Zgodba je hudomušna predvsem zato, ker so jo nekateri njegovi oboževalci očitno vzeli preresno. Povod za to je po svoje omogočil Cave sam. The Red Hand Files je spletna stran, na kateri Nick Cave redno klepeta s svojimi bralci. Med kopico vprašanj, ki romajo na njegov naslov, izbere tista, ki se mu zdijo posebej zanimiva, potem pa se nanje široko razpiše. Zgodbe so takšne, kot so njegove skladbe. Zabavne, groteskne in poetične.

Po koncertu, ki smo ga lahko spremljali v živo prek spleta, nam je Nick zaupal zgodbo, povezano s klavirjem, ki ga je imel priložnost igrati. To je bil namreč prestižni Fazioli, znamka, ki spada v sam vrh proizvajalcev koncertnih klavirjev. Nicku je bil tako všeč, da je svojega menedžerja zaprosil, naj pokliče na Faziolijev štab, ki je v bližini Benetk, ter povpraša o možnosti, da mu en primerek tega 200.000 funtov vrednega instrumenta podarijo. Njegov domači pianino kitajske proizvodnje je morda vendarle že odslužil svoje in bil bi čas, da ga nadomesti z instrumentom, primerljivega s statusom, kot ga temačni bard svetovnega slovesa uživa tudi sam.

Navidezno lahkotna naloga, ki je izhajala iz dejstva, da se izdelovalci instrumentov praviloma kar tepejo za to, kdo bo sponzoriral katero izmed svetovnih glasbenih zvezd, ni imela srečnega konca. “Nick kdo?“ je dejal ženski glas na italijanski strani telefonske linije. Pogovora je bilo hitro konec. Ušesa, vajena poslušati zvoke pianistov, kot so Lang Lang, Ivo Pogorelich in Martha Argerich, za glasbenika, ki na valovih svojih The Bad Seeds že skoraj 50 let navdušuje ljubitelje goth in postpankovske glasbe, žal še niso slišala.

Zgodba pa se je takrat šele prav zares začela. Kaj kmalu se je Cave svojim bralcem znova oglasil. Da ceni, da ga spoštujejo in imajo radi, a da vendarle ne bi bilo treba na Faziolijev naslov poslati na tone elektronskih pisem o tem, kako nezaslišano je, da Cavu instrumenta ne podarijo. In kako nezaslišano šele je, da o njem sploh še nikoli niso slišali! Nick je želel oboževalce pomiriti. Da je šlo vendarle za šalo in da si sam Faziolijevega odziva nikakor ni vzel preveč k srcu.

A oboževalci se niso pustili. Snovale so se spletne kampanje, da se vendarle zbere denar, ki bo Nicku omogočil priti do tako želenega klavirja. Nick se je oglasil ponovno. Da res ni problema, da si instrument vendarle lahko privošči in da se povsem strinja s komentarjem enega izmed bralcev, ki se je razjaril v nasprotno smer in zvezdniku zabrusil, naj ne bo takšna poceni pi**a in si klavir kupi sam. 

Nick Cave je širši javnosti najbolj znan po duetu s Kyle Minogue in skladbi Where The Wild Roses Grow. Nick je ob Fazioliju zaljubljen tudi v Ljubljano. Tu je nastopil že večkrat, nazadnje leta 2017 v Dvorani Stožice. Rad se sprehaja po stari Ljubljani in popije kavico z mimoidočimi domačini.

Naslovna fotografija: Profimedia