Znanstveniki zatrjujejo, da podobne učinke kot meditacija prinaša tudi glasba. Seveda pa je treba biti pri izbiri prave glasbe selektiven. Učinki so namreč hitro nasprotni in namesto pridnega šolarja, ki vadi poštevanko, lahko v sobi najdete skakajočega mulca, ki na postelji s teniškim loparjem oponaša podivjanega kitarista iz heavy metal benda. Zanesete se lahko na splet. Tako prek različnih servisov za predvajanje zvoka kot tudi prek platform, kot je YouTube, najdete kopico skrbno izbranih glasbenih kompilacij, ki so primerne posebej za umirjanje in koncentracijo otrok.

Če ste naročeni na katerega od ponudnikov pretočnih glasbenih vsebin, kot so Apple Music, Deezer ali Tidal, potem se lahko sprehajate po številnih žanrskih zavihkih in plejlistah, prirejenih prav za to, kar iščete. Najdete lahko vse, od uspavank do pomirjujočih skladb iz zakladnice klasične glasbe, pa tudi kakšno bolj živahno melodijo vmes. Morda posežete po zvokih iz narave? Ali pa kar po belem šumu, tistem zvoku, ki ga običajno slišimo prek radia in televizije, ko zmanjka signala. Presenetljivo, beli šum je dokazano učinkovit pri uspavanju otrok. 

Kot omenjeno, pa dostojno izbiro ponuja tudi YouTube. Najbolj preverjen izbor gotovo ponujajo kompilacije Disneyjeve glasbe. Otrokom lahko predvajate širok nabor iz Disneyjevih klasik, kot je Levji kralj, pa vse do sodobnih pustolovskih prigod Ledenega kraljestva. 

Zakaj ne bi s pozitivnimi vibracijami otroci vstopili že v novo jutro? Otroško glasbo večinoma povezujemo z uspavankami in pomirjanjem. A za jutranjo dobro voljo so priporočljive svetlejše in bolj poskočne melodije, ki jih recimo krasno pričara akustična kitara. 

Na YouTubu lahko na pomoč priskoči tudi slika. Otroke lahko na primer pomirjajo in uspavajo animacije, lahko pa poiščete tudi kaj bolj izvirnega in drugačnega, kar bo zanimivo tudi drugim članom družine. Tudi vi si zaslužite krepkega in zdravega spanca, kajne? 

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIF via GIPHY.