Prvo mesto na Forbesovi lestvici 100 najbogatejših zvezdnikov je letos sicer osvojila Kylie Jenner. Članica klana Jenner-Kardashian se je z lanskega tretjega mesta na sam prestol zavihtela po prodaji večinskega deleža svojega kozmetičnega podjetja. V letu 2019 je tako skupaj pridelala 590 milijonov dolarjev, njeno celotno premoženje pa je ocenjeno na 900 milijonov dolarjev. Ni slabo za 22-letnico.

Kylie Jenner
V bistvu narejena iz denarja

Drugi na lestvici je Kyliejin svak Kanye West. Mož Kim Kardashian je s 170 zasluženimi milijoni dolarjev daleč največji zaslužkar med glasbeniki. Sledi mu starosta Elton John, čigar 81 milijonov dolarjev je zadostovalo za skupno 14. mesto. Trojico največjih zaslužkarjev med glasbeniki zaokrožuje Ariana Grande, ki je bila s prisluženimi 72 milijoni najbolje plačana glasbenica, na lestvici stotih pa je tokrat končala na 17. mestu.

Kanyeju Westu je dobra poslovna žilica prinesla tudi status milijarderja. Forbes njegovo premoženje ocenjuje na 1,3 milijarde ameriških zelencev. Vsega seveda ni prislužil z glasbo. Glavni vir dobička predstavlja njegova znamka športnih superg. Kanye se svojega bogastva ne sramuje, rad ga deli tudi z drugimi. Pred kratkim je dva milijona dolarjev daroval družinam treh umrlih temnopoltih Američanov Georgea Floyda, Ahmaudua Arberyja in Breonna Taylorja, znaten delež tega zneska pa je namenjen tudi spodbujanju podjetništva med temnopoltimi v Čikagu in okolici. 

Elton John se raje drži glasbe. Zaslužil je sicer krepko manj od Westa, a je za to v veliki meri zaslužna velika koncertna turneja, katere skupni izkupiček se je ustavil pri 212 milijonih dolarjev. To je zadostovalo za drugo mesto med najbolj profitabilnimi koncertnimi turnejami v 2019. Z 215,2 milijona dolarjev je prvo mesto osvojila Pink, peterico pa ob njej in siru Eltonu sestavljajo še Ed Sheeran (211,7 milijona), Metallica (179 milijonov) in The Rolling Stones (177,8 milijona). 

Turneja Ariane Grande je vlagateljem prinesla 118,3 milijona dolarjev. Ariana, najbolje plačana glasbenica v letu 2019, je lani skupaj zaslužila 72 milijonov, ob glasbi pa delež njenega prihodka predstavlja udejstvovanje v parfumski industriji. 

Letošnja lestvica pa ima tudi eno novinko - Billie Eilish. S 53 milijoni dolarjev zaslužka je svojo pot na lestvici najmočnejših začela na 43. mestu (ja, za seboj je že takoj pustila več kot polovico popkulturnih bogatašev), obenem pa je z rosnimi 18 leti tudi najmlajša zvezdnica na seznamu.

Kdo pa so največji poraženci?

Kdor visoko pleza, nizko pade. Najslabše so jo odnesli irski rokerji U2. Po lanskem šestem mestu z zasluženimi 118 milijoni v letu 2018, so letos pristali šele na 87. mestu z vsega 38 milijoni prisluženih zelencev.

Le malce bolje jo je odnesel Ed Sheeran. Lanski devetouvrščeni rdečelasi kuštravec je letos pristal na 23. mestu. Letni prihodek je skoraj prepolovil – s 110 milijonov je padel na 65 milijonov dolarjev.

Fotografije: Profimedia