Daft Punk

Daft Punk
Levo Daft, desno Punk.
Oglasno mesto

Novinar revije Melody Maker je njune prve glasbene poskuse označil za daft punky trash (trapasti ničvredni pank). Takrat še trio, ki se je imenoval Darlin' je kmalu postal duet, nikoli pozabljeno kritiko pa sta praktično vgravirala v svoje ime in tako je nastalo umetniško poimenovanje Daft Punk. Mimogrede, francoski elektronski parček je v krogih organizatorjev dogodkov poznan kot dvojec, ki pride vrtet zgolj in izključno po lastnem vzgibu. Povedano drugače: Parižana sta znana po tem, da ju ne premakne niti vrtoglavo visoka ponudba katarskega šejka.

David Bowie

David Bowie
"David Bovine?" - "Ne, Bowie!"

Njegovo pravo ime je bilo David Jones, in ko je bil star 18 let, je bila glasbena scena že zasedena s podobnim imenom – Davy Jones je bil namreč pevec skupine The Monkees, tako da svet vsekakor ni potreboval zmešnjave z vnosom še enega podobnega imena. Po nekaj letih eksperimentiranja z imeni se je potem David Jones odločil, da bo odslej znan kot David Bowie. Izbral je ime, s katerim se je želel pokloniti teksaškemu uporniku Jimu Bowieju iz kultnega filma The Alamo (1960).

Post Malone

Post Malone
"Em, prva izbira na generatorju je Adam Kittens ... a lahko veto?"

Tudi lahkotnost življenja je umetnost. Ni pravilo, da za močnimi imeni stoji kakšna posebna seansa viharjenja možganov, včasih niti ni treba iskati kakšne težke simbolike. Austin Post je njegovo pravo ime, ki mu nekako ni sedlo kot podpis na prvih posnetkih. Zato je ubral najbolj enostavno, nedomišljeno pot možno. "Svoje pravo ime sem enostavno vnesel v naključni generator raperskih imen (random rap name generator) in ven je prišlo ime Post Malone," je povedal v oddaji The Tonight Show.

Lady Gaga

Lady Gaga
Ko Štefi postane Gaga

Tale izvor imena nam bo znan že zato, ker smo vrsto let poslušali uvodno špico oddaje Radio Gaga. Stefani Joanne Angelina Germanotta je sicer njeno pravo ime, s katerim je svoj čas tudi nastopala, a je bila med prijatelji vedno poznana kot Gaga. Svoje odrsko ime je dokončno zapečatila v oddaji Oprah, v kateri se je na prepono 'lady' še navajala.

Skrillex

Skrillex
Skrillex zna z obrazom pokazati navdušenje nad bogastvom in slavo.

Sonny Moore je nekega dne na hitro natipkal ime uporabniškega računa, ki je bila izpeljanka vzdevka Skril, kot so ga imenovali prijatelji. "Skrillex nič ne pomeni," je povedal Sonny Moore. "Ko sem bil najstnik, so me prijatelji klicali Skril, Skrilly ali Skrillex." Iz nedolžnega Skrillexa pa potem ni nastalo samo eno največjih producentskih imen elektronske plesne glasbe, ampak prava avtoriteta brostepa in dubstepa.

Oglasno mesto

Travis Scott

Travis Scott
"Brado gor, Žaki."

Kdo je Travis Scott? Raper. In frajer, ki je v svoj objem ujel Kylie Jenner. Travis je bil rojen Jacques Bermon Webster II, kar je verjetno prej ime nekoga, ki ves dan preživi v pletenih natikačih, v prostem času pa odpira knjižnice, nikakor pa ne ime predrznega, antiavtoritativnega raperja.

Zato si je Jacques ustvaril novo ime. Kako? Če je tvoj najljubši izvajalec Kid Cudi (ki mu je v resnici ime Scott Ramon Seguro Mescudi) in če je tvojemu najljubšemu stricu, ki ti nikoli ne da napačnih nasvetov, ime Travis, potem je skovanka umetniškega imena na dlani. In kaj smo dobili, ko je Jacques postal Scott? Superzvezdo z osmimi nominacijami za grammyja in računom, težkim najmanj 50 milijonov dolarjev. Lekcija: pazite, kako poimenujete svoje prestolonaslednike.

Fotografije: Profimedia