Norah Jones – Black Hole Sun

Redko se zgodi, da nekdo tako dobro povzame esenco pesmi, kot je to storila Norah Jones z eno najbolj znanih pesmi skupine Soundgarden. Priredba je dobila toliko bolj čustven naboj tudi zato, ker je točno na tem mestu (v dvorani Fox Theater v Detroitu) Chris Cornell, sicer pevec, imel svoj zadnji nastop.

Johnny Cash – Hurt

Tule bi sicer lahko razpravljali, a moramo biti korektni in priznati, da smo dolgo mislili, da Hurt pripada Johnnyju Cashu! Begalo nas je le to, da so jo pred tem izdali Nine Inch Nails (1994), a smo bili glede na visoko starost Johnnyja Casha prepričani, da je bila pesem njegova in da jo je potem oča kantrija leta 2002 preprosto vzel nazaj! Obe različici sta naravnost ganljivi. Original je bil sicer nominiran za grammyja, priredba Johnnyja Casha pa je bila tako iskrena, da je šef ansambla Nine Inch Nails Trent Reznor ob priliki rekel, da "pesem ni več njegova".

Siddharta – Od višine se zvrti

Kreslinov original je sezuval boomerje, priredba pa njihove prestolonaslednike – torej nas. Original Od višine se zvrti (spomnimo, šlo je za skupino Martin Krpan) se je namreč vrtel še na kaseti, in to vsak konec tedna med vožnjo na vikendico, najverjetneje v katrci ali spačku. Potem pa se je leta 2003 na bežigrajskem stadionu zgodila Siddharta, ki je prekmursko otožnico transformirala v novodobni rokerski rajc. In še danes gane do solz.

Soft Cell – Tainted Love

Na tole pesem se je poplesavalo že leta 1965, ko jo je prepevala Gloria Jones. Dvajset let pozneje jo je v predelani različici svetu ponovno ponudil synth-pop duo Soft Cell, nakar jo je leta 2001 v njeno doslej najbolj temačno različico spreobrnil še Marilyn Manson.

Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock ‘n’ Roll

Stavimo, da tega niste vedeli: I love Rock ‘n’ Roll je ena najbolj znanih rokerskih himn (1975), spisal pa jo je nedavno preminuli Alan Merrill, ki je bil po rodu s hrvaškega otoka Krk. Takole je pesem odmevala v originalu, ampak verjamemo, da je verzija iz osemdesetih dobila poseben čar že zato, ker se je vanjo naselil ženski vokal. Leta 2002 je bila pesem ponovno ugrabljena, v pop-glam-rock preobleko jo je namreč povedla BritneySpears.

Muse – Feeling Good

V originalu je pesem pripadala mehkemu vokalu sicer precej turbulentne Nine Simone (1965), potem pa jo je v rock različico transformirala skupina Muse. In to tako dobro, da so jo bralci spletne publikacije NME leta 2000 razglasili za najboljšo priredbo vseh časov. 

Lenny Kravitz – American Woman

Kanadski rokerji The Guess Who so prvi prepevali tale komad, ki pa je očitno tako navdušil glasbeno sfero, da se je v naslednjih letih in desetletjih zvrstilo kar nekaj priredb. Najbolj udarna in po skoraj tridesetih letih še vedno vizualno estetska se je zgodila leta 1999. Na lestvice jo je zažagal LennyKravitz, za ta podvig pa pobasal celo grammyja.

Nipplepeople – Frka

Hočete dober elektro pop komad za naslednjo vožnjo do morja? Potem bo tale priredba odličen izbor! Leta 1981 jo je sicer prepevala Zdenka Kovačiček, a je bila takrat zaradi besedila vsaj trideset let pred časom. Beseda 'guzica' je bila namreč na črni listi, a če bi takratne avtoritete za cenzure vedele, da bo trideset let pozneje ves planet 'twerkal', bi Zdenki verjetno vseeno dali zeleno luč.

Naslovna fotografija: Profimedia