Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Na albumu: Nevermind, 1991

Oglasno mesto

Ni rocka devetdesetih brez Nirvane in ni Nirvane brez Neverminda. Neverminda pa seveda ni brez nesmrtne Smells Like Teen Spirit, ki še dandanes predstavlja himno upornih najstnikov po vsem svetu. Pri Nirvani na to skladbo niso stavili preveč. Še več, Kurt Cobain je bil razočaran, da je skladba požela toliko pozornosti, ko pa je po njegovem na albumu mnogo boljših skladb. Še dokaz več, da je prva skladba na albumu pogosto najboljša že zato, ker je pač prva.

Madonna – Like a Prayer

Na albumu: Like a Prayer, 1989

Ob Madonni se krešejo številna mnenja strokovnjakov, a večina si je edina vsaj v enem. Skladba, ki je Madonno izstrelila med največje ikone popularne kulture, je Like a Prayer. Z mešanico religiozne in seksualne tematike, ki jo obravnava uvodni komad istoimenskega albuma, je Madonna postavila temelje svoje kontroverzne podobe, na valu katere je jezdila vsaj nadaljnjih 20 let svoje glasbene kariere. Ob tem pa ves čas postavljala standarde statusa pop ikone.

U2 – Where the Streets Have No Name

Na albumu: The Joshua Tree, 1987

Odlična plošča The Joshua Tree, ki so jo irski rockerji posneli v sodelovanju z glasbenim producentom Brianom Enom, prinaša kopico izvrstnih skladb, pri katerih bi večina oboževalcev najbrž izpostavila With of Without You. A z otvoritveno Where the Streets Have No Name so U2 zadeli v polno. Uvodu, ki se mu počasi priključujejo člani zasedbe v svojem polnem in značilnem instrumentalnem sijaju, sledi Bonova vokalna ekstaza. Izvrstna podlaga za sledeči skladbi I Still Haven't Found What I'm Looking For in With or Without You, ki sta kraljevali na večini glasbenih lestvic daljnega 1987.

Guns N'Roses – Welcome To The Jungle

Na albumu: Appetite for Destruction, 1987

Še ena skladba, ki jo lahko razumemo kot osebno izkaznico nekega benda. Appetite for Destruction še danes velja za največjo mojstrovino Guns N'Roses, čeprav gre za njihovo prvo ploščo. Orgiastična Welcome to The Jungle se do popolnosti prilega podobi benda, ki so ga celotno kariero zaznamovali številni škandali, največkrat povezani z drogo, alkoholom, seksom in drugimi hedonističnimi izpadi. A najbrž ne bi bili daleč od resnice, če bi trdili, da so Guns N'Roses tudi zaradi tega najbolj frajerski bend vseh časov.

Rolling Stones – Start Me Up

Na albumu: Tattoo You, 1981

Če imaš v svojih vrstah kitarskega boga, kot je Keith Richards, potem ni treba dosti razmišljati. In Stonesi niso kaj dosti razmišljali. Uvodne takte Start Me Up, ki začenjajo album Tattoo You, najbrž prepozna vsak zemljan, ki je kadarkoli slišal Rolling Stones. Start Me Up je bila ustvarjena že nekaj let prej, a se na album Some Girls ni uvrstila. Morala je zoreti, vmes pa se je tudi precej spremenila. Prvotni naslov skladbe je bil namreč Never Stop, zvrstno pa je bila bližje jamajškemu reggaeju.

AC/DC – Highway to Hell

Na albumu: Highway to Hell, 1979

Oglasno mesto

Še ena skladba, ki jo zapriseženi rocker prepozna po prvem udarcu na kitaro. Zastavonoše avstralskega hardrocka AC/DC vas v trenutku prestavijo v najhitrejši tempo in popeljejo v skušnjavo pekla, iz katerega se oglaša glas peklenščka, ki ga uteleša pevec Bon Scott. Highway to Hell je bila zadnja plošča, ki so jo AC/DC posneli z Bonom Scottom. Po mnenju številnih puristov, se je s tem končala tudi era tistih pravih AC/DC, ki so s prihodom pevca Briana Johnsonna presedlali na še trši zvok.

Naslovna fotografija: Madonna na koncertu v Las Vegasu leta 2012 (Profimedia)