Ameriška glasbena platforma Billboard je že 60 let osrednja referenčna točka celotne svetovne glasbene industrije. Podatki o številu prodanih skladb in albumov so namreč izjemnega pomena pri določanju popularnosti glasbenikov. Nanje so vezane tudi številne glasbene nagrade. Da o koncertnih honorarjih, ki lahko na tej osnovi čez noč poskočijo v orbito, niti ne govorimo.

Kar 50 glasbenih albumov obsega lestvica najbolj priljubljenih, ki so jih skozi leto 2020 poslušali zaposleni na Billboardu. V poslušanje smo vam pripravili pet najbolje uvrščenih. Če želite skladbe in albume poslušati v celoti, se morate na platformi predhodno registrirati.

Lady Gaga: Chromatica

Še preden si je Lady Gaga dodobra odpočila od soja filmskih žarometov, ki jih je vanjo usmeril filmski muzikal Zvezda je rojena, že je tukaj njen naslednji album! Kritiki pravijo, da gre za njen najbolj osebno izpovedni album do zdaj. Na tej ekstravagantni plošči ne boste našli balad.

Oglasno mesto

Bad Bunny: YHLQMDLG

V naših krajih manj poznani portoriški glasbenik je na drugi strani poloble pravi zvezdnik. Plošča YHLQMDLG se je v prvem tednu po izidu zavihtela naravnost na prvo mesto Billboardove lestvice Top Latin Albums. Glasba bo všeč predvsem ljubiteljem teggaetona in trapa. Za vse, ki vas bolj zanima, kaj za vraga pomeni naslov albuma: Yo Hago Lo Que Me Da La Gana ali po naše: Počnem vse, kar želim.

The Weeknd: After Hours

Kanadski zvezdnik The Weekend, ki je letos s skladbo Blinding Lights pobral nagrado za videospot leta, ki jo podeljuje MTV, žanje priznanja tudi na drugih področjih. Na visokem tretjem mestu najdemo njegov četrti album After Hours. Že omenjeni megahit Binding Lights pa recimo skladba In Your Eyes bosta všeč oboževalcem disca in plesnih ritmov iz osemdesetih.

Dua Lipa: Future Nostalgia

Še ena plošča, ki v duhu nostalgije kar vabi na plesišče! Petindvajsetletna angleška glasbenica kosovskih korenin je podobnih potrditev že vajena. S skladbo Winning Souls, ki jo najdete na albumu, je letos že prejela najvišje glasbene nagrade na različnih celinah. Skupaj je bila v letih, kolikor je star njen avtorski prvenec, že desetkrat nominirana v različnih kategorijah najpomembnejše angleške glasbene nagrade Brit Awards. Osemkrat pa za ameriškega grammyja.

Taylor Swift: Folklore

S ploščo Folklore je Taylor Swift presenetila v več pogledih. Kot razodeva že naslov, je ta glasba precej drugačna od tistega, kar smo bili vajeni od lahkotne pop zvezdnice. Kritiki obljubljajo dobro uro trajajočo glasbeno katarzo, ki je nastala izpod peresa vse bolj izurjene in zrele ustvarjalke. Presenečenja pa ne predstavljata le globina in dovršenost plošče. Taylor je ploščo javnosti brez velikega pompa najavila šele dan pred izidom.

Naslovna fotografija: Nastop Lady Gaga v areni O2 v Londonu, maj 2020 (Profimedia)