Glasbeni svet je bil včasih zelo drugačen. Nadobuden bend je posnel ploščo in jo razposlal na tisoče naslovov glasbenih založb. Ko je katera izmed založb trznila, je bila zgodba o uspehu skoraj že spisana. Plošča je šla iz tiskarne naravnost na police številnih glasbenih trgovin. Od tam pa v predvajalnike poslušalcev. Krog je bil sklenjen, nova zvezda rojena.

Danes je vse drugače. Glasbenik založbe skoraj ne potrebuje več. Ploščo lahko posname doma v spalnici in jo z enim samim klikom razpošlje v oblake številnih streaming platform. Njegova glasba je dosegljiva slehernemu prebivalcu sveta z internetno povezavo. A hkrati zares ni dosegljiva nikomur, saj se izgublja v poplavi tisočev in tisočev gigabajtov druge glasbe. Glasbeniki zato skrbno načrtujejo svoje izdaje, jih pospremijo s singli in najavljajo prek svojih socialnih kanalov. Nekateri glasbeniki svetovnega formata pa uporabljajo dosti bolj nenavadne poteze.

Radiohead – In Rainbows (2007)

Radiohead je po skromnem mnenju pisca tehle vrstic zgodovinsko najbolj prelomna rock skupina po Nirvani, zato se spodobi začeti z njo. Radiohead je fenomen iz več zornih kotov, marsikdo jim celo priznava, da so večji od glasbene industrije same. Zato ji tudi uspešno kljubujejo in ne sprejemajo njenih vzorcev, ki glasbenikom praviloma prinašajo le drobtinice glomaznega finančnega kolača glasbenega posla. S ploščo In Rainbows so Radioheadi temeljito šokirali glasbeni svet.

Radiohead je ploščo In Rainbow leta 2008 odigral v živo. Impresivno, doživeto in genialno!

Sicer so jo deset dni pred njenim spletnim izidom najavili, ob izidu pa šokirali s sporočilom, da lahko kupci zanjo sami postavijo ceno in plačajo, kolikor pač želijo. Istega leta kot In Rainbows je nastal tudi Bandcamp, danes ena največjih glasbenih platform, kjer lahko glasbeniki uporabijo podobno logiko: postavijo najnižjo ceno, kupci pa lahko zanjo odštejejo tudi več, če želijo glasbenika dodatno podpreti.

Frank Ocean – Channel ORANGE (2012)

17. julija leta 2012 je ameriški r'n'b slavček Frank Ocean najavil izdajo svoje nove plošče. Nato je plošča izšla teden dni prej. Kot je javnosti zaupal Frank, je bilo to v načrtu že od začetka. Želel je presenetiti javnost in se izogniti morebitni nelegalni spletni objavi albuma še pred njegovo uradno izdajo. To se je včasih pogosto dogajalo.

Debitantska plošča Franka Oceana je bila v prvem tednu po izidu prodana v 131 tisoč izvodih. Ni slabo, Mr. Ocean, ni slabo!

Predvsem zato, ker so plošče po svetu izhajale ob različnih dnevih. Ob ponedeljkih v Franciji in Angliji, v torek v ZDA in Kanadi, v Nemčiji in Avstraliji pa ob petkih. Preden so izvodi plošče pripluli v deželo kengurujev, si je ploščo po zaslugi angleških in ameriških piratov ilegalno preneslo že pol sveta. Od leta 2015 plošče po vsem svetu izhajajo ob petkih.

U2 – Songs of Innocence (2014)

U2 so dobro izkoristili zveze in poznanstva z glasbenim producentom Jimmyjev Iovinom. Iovine skupaj z Dr. Drejem velja za enega najbolj genialnih glasbenih poslovnežev. Skupaj z Drejem sta namreč sodelovala tako pri produkciji razvpitih slušalk Beats kot pri vzpostavitvi spletne glasbene banke iTunes, za katero stoji koncern Apple. Irski kvartet U2 si je pomel roke. Iovine je uredil, da so vsi kupci novih Applovih naprav ob zagonu iTunes avtomatično prenesli ploščo Songs of Innocence.

Ploščo poslušate na lastno odgovornost! Na morebitne pritožbe v uredništvu ne odgovarjamo.

A odziv ni bil najboljši. Številni lastniki 'jabolčkovih' naprav so si pulili lase, kako za vraga naj ploščo odstranijo s svojih računalnikov, tablic in telefonov. Vrstili so se protesti. Apple je le nekaj dni po izidu moral objaviti inštrukcije, kako ploščo odstraniti. Mesec dni po izidu se je Bono v imenu skupine opravičil. Da poteza res ni bila najbolj primerna in da ni lepo ljudi posiljevati z glasbo, ki si je niso izbrali. Čeprav zastonj.

Eminem – Kamikaze (2018)

Dolgo ni bilo nič. In potem: BUUUM! Eminem se je spustil strmo na glavo. Pridelal je 434 tisoč prodanih izvodov albuma v prvem tednu od izdaje. In v nasprotju z drugimi klasičnimi kamikazami tudi preživel. Eminemove oboževalce je plošča resnično zadela kot strela z jasnega. Predhodno ploščo Revival je izdal šele leto dni pred tem. Glede na njegovo frekvenco izdajanja plošč v zadnjem obdobju si živ bog ni predstavljal, da bo naslednica objavljena tako kmalu za tem. A to še ni bilo vse …

Šaljivi Eminem je letos udaril še enkrat. Sredi januarja je prav tako povsem nenapovedano izdal ploščo Music To Be Murdered By.

Beyoncé: Beyoncé (2013)

Kakorkoli obračamo in vrtimo, Beyoncé ostaja nesporna kraljica svetovne glasbene industrije. Če k njej prištejemo še moža Jay-Z-ja, dobimo par, s katerim res ni šale. Presenečati zna tudi Jay-Z. Leta 2013 je svoj album Magna Carta Holy Grail najavil kar med polčasom finala lige NBA, plošča pa je izšla tri tedne pozneje na sloviti ameriški 4. julij. A to ni nič v primerjavi z Beyoncé. Istoimenski album je ob desetletnici svoje solo kariere izdala povsem nenapovedano. Oboževalcem se je zmešalo. Še posebej zato, ker je bila vsaka pesem na plošči pospremljena z videospotom, kar se ni še pripetilo nikoli do tedaj.

Tudi ta plošča je takoj po izidu dosegla nagel skok v prodaji. Prodanih je bilo 80 tisoč kopij. V treh urah!

Rihanna – ANTI (2016)

Včasih pa tudi ne gre vse po načrtih. Rihanna je na začetku leta 2016 pripravila singel Work in ga razposlala v objavo vsem streaming platformam. Pravzaprav je bila pripravljena in razposlana že celotna plošča ANTI, a objava cele plošče bi morala slediti pozneje, ko bi se posamezni singli že dobro prijeli, plošča pa bi bila le še češnjica na torti. A zgodilo se je nekaj nepredstavljivega.

Streaming ponudnik TIDAL je namesto singla Work pomotoma naložil kar celo ploščo! Napako so odkrili po vsega nekaj minutah, a bilo je že prepozno. Na tisoče Rihanninih poslušalcev je ploščo v hipu preneslo in ni bilo poti nazaj. Rihanni ni preostalo drugega, kot da ploščo nemudoma v celoti objavi tudi na drugih platformah.

Je šlo morda pri TIDAL-u za zaroto? Med lastniki TIDAL-a sta namreč tudi Jay-Z in Beyoncé. Sta želela tekmico speljati na led? Zgodba mora biti zelo zapletena, med lastniki TIDAL-a je namreč tudi Rihanna …

Naslovna fotografija: Profimedia