jamov Gigaton. Skupina bi morala biti ta hip na svetovni turneji, odpovedani so tudi evropski poletni koncerti.

Subtiltno: Billie Eilish & Finneas - Sunny

Še ena soul klasika iz šestdesetih, tokrat Sunny Bobbyja Hebba. V doživeti izvedbi mlade Billie Eilish in njenega brata ter glasbenega producenta Finneasa. Joj, kako čudovita in hkrati srhljiva je podobnost z Amy Winehouse. V zaključnih taktih še nekaj melodije z Billiejine bondovske skladbe No Time To Die.

Kolegialno: Stevie Wonder - Lean On Me

Eden zadnjih staroborcev iz šole Motowna je zapel skladbo pred kratkim preminulega Billa Withersa. Stevieju je leta 2015 pripadla tudi čast, da je Billa Withersa sprejel v Hišo slavnih rokenrola. Stevie, še na mnoga leta!

Uspavalno: Billie Joe Armstrong - Wake Me Up When September Ends

Medtem ko so številni zvezdniki izbirali skladbe, ki so že s svojimi naslovi izkazovale podporo in solidarnost, je vodja ameriške zasedbe Green Day ubral drugačno taktiko. Billie Joe Armstrong nam sporoča, da ga kar pustimo spati do septembra.

Spominsko: Paul McCartney - Lady Madonna

Sir Paul McCartney je solo verzijo beatlovske Lady Madonna pospremil z nagovorom h krepitvi zdravstvenih sistemov in več fotografijami medicinskih delavcev, ki jim je bil projekt posvečen. Nič čudnega, tudi Paulova mama je bila medicinska sestra, in sicer v času zadnje globalne zdravstvene tragedije, druge svetovne vojne.

Ubrano: Celine Dion, Andrea Bocelli, Lady Gaga, Lang Lang, John Legend - The Prayer

Kot se za velike humanitarne glasbene projekte spodobi, glasbeniki za finale zapojejo družno.

Skladbo The Prayer sta leta 1999 skupaj izvedla Andrea Bocelli in Celine Dion. V tej verziji se jima z nekaj vložki pridružita še gostiteljica Lady Gaga in John Legend, vsemu skupaj pa podlago daje klavirski čudodelec Lang Lang.

Na spletnem festivalu so nastopili še številni drugi zvezdniki, kot so Alanis Morisette, Rita Ora, Kesha, Jennifer Hudson, The Killers, Mikly Chance, Annie Lennox, Sheryl Crow, Zucchero, Jack Johnson in Michel Buble. Zanimivo je, da ni nastopil nihče od prvokategornih raperskih zvezdnikov. Sicer pa težko reči, da smo koga prav posebej pogrešali.

Naslovna fotografija: Profimedia