Letošnjo podelitev nagrade Grammy je spremljala vsaj ena razburljiva nota, zaradi česar je bilo vredno prebedeti noč pred televizijskim ekranom in si ogledati prenos podelitve glasbenega kipca, ki ima v svetu zvoka približno takšen status kot ga ima oskar v svetu zvoka in slike. Billie Eilish, ki je preteklo leto dobesedno pometla z vso glasbeno sceno, v letošnji konkurenci ni sodelovala z novim albumom, kar je odprlo mesta za številna morebitna presenečenja.

Ob tem je bilo na podelitvi z lune opaziti, da glasbena industrija verjame, da jo tepe karma. Že leto dni ni mogoče izvajati živih koncertov, na račun česar so bile odpovedane vse svetovne turneje, ki predstavljajo pomemben zalogaj v tem velikanskem biznisu.

Da glasbeno industrijo peče vest in si nemara razlaga, da krivdo za vse skupaj nosi tudi sama, je bilo opaziti že lansko leto ob ponovni vzpostavitvi Rolling Stonove lestvice 500 najboljših albumov vseh časov, ko so bile največjih potrditev deležne ženske in temnopolte glasbene zvezde. Je glasbeni posel, ki je podobno kot svet cele zabavne industrije, skozi vso svojo zgodovino izrazito mačističen in celo rasističen, obliž za svoje rane iskal tudi na grammyjih? Zato naj na vaši osebni plejlisti ne manjkajo tile zmagovalni hiti.

Oglasno mesto

Posnetek leta

Billie Eilish - Everything I Wanted

Seveda brez Billie Eilish ni šlo. Mlada svetovna senzacija, ki je lani potolkla domala vse grammyjevske rekorde, ki jih pri svoji starosti lahko, je letos prejela dva kipca. Tale je za nagrado za najboljši posnetek leta.

Album leta

Taylor Swift – Folkore

Taylor Swift je preprosto ustvarila ploščo, o kateri se je na dolgo in široko razpravljalo domala celo leto 2020, zato grammy ni večje presenečenje. Mimogrede, plošča je vpisana tudi v Guinnesovo knjigo rekordov, in sicer gre za največkrat predvajan album ženske izvajalke v enem dnevu na Spotifyju. Grammy za najboljši album leta je lepa tolažba za Taylor, je bila sicer letos ob šestih nominacijah uspešna le enkrat.

Skladba leta

H.E.R. – I Can't Breathe

H.E.R. je bila letos za grammyja nominirana trikrat, v svojo statistiko pa vpisala dva nova zadetka. Prejela je nagrado za najboljšo R&b skladbo Better Than I Imagined ter nagrado v kategoriji skladba leta za pesem I Can't Breathe.

Najboljša nova izvajalka

Megan Thee Stallion

Ameriška raperka že nekaj let kraljuje na zmagovalnih odrih nagrade BET, ki je namenjena temnopoltim iz sveta zabavne industrije. Letos je bila nominirana v štirih kategorijah za grammy, izmuznila se ji je le nagrada za najboljši posnetek leta. Za skladbo Savage je prejela dva kipca v kategorijah za najboljšo rap skladbo in najboljši rap posnetek leta. Še posebno vrednost pa ima grammy za novinko leta.

Najboljši solo pop nastop

Harry Styles – Watermelon Sugar

Kdo lahko premaga Billie Eilish, Duo Lipa, Taylor Swift in reši moško čast? In za povrh nadigra še Justina Bieberja? Očitno Harry Styles. Pobral je nagrado za najboljši pop performans in poskrbel za eno večjih presenečenj letošnje ceremonije.

Najboljša skladba za film

Billie Eilish – No Time To Die

Billie znova piše zgodovino. Prvič do sedaj je bil namreč grammy za najboljšo filmsko skladbo podeljen še predno je bil film predvajan v kinematografih. To sicer ni zasluga super Billie, pač pa posledica spremenjenih pravil na račun korona epidemije. Gre  šele za četrti grammy za filmsko skladbo iz franšize James Bond, ki vztraja že od leta 1962.

Najboljši vokalni pop album

Dua Lipa – Future Nostalgia

Britanska glasbenica kosovskih korenin se ne da. Dua Lipa je domov odnesla kipec za najboljši album na področju popa. A vseeno odhaja z grenkim priokusom. Podobno kot Taylor Swift je bila nominirana v kar šestih kategorijah, a petkrat ostala praznih rok.

Glomazna grammyjevska mašinerija je ob omenjenih letos podelila še morje drugih kipcev. Vseh kategorij je namreč kar 84. Med drugimi je bila podeljena nagrada za najboljši rock album, ki so ga prejeli The Strokes za album The New Abnormal. Nagrado za rap album leta je prejel Nas s ploščo King's Disease. Podeljene so bile tudi nagrade za življensko delo, prejeli so jih Marilyn Home, Talking Heads, Salt-N-Pepa, Grandmaster Flash & Furious Five, Selena in Lionel Hamption.

Želite prisluhniti še drugim skladbam, okoli katerih so se letos pletle garmmyjevske niti? Prisluhnite naboru, ki so ga pripravili uredniki na Deezerju.

Naslovna fotografija: Profimedia