Neumno pankovsko sranje

Preden sta Guy-Manuel de Homem-Christo in Thomas Bangalter leta 1993 ustanovila Daft Punk, sta sodelovala v triu Darlin'. Zasedba je ime dobila po istoimenski skladbi skupine Beach Boys, v njej pa je poleg Guy-Manuela in Thomasa deloval še Laurent Brancowitz, ki je pozneje ustanovil zasedbo Phoenix.

Kritike, ki jih je bila zasedba deležna v angleški glasbeni reviji Melody Maker, so bile porazne. Na kratko: neumno pankovsko sranje (daft punky trash). Darlin' so razpadli po vsega letu dni obstoja, iz pepela pa je vzniknil Daft Punk. Fantje so ostali prijatelji, skupaj so recimo nastopili leta 2010, ko sta Daft Punk gostovala na koncertu skupine Phoenix v Madison Square Gardnu.

Jabolko ne pade daleč od drevesa

K izjemno unikatni in uspešni glasbeni zgodbi Daft Punk je veliko prispeval Thomasov oče Daniel Vangarde. Daniel je bil uspešen glasbeni producent, ki je fantoma veliko svetoval, prste pa je imel vmes tudi pri podpisovanju njune pogodbe z angleško založbo Virgin Records. Vangarde se je kot glasbeni producent podpisal pod številne hite, eden od njih je Cuba skupine Gibson Brothers.

Dolga pot do zadnjega studijskega albuma

Svoj zadnji studijski album Random Access Memories sta Daft Punk izdala leta 2013. Album predstavlja izjemen komercialni uspeh dvojca, gre namreč za najbolje prodajano vinilko elektronske plesne glasbe zadnje dekade. Zanjo sta prejela tudi več grammyjev. Album, pri katerem je sodeloval tudi sloviti ameriški glasbenik in producent Nile Rodgers, pa spremlja tudi zanimiva anekdota.

Random Access Memories so snemali v Los Angelesu. Ko ga je bilo ob koncu snemanja treba dostaviti iz Los Angelesa v Portland, se je eden izmed sodelujočih zvočnih inženirjev z njim usedel v avto in prevozil 1.500 kilometrov dolgo pot. Tveganje, da bi ga poslali po pošti in tvegali večmilijonsko finančno investicijo, je bilo enostavno preveliko. Pa ne samo denar, za snovanje Random Access Memories sta si Daft Pank vzela več kot štiri leta!

Velika razsipneža z velikimi zaslužki

Ko smo že pri večmilijonskih investicijah, naj omenimo eno njunih največjih. Kar pet milijonov dolarjev sta iz svojih žepov investirala v animirani film Anterstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem (2003). Pri filmu, ki poteka brez dialoga in ga sestavlja glasba, izdana na albumu Discovery, sta sodelovala z legendarnim japonskim avtorjev manga stripov Leijijem Matsumotom. Drag špas predstavljata tudi znameniti čeladi, za vizirjem katerih sta se daftpankovca skrivala vso kariero.

Kariero sta začela s črnimi vrečkami, poveznjenimi čez glavo. Pozneje sta si omislila znamenite vesoljske čelade, za katere sta ogromno zapravljala. Najdražji čeladi, ki sta ju dala izdelati, sta ju koštali kar 65.000 dolarjev. A ta vložek je za Daft Punk mala malica. Honorarji, ki sta jih služila na turneji, so bili ogromni. Leta 2007 sta baje na turneji, ki je štela 47 koncertov, na vsakem koncertu pobasala okrogel milijonček ameriških zelencev ...

Epilog v slogu

Daft Punk sta se od javnosti poslovila povsem v svojem slogu. Objavila sta video Epilogue, v katerem razkažeta vse svoje razkošje in znanje ustvarjanja vizualnih in zvočnih učinkov, predvsem pa do konca vztrajata pri svoji značilni dramatičnosti. Vsebine videa vam ne izdamo, enostavno se morate prepričati na lastne oči.

Poslovil se je torej znameniti elektronski dvojec, za številne ustanovitelj elektronske plesne glasbe (EDM), za mnoge zgodovinsko najpomembnejša elektronska zasedba po nemških Kraftwerkih. Da Daft Punk ne pozabimo, vas za konec razveselimo s plejlisto največjih hitov, ki jo lahko poslušate prek A1 Explore Music by Deezer.

Naslovna fotografija: Profimedia