#1 Guns n' Roses - Civil War

Mojstrovino so podpisali vsi trije vodilni stebri te kultne skupine devetdesetih. Duff McKagan je v pesem prenesel svoje prve spomine na shod v čast Martinu Luthru Kingu, Axl Rose pa je dodal verz o atentatu na Johna F. Kennedyja. Če ste do zdaj mislili, da je tisti začetni uvod v komadu njihov, ste se motili. Gre za govor iz filma Cool Hand Luke.

Oglasno mesto

#2 Peter Gabriel - Biko

Verjetno ena manj znanih pesmi Petra Gabriela, a hkrati ena najbolj ganljivih. Je še iz časa, ko so se videospoti jemali resno, zato boste videli kar nekaj moteče vsebine, povezane z nasiljem. Pesem govori o antiapartheidovskem aktivistu Bantu Stephenu Biku. Leta 1988 je Peter Gabriel pesem zapel v živo na stadionu v Wembleyju v čast 70-letnici Nelsona Mandele.

#3 Imagine - John Lennon &The Plastic Ono Band

Imagine je utelešenje ideala o pravičnem svetu, pesem vseh časov in hkrati pesem, ki je doživela že nešteto priredb. Gre tako rekoč za globalno himno o miru in pravičnosti, v kateri John Lennon in Yoko Ono ne priznavata držav in meja. Pa tudi religij ne, zato pesem za tiste bolj konservativno usmerjene še vedno predstavlja kamen spotike. Ampak saj je najbolj bizaren par v zgodovini glasbe samo želel začeti revolucijo iz postelje. Kar je danes z dobro internetno povezavo že blizu realnosti.

#4 Neil Young - Rockin' In The Free World

Dolgo smo sicer mislili, da za refrenom stoji nekaj profanega, ampak gre bolj za to, da je bil Neil leta 1989 malce razočaran nad tem, da so mu zaradi takratnih političnih razmer odpovedali turnejo v Sovjetski zvezi. Neil je potem v relativno kratkem času sestavil dotično rock himno, ki pride prav v kakršnihkoli okoliščinah, ki ne dovoljujejo svobode gibanja ali izražanja. Tudi če vas pri tem ovirata virus ali otečeno grlo.

#5 Michael Jackson - Man In The Mirror

Pesem, ki jo je Quincy Jones ustvaril z željo, da bi postala himna. Kar se je tudi zgodilo. Pa hkrati tudi edina od dveh pesmi na legendarnem albumu Bad, ki ga Michael Jackson ni napisal, je pa pozneje priznal, da je bila to najboljša pesem na omenjenem albumu. Če bi radi, da vas zmrazi ob pogledu na človeško bedo, si vsekakor poglejte video.

#6 Bob Marley and The Wailers - Redemption Song

Tole je bil zadnji singel pred smrtjo legendarnega glasbeno spiritualnega rastafarijanca, ki je identiteto jamajškega ljudstva ponesel v svet. Ni naključje, da se je pesem globoko zakoreninila v kolektivni zavesti zunaj meja tega karibskega otoka: govori namreč o tem, da se suženjstvo začne in konča v glavi. Kar je, če smo malce iskreni, povsem prevedljivo tudi v sodoben kontekst neoliberalne podganje dirke za več in še več.

Oglasno mesto

#7 Prince - 1999

Verjetno mislite, da se je tale živahni komad po pomoti znašel na našem seznamu, a je v resnici nastal sredi resnega političnega kaosa. Leta 1982 je bil svet namreč obseden z nuklearno tekmo, v kateri sta ZDA in takratna Sovjetska zveza primerjali, katera lahko hitreje in močneje razstreli planet. Politični dialogi apokaliptičnih razsežnosti so tako izzvali tudi skrajne refleksije v slogu "kaj pa, če danes plešemo, kot da jutri ne obstaja".

#8 One Republic - Truth To Power

Utrujen od pisanja o samem sebi, svojih dvomih, mukah in večnih notranjih dilemah se je pevec Ryan Tedder odločil, da bo spisal komad s perspektive matere Zemlje, s tem pa nam v razmislek ponudil makro vprašanja, ki bi v resnici morala biti ključni razlog za kolektivno nespečnost.

#9 Marvin Gaye - Mercy, Mercy Me

Na začetku 70. let ni bilo priljubljeno pisati eko komadov, saj je večina producentov menila, da se jih ne bo dalo tržiti. Marvin Gaye pa je bil že takrat malo utrujen od potrošništva, zato se je vsaj v pesmi zatekel tja, kjer danes vse pogosteje najdemo najbolj trpežno zatočišče za svoje mentalno zdravje – k naravi. Pesem je hitro postala hit. Pardon, zimzeleni hit.

#10 U2 - Pride (In The Name Of Love)

Psalm o miru in svobodi, hkrati pa tudi odlična zgodovinska uvertura v družbeno gibanje za človekove pravice z jasno referenco na Martina Lutherja Kinga. Če faktografsko naravnanim zgodovinskim knjigam ni uspelo povsem prikazati nam magnitude tovrstnih gibanj, potem svoje delo tu vsekakor opravi glasba. Pravzaprav mislimo, da bi bili tovrstni komadi idealno pedagoško orodje za sicer pogostokrat puste ure sociologije ali zgodovine.

Naslovna fotografija: Profimedia