Najprej obvestilo! Danes, 23. januarja bodo Koala Voice nastopili v Kinu Šiška, koncert pa boste lahko spremljali preko spletne platforme Dice. Ne spreglejte!!

21. junij 2015 se je pisal. Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je ravnokar odvijal sklepni del Praznika glasbe, ki ga na prvi poletni dan praznuje cel svet. Veliki oder Kongresnega so zasedli trije plašni mladeniči in mladenka, oblečena v dokaj čudaški kostum, za katerega sem kasneje izvedel, da predstavlja koalo, simpatičnega vrečastega ljubitelja evkaliptusa iz Avstralije

.Za finale prve sezone Špil lige, tekmovanja najboljših slovenskih dijaških bendov, je šlo. Skupina, ki jo pravkar opisujem, je postala zmagovalka. Zmaga ni bila presenetljiva. Sam sem zatrjeval, da mladenka poje in šprica energijo kot Patti Smith. Ostali trije člani so se mi zdeli dosti manj pomembni. Drugi so trdili, da imajo ti mulci, ki so tedaj še gulili srednješolske klopi, neverjetno dober občutek za razvoj lastnega glasbenega stila.

Tretji so sicer ugovarjali, da to pač ni noben lastni glasbeni stil, temveč prej dejstvo, da nobenega žanra ne znajo igrati prav zares. Ampak ravno na ta način se rojevajo novi žanri, mar ne, so ugovarjali četrti. Skratka, razpravljalo se je na dolgo in široko, še dolgo potem, ko so Koala Voice suvereno pometli s konkurenco in domov odnesli svojo prvo potrditev, ki ji je sledila serija številnih drugih, nanizanih v kratkem času hitro rastočega benda.

Mlada koalka in njeni koalci so se po slovenski klubski sceni razširili kot požar. Od nekje se je pojavil prvi avtorski album Kangaroo's Neigbour (2015). Skladbo Go Disco, Go je bilo slišati povsod. Še najbolj obsedeni z njo so bili uredniki Vala 202, ki so zavohali dobro priložnost, da vsaj za silo zakrpajo globoko zevajočo generacijsko vrzel slovenske rockovske scene, ki se tam od Siddharte naprej ni nikoli prav zares pomladila.

Koala Voice so po mnenju mnogih kritikov in glasbenih poznavalcev postali glas nove generacije. Skozi špranjo, ki so jo koale zavrtale v medijski prostor, so na plano prisijali tudi drugi mladi bendi. Veliko njih se je poslužilo podobne poti, ki sta jo za preboj mladih in manj uveljavljenih bendov tlakovala kinošiškina Špil Liga in Klubski maraton Radia Študent. In Val 202, za katerega se je zazdelo, da je s predstavljanjem mlade slovenske pop in rock kreative naposled našel svoj smisel življenja.

Pohod na velike festivale

Kar se je Koala Voice dogajalo v nadaljevanju, si ne bi upali napovedati tudi največji sanjači. Mlad bend je v roku nekaj let prekrižarili domala celo Evropo, od festivala Soundcity v Liverpoolu do moskovskega festivala Mint. Vmes pa estonski Tallinn Music Week, festival co/pop v Kölnu, Eurosonic v nizozemskem Gröningenu, Reeperbahn v Hamburgu, BUSH v Budimpešti, hrvaški Inmusic, srbski Exit, slovaška Pohoda... Komur ti festivali niso preveč poznani, naj povem, da gre večinoma za showcase festivale, ki so kot nekakšni modni tedni, če glasbo prevedemo v svet konfekcije in glamurja.

Na modnih tednih vidimo kose oblačil, ki napovedujejo prihajajoče modne trende in v glasbi je zelo podobno. Glasbo, ki jo slišiš na osrednjih showcase festivalih, sploh največjih kot sta Eurosonic in Reeperbahn, boš verjetno lahko nadalje poslušal na številnih festivalih in klubskih prizoriščih po Evropi. Ključni obiskovalci showcaseov so namreč ravno koncertni organizatorji, glasbeni založniki in novinarji, ki vohljajo za novo, svežo in še neodkrito kreativno silo.

Koala Voice so bili leta 2016 eden bolj opaženih bendov na Eurosonicu. Opazil jo je tudi Danton Supple, angleški producent, s katerim so koale v naslednjem letu posnele svoj drugi avtorski album z naslovom Wolkenfabrik. Pečanje s producentskim imenom, ki sicer sodeluje s svetovno uveljavljenimi glasbeniki kot so Coldplay, U2 in Kylie Minogue, je seveda dodatno utrdilo položaj benda. Prepoznavnosti v tujini se je v vse večji meri pridruževala popularnost v domačih logovih, k čemur je pomembno prispevalo tudi dejstvo, da se je bend v vse večji meri pričel posluževati slovenščine, kot recimo v izstopajoči skladbi z Wolkenfabrik, Vede premikanja. Z isto skladbo so Koala Voice vstopili tudi v svet malega ekrana, saj je postala uvodna skladba serije Ekipa Bled.

Kar se mi je pri Koala Voice zdelo vselej najpomembnejše, je njihova predanost. Bend je pri njih vedno na prvem mestu. Če je bilo treba sesti v kombi in se zapeljati na turnejo po Baltiku – mala malica. Isto z Nemčijo, Španijo in številnih drugih državah, kjer so gostovali. Nekajkrat sem imel čast potovati z njimi in se prepričati s kakšnim zanosom nagovarjajo tuje občinstvo.

Energija, ki jo premorejo, poslušalca okuži in uroči. Ob teh koncertnih doživetjih sem postajal vse bolj prepričan, da vse to vendarle ni le sad Mance Trampuž, ki poje kot Patti Smith. Fantje so namreč odrasli v prave izkušene koncertne mačke. Energična ritem sekcija v bratski navezi basista Tilna in bobnarja Mihe Prašnikarja ter kontemplativni kitarist in osrednji kreativec benda, Domen Don Holc skupaj z Manco tvorijo nerazstavljivo celoto, pri kateri prav vsak član benda ključno prispeva k magičnosti njihove koncertne izkušnje.

Spomini iz Milana

Nazadnje smo se skupaj družili na poti v Milano, na festival Linecheck. Naložili so me v svoj koalamobil in na poti sem imel čast poslušati prve posnetke njihove prihajajoče plošče Woo Horsie, ki je nato izšla konec istega leta 2018. Tudi na tej plošči se je znova izkazal adut v slovenskem jeziku, skladba Ker tu je vse tako lepo. Z njo so Koala Voice pometli v konkurenci najboljših skladb v tekmovanju za Zlato piščal v letu 2020. To je bila njihova druga Zlata piščal. Že dve leti prej so prejeli nagrado za najboljšega izvajalca leta, ko so premagali močno konkurenco Prismojenih profesorjev bluza, zasedbe Hamo & Tribute 2 Love, MRFY in Raiven.

Da si kot glasbenik zares uspel, te morajo povabiti v gledališče. Skupina Koala Voice je z Lutkovnim gledališčem Ljubljana prvič sodelovala z glasbo za predstavo Vihar v glavi režiserja Primoža Ekarta. V lanskem letu so iste glave ponovno združile kreativne moči. Koale so se zaprle v glasbeni studio v Ajdovščini, kjer so začeli nastajati novi posnetki skladb, tako za načrtovano novo predstavo kot za novo ploščo. Prvo pokušino novega zvoka Koala Voice predstavljajo v obliki pred kratkim izdanega singla Vertigo, ki je dobil tudi svoj videospot.

Mimogrede, če želite pokukati še globlje v ustvarjalno intimo benda Koala Voice, vam priporočam prisluh playlisti, ki so jo člani benda pripravili za uporabnike spletne platforme Deezer. Na njej najdete nekaj lastnih komadov benda, pa tudi kopico vzornikov in vrstnikov, večinoma iz polja sodobnega in polpreteklega indie rocka.

Oglasno mesto

Za ogled Koala Voice v živo bo bržkone potrebno še nekaj časa počakati, je pa tukaj spletni koncert, ki ga nikakor ne gre zamuditi. V soboto, 23. januarja bodo Koala Voice nastopili v Kinu Šiška, koncert pa boste lahko spremljali preko spletne platforme Dice. Res je, da se spletni koncerti ne morejo primerjati z izkušnjo, ki jo rokenrol ponuja v živo, kljub temu pa boste lahko ustvarjanje benda pogledali skozi druge zorne kote in ujeli nemalo trenutkov, ki jih obiskovalec koncerta v živo praviloma ne vidi. Zabava z Koala Voice je skratka zagotovljena, v živo ali brez!

Naslovna fotografija: Jaka Birsa