Organizatorji dogodka Pesem Evrovizije 2020 so se več tednov trudili najti kakršnokoli alternativno možnost za realizacijo tekmovanja, a raznolikost ukrepov v različnih državah, ki bi sodelovale na tekmovanju, je predstavljalo gordijski vozel, ki ga ni bilo mogoče razvozlati. Letošnjo Evrovizijo bi sicer gostili 16. maja v Rotterdamu.

Načrti za naprej pa so zelo preprosti: Rotterdam prihodnje leto ostaja gostitelj Evrovizije, sodelujoče države pa bodo morale izbrati nove tekmovalne pesmi. Ne bi bilo namreč pošteno, da bi naslednje leto povabili pesmi, ki so bile sicer namenjene, da se pomerijo na velikem odru letos, saj bi tako izvajalci imeli vse leto možnosti, da se promovirajo evropski javnosti, kdo bi se bolje promoviral, pa bi bilo seveda odvisno od proračuna.

In kako so poznavalci na stavnicah za letošnje leto razporedili morebitne zmagovalce? Čeprav internet trdi, da bi lahko za zmagovalca letošnje Evrovizije, čeprav se ne bo zgodila, kar takoj kronali islandsko skupino Dadi & Gagnamagnid s skladbo Think About Things, pa stavnice na sam vrh postavljajo bolgarsko Victorio s pesmijo Tears Getting Sober.

Od 1. do 10. mesta na stavnici si pesmi torej sledijo v tem vrstnem redu (mimogrede, slovenska pesem Voda, ki jo poje Ana Soklič, se je na stavnicah uvrstila na predzadnje, 41. mesto):

#1 Bolgarija

Victoria – Tears Getting Sober

Mozaik ocena: Nevpadljiva uspavanka z impresivnim vokalom, ki se jo bo naslednje leto težko spomniti. Razumemo pa, po svoje, zakaj je navdušila ljubitelje evrovizijske popevke.

#2 Litva

The Roop – On Fire

Mozaik ocena: Od kdaj pa Litva dela poskočne komade? Tole je definicija poletnega jingla. Si bomo zavrteli sem ter tja, ko zajadramo v osrčje poletne relaksacije.

#3 Švica

Gjon's Tears – Repondez-moi

Mozaik ocena: Ko je Švica bolj francoska kot Francija. Balada, tako optimalna za deževne dni, da dežuje tudi v videospotu.

#4 Rusija

Little Big – Uno

Mozaik ocena: Morebiti celo naš favorit, ker je to točno takšna glasbena zafrkancija, kot smo jo med epidemijo potrebovali. Bomo takole plesali, ko pridemo ven? In še: debelušni frajer v ozadju si zasluži svoj lasten TV-šov.

#5 Italija

Diodato – Fai rumore

Mozaik ocena: Uf, tole je v luči koronavirus tragedije v Italiji še toliko bolj udarilo naravnost v srce. Posluša se kot soundtrack žalosti, ki jo je premagala kolektivna požrtvovalnost in trpežnost. Forza, Italia!

#6 Islandija

Dadi & Gagnamagnid – Think About Things

Mozaik ocena: Nič več se nam ni treba spraševati, kakšno glasbeno stvaritev bi naredila ekipa, ki sicer cele dneve igra Dungeons & Dragons. Mimogrede, je cela Islandija na odru?

#7 Romunija

Roxen – Alcohol You

Mozaik ocena: Ko se zaveš, da se alcohol you v bistvu sliši kot I'll call you, možgani za par minut odidejo na pavzo. Bravo, Romunija, tole besedno igro bomo zagotovo kdaj izkoristili.

#8 Malta

Destiny – All Of My Love

Mozaik ocena: Neverjeten vokal komaj 17-letne Destiny Chukunyere, vpet v skladbo, ki se sliši kot tipična evrovizijska popevka. Energično, všečno, ostane v uhlju. Zagotovo med najboljšimi.

#9 Azerbajdžan

Samira Efendi – Cleopatra

Mozaik ocena: Preskok v refren nas je nedvomno presenetil. Pozitivno. Smo skoraj pozabili strmeti v Samiro Efendi. Azerbajdžan redko razočara v tem naboru in tudi tokrat ne ostajajo neopaženi.

#10 Švedska

The Mamas – Move

Mozaik ocena: Zborček treh impresivnih vokalistk se na odru nadvse zabava in ustvari občutek, da poslušamo cel vokalni orkester in ne le tri uglašena grla. Luštno za poslušanje ali dva, a nam skladba ni ostala v spominu prav dolgo.

Naslovna fotografija: Sofya Tayurskaya, članica ruske zasedbe Little Big (Profimedia)