Kasete so v bližnji preteklosti uporabljali večinoma obrobni glasbeni žanri, ki prisegajo na analogijo, sicer pa je ta format v večji meri utonil v pozabi. Spomini, povezani s kasetami, so za marsikaterega poslušalca precej travmatični. Neskončna prevrtavanja nazaj in naprej, zagozdeni in zmečkani trakovi, pomotoma pritisnjena tipka REC namesto PLAY. Seveda pa so spomini na kasete tudi lepi. Ujeta in posneta skladba z radijskih valov, sestavljanje in presnemavanje kompilacij, predvsem pa velik užitek ob nakupu glasbenega formata, ki je šel od vseh ustaljenih različic najlažje v prtljago. Ali pa še raje: škatlica v žep, kaseta pa v 'walkman'.

Je morda ravno lanska 40. obletnica walkmana, izjemno popularne mobilne naprave, predhodnice discmana in predvajalnikov MP3 v takšnem ali drugačnem ohišju, poskrbela za porast prodaje kaset? Ne bi bilo čudno. Gramofon je bil pred nekaj leti najbolje prodajan artikel na Amazonu. Modni utrip, ki vselej stavi na privlačnost starega v kombinaciji z vznemirljivostjo novega, je spodbudil številne glasbenike, da so začeli svoje nove albume izdajati tudi na vinilkah. Povsem možno je, da bodo zdaj istega vzorca deležne tudi kasete.

Oglasno mesto

Novodobni zvezdniki na kasetah

Kaj imajo skupnega 5 Seconds of Summer, Lady Gaga, Dua Lipa, The 1975 in Selena Gomez? Gre za izvajalce iz predalčkov pop glasbe, ki krojijo vrh lestvice najbolje prodajanih albumov na kasetah v letu 2020 v Veliki Britaniji. Britanci nasploh ugotavljajo, da se je prodaja kaset na Otoku, v primerjavi z minulim letom, povečala za 103 odstotke. Večina najbolj prodajanih izvajalcev prihaja iz pop glasbe. Kasete torej niso več stvar obskurnosti in si strmo utirajo pot nazaj v špico najbolj popularnih glasbenih žanrov.

5 Seconds of Summer so z albumom CALM, ki je kupcem na voljo v petih kasetnih različicah, na prvem mestu po prodajnosti v Britaniji. V prvem tednu po izidu je bilo prodanih 12.000 kaset, kar je nov rekord po več kot 18 letih.

Na tretjem mestu, za 5 Seconds of Summer in Lady Gaga, najdemo atraktivne The 1975 in njihov četrti album Notes on a Conditional Form. Sledita jim Selena Gomez z albumom Rare in Dua Lipa s Future Nostalgia.

Naslovna fotografija: Izsek iz filma Veliki Lebowski (Profimedia)