Naj gre za spanje, meditacijo ali zgolj sprostitev – ambientalna glasba zna ustvariti čudeže. Pomirjujoče melodije nas zapeljejo v sanjave zvočne pokrajine, ki se valijo počasi in široko. Ritem umirja utrip vašega srca. Dihanje se upočasnjuje. Občutek za čas izgubi, občutljivost za zunanje dražljaje otopi.

Misli zaplavajo v nove dimenzije, vrtiljak hipnotičnih zvočnih valov jih potisne v vznemirljivo potovanje … Če vam glava ob branju teh vrstic še ni omahnila, vas morda daje nespečnost. V posluh vam ponujamo nekaj največjih mojstrovin ambientale, ob kateri boste gotovo zasmrčali, da bo veselje!

Brian & Roger Eno - Mixing Colours

Ste vedeli, da ima Brian Eno, ta glasbeni čarodej, ki se ga spomnimo iz skupine Roxy Music in po sodelovanju z Davidom Bowiejem in U2, brata? Tudi Roger Eno je očitno na smrt zaljubljen v ambientalno glasbo. Brata Eno sta ploščo Mixing Colours izdala letos. Mlajši Roger je poskrbel za tipke in odigral večino klavirskih delov. Brian pa se je kot eden največjih mojstrov ambientalnega zvoka vseh časov spopadel s produkcijo in končno zvočno podobo albuma. Rezultat: prava uspavanka!

Jordan De La Sierra: Gymnosphere: Song Of The Rose

Najstarejša plošča z našega nabora. Leta 1978 je Jordan De La Sierra, študent očeta repetitivne minimalistične glasbe Terryja Rileyja in indijskega pevca Pandita Prana Natha, v domačem kletnem studiu na trak posnel zvoke pričujoče plošče. Da bi ustvaril pridih mogočnosti in veličastnosti, je trakove predvajal v veliki katedrali v San Franciscu in ujel zvočni odmev te episkopalne zgradbe. Naravnost božansko!

Aphex Twin: Selected Ambiental Works II

Plošča, ki jo je Pitchfork uvrstil na drugo mesto 50 najboljših ambientalnih albumov vseh časov. Privrženci tega enigmatičnega angleškega zvočnega frika morda raje prisegajo na bistveno bolj ritmični prvi del kolekcije Selected Ambiental Works 85-92, a za sprostitev in krepak spanec je vsekakor primernejša mlajša kolekcija. Aphex za vedno!

Nils Frahm: Screws

Se vam ob tej plošči zdi, da Nils Frahm igra na pianino v vaši dnevni sobi, vi pa ga zadaj poslušate zleknjeni na zofi? Niste daleč od resnice. Ta kontemplativna plošča je nastala v obdobju, ko si je Nils zlomil palec in je bil prisiljen več tednov počivati doma. Na domačem pianinu se je poigraval z različnimi improvizacijami. In k sreči vse skupaj tudi posnel. Devet skladb za pianino za devet prstov.

Max Richter - Sleep

Zaključimo z glasbo za najtrdovratnejše nespečneže. Če vam ne uspe zaspati ob Richterjevem albumu Sleep, potem tale članek najbrž ni za vas in boste morali poseči po kakšni bolj neposredni učinkovini. Osem ur in pol trajajoči album je sestavljen iz 31 posameznih kompozicij, ki skupaj tvorijo celoto popolne uglašenosti s količino priporočljive doze spanja. Alfa stanje zagotovljeno!