Ker se na streaming priklopimo, še preden zadiši prva jutranja kava, nas vsak dan zadene nova glasba. Najraje imamo petke, ko svoje nove single in albume predstavijo glasbene založbe z vsega sveta. Zanimive štikle si dodamo v plejlisto, potem pa se od petka do svetka predajamo novim ritmom in melodijam. Veseli ugotavljamo, da na streaming platformah najdemo vse več slovenske glasbe. Za vas smo pripravili izbor tistih, ki so nam najbolj ostali v spominu. Vabimo vas, da jih skupaj z nami poslušate vse tja v pomlad in še naprej.

Emkej – Fokus

Oglasno mesto

Priljubljeni mariborski raper ponovno udarja! Znan po svojih družbenokritičnih besedilih, pri katerem ne špara svoje klene štajerščine, tudi tokrat ne more iz svoje pridigarske kože. Pripravite se, da vam prebere levite!

Nina Bulatovix – Morgenrot

Nina Bulatovix je na domači alternativni sceni prava atrakcija! Če vam po glavi hodijo bendi, kot so kulturni Joy Devision, vas mami senzibilnost v stilu Nicka Cava in na polno prebirate poezijo, potem je Nina Bulatovix glasba za vas!

Lee Harris & Davor Božič – To Live Another Day

V preteklosti voditelj številnih otroških in mladinskih programov na nacionalni televiziji, ves čas pa glasbeni producent in ustvarjalec. Kariera Davorja Božiča vodi tudi v tujino, o čemer priča klavirska balada, posneta v sodelovanju z angleškim glasbenikom Leejem Harrisom.

cortti collective – Slowly

Če ste skladbi prisluhnili brez branja teh vrstic, potem verjetno niste niti pomislili, da gre za slovensko zasedbo. Mlado ekipo izvrstnih glasbenikov vodi glas Eve Prusnik, ki se je lahko spomnimo iz dua dvojčic Prusnik, ki sta pred desetletjem navdušili v oddaji Misija Evrovizija.

3:rma – Brighter Ways

Kitaristka Urška Supej in pevka Maša But sta mladi študentki džezovskega konservatorija, ki v duu kitare in vokala gradita zgodbo 3:rma. Glasba prinaša pravo svežino za vse ljubitelje kantavtorskih caric, kot sta Joni Mitchell in Joan Baez. Made in Slovenia.

Jernej Bervar (feat. Oz Noy) – Kubrick

Kitarist Jernej Brvar živi in ustvarja v New Yorku. V sodelovanju še z enim kitarskim kolegom Ozom Noyem iz Izraela predstavlja glasbeno poslastico za vse ljubitelje džeza in bluza. Kitarske vragolije na kubik!

Miss.Bee – So Cold

Miss.Bee se spomnimo še iz časa Videospotnic na nacionalni televiziji. Dolgo jih ni bilo slišati, zdaj pa presenečajo s svežo različico trip hopa, ki vas bo v trenutku ponesel v atmosfero bristolskih legend Portishead.

Tsujigiri – Megla

Tsujigirija ste lahko v zadnjem času videli ustvarjati v kolektivu Better, ki ga ob njem tvorijo zastavonoše slovenskega trapa Matter. Tudi tokrat se vam Tsujigiri predaja v čistokrvni in brezsramni traperski podobi.

Oglasno mesto

Mirko Grozny (feat. Žena) – Konc

Za konec pa še Konc. Še en raperski štiklc, ki vodi do zaključka, da je bil mesec januar pri nas vsekakor v znamenju hiphopa. Raperska scena v Sloveniji brbota, tem in motivov za družbenokritična besedila pa v tem trenutku niti slučajno ne zmanjkuje. Prisluhnite novomeškemu rimoklepaču z imenom Mirko Grozny in njegovi mladi ljubljanski kameradinji Ženi.

Naslovna fotografija: Profimedia