#10 Kings of Leon – Sex On Fire (2008)

Da razčistimo najprej naslov pesmi, ki nas bega že zadnjih 12 let: medtem ko je verjetno pol svetovne populacije skozi pesem doživljajo najbolj divje seksualne fantazije, smo večkrat brali o tem, da besedilo nima nobenega globljega pomena. Tudi naslov je narejen iz čiste zafrkancije, trdi pevec Caleb Followill, in verjetno bi celotna ideja spolzela mimo, če ne bi bend v neki točki preglasil svojega pevca in rekel, da se zna komad s takšnim besedilom celo prijeti. In glej ga zlomka – res se je.

#9 Cee Lo Green – Forget You (2010)

Če nas spomin ne vara, je tale pesem na začetku predvajanja imela malo bolj sočen naslov (drži, originalni naslov je bil preprosto – Fuck You). In če pomislimo, je bila prva različica verjetno razlog, da se je druga potem prijela. Saj je kar Cee Lo Green takrat povedal to, kar tako ali tako že vsi vemo, samo nihče ni tega tako dobro upesnil – da je zelo zoprno shajati v razmerju, kjer te ima boljša polovica za denarnico.

#8 One Republic – Counting Stars (2013)

Še ena ideja o pesmi, ki raje šteje zvezde kot denar, pa se je pevcu Ryanu Tedderju porodila med snemanjem četrtega albuma za bombastično Beyoncé. Mimogrede, lani je bilo neto bogastvo Beyoncé ocenjeno na nekje pol milijarde dolarjev, One Republic pa na ta seznam niti niso prišli. Ironija pa taka. Iz istega razloga tudi mi raje štejemo zvezde.

#7 Mark Ronson – Uptown Funk (Official Video) ft. Bruno Mars (2014)

Dolgo smo mislili, da je Bruno Mars zvezda v tej zgodbi. Pa ni. Zvezda je Mark Ronson. To je tisti bolno perfekcionistični producent, ki je kar 82-krat poskusil dobiti najbolj prečiščen funk zvok kitare, ki ga potem lahko užijete v komadu. Legenda pravi, da je Mark potem odšel iz studia na kratek odmor in se od napora zgrudil v bližnji kavarni. In vmes še trikrat bruhnil. Na koncu je nastal eden največjih hitov desetletja.

#6 The Black Eyed Peas - I Gotta Feeling (Official Music Video) (2009)

Enostavna podlaga za vsakršno zabavo, destilirana party himna, ki je producenta Will.i.ama izstrelila v vode elektronske plesne glasbe, medtem ko je Davida Guetto istočasno izstrelila v nasprotno smer – v vode najbolj banalne, a na lestvice ves čas prilepljene pop glasbe.

#5 Justin Timberlake - Can't Stop the Feeling (2016)

Še ena poskočnica na temo sreče, ki pa je Justin Timberlake kljub orjaškemu talentu vendarle ni zvaril sam. Kot soavtor se je pod njo podpisal še Max Martin, avtor, ki je iz grintavega dekliča iz Louisiane ustvaril bleščečo pop princesko Britney Spears. In pozneje še Taylor Swift, ki jo je, zanimivo, na pop sceno potegnil iz približno istih ruralnih (pardon, kantri) okoliščin. Frajer je namreč podpisan pod oba top hita teh dveh pop zvezdnic – Baby one more time in Shake it off.

#4 Daft Punk – Get Lucky (feat. Pharrell Williams and Nile Rodgers) (2013)

Skoraj naivno bi bilo pričakovati, da se pri takšni kombinaciji producentov ne bo zgodil glasbeni čudež. Neka statistika celo pravi, da je pesem na Spotifyu dosegla največje število predvajanj v enem dnevu, druga pa, da gre za enega najbolj prodajanih singlov stoletja. Skratka, zadetek v polno, ki je popolnoma sinhroniziran s samim naslovom.

#3 Maroon 5 – Moves Like Jagger (feat. Christina Aguilera) (2011)

Saj gre v uho, ampak a se še komu zdi, da je komad v bistvu postal uspešen zaradi Micka Jaggerja in ne zaradi Adama Levina in Christine Aguilera? Pa ga v pesmi ali spotu sploh ni. Vemo pa vsi, kako se na odru giba Mick Jagger, kajne? No, samo vprašamo …

#2 Adele – Rolling in the Deep (2010)

Evo, to pa nastane, ko se konča velika ljubezen in je treba ventilirati nasičena čustva. Mimogrede, pesem je bila spisana v treh urah (medtem ko so za Get Lucky potrebovali 18 mesecev). Pa naj še kdo reče, da ljubezen (ali pomanjkanje le-te) ni fantastično gorivo za ustvarjalnost.

#1 Pharrell – Happy (2013)

Pesem, ki je dokončno izbrisala meje med pop hiti in internetnimi memi. Ker je bila pač oboje. Kmalu po izidu je na tisoče in tisoče videov s prav ljubko dodelanimi koreografijami z vsega sveta našlo svoje mesto na YouTubu. Pesem kar naenkrat ni bila več samo od Pharrella, ampak od vseh in lahko bi mirno rekli, da je šlo za pravo internetno gibanje. Slednje je producenta ganilo do te mere, da je na intervjuju z Oprah zajokal od sreče.

Naslovna fotografija: Adele na koncertu v Nashvillu leta 2016 (Profimedia)