Oglasno mesto

Podobno kot pri številnih nagradah, vključno s Prešernovo nagrado pri nas, so postopki nominacij in izbora za Hram slavnih rokenrola vselej vsaj kanček kontroverzni. Vsako leto komisija izbere nabor nominiranih, ki ga razpošlje med tisoč skrivnostnih izbrancev, ki nato razdelijo svoje glasove. Pogoj za nominacijo je, da je glasbenik ali skupina svoj prvi posnetek objavil pred najmanj 25 leti.

Janet Jackson
Janet Jackson je v ložo legendarnih glasbenikov slavnostno vstopila leta 2019

Le pet nominirancev, ki prejmejo največ in hkrati več kot polovico glasov, je sprejetih v Hram. Številni glasbeniki in glasbene zasedbe ostajajo pred zaprtimi vrati že več desetletij. Nihče ne zna zares povedati, zakaj.

Kultni, ki manjkajo

V Hramu za zdaj recimo ne boste našli kultnih skupin, kot so Pixies, Joy Division, Television, Sonic Youth in Kraftwerk. Preveč alternativno? Ne boste našli tudi kultnih kantavtorjev in samostojnih glasbenikov, kot so Brian Eno, Nick Drake in Björk. Premalo atraktivno?

Hram slavnih rokenrola sicer ne posega le po žanrih, kot sta rock in pop. V njem najdete recimo tudi džezarje. Ampak med njimi ni Johna Coltrana! Za oboževalce saksofona je Coltrane malodane božanstvo, razsodniki Hrama slavnih pa ga žal še niso sprejeli med svoje. Tudi sicer leti na Hram slavnih rokenrola veliko kritik, povezanih z žanrskimi in rasnimi predsodki.

Letošnji jagodni izbor in naši favoriti

Zato je lepo videti, da se med nominiranci znajde vse več raznolikosti. Med letošnjimi nominiranci tako najdemo številne glasbenike in glasbenice, kot so Jay-Z, LL Cool J in Mary J. Blige. Lepa gesta, čeprav je še daleč do tja, ko bo raznolikost uravnotežena tudi med dejanskimi nagrajenci. Okus komisije je namreč dokaj transparenten. Eric Clapton, beli bluzovski kitarist, za katerega so nekoč na steno v Londonu zapisal "Clapton je bog", je bil recimo v Hram sprejet kar trikrat. Enkrat kot samostojni izvajalec, dvakrat pa v imenu zasedb Cream in The Yarbirds.

Podobno, kot se je lani temeljito premešala lestvica 500 najboljših albumov po izboru revije Rolling Stone, je pričakovati, da bo nekaj rasnih in žanrskih korekcij deležen tudi Hram slavnih rokenrola. Skrajni čas, kajti na svojo priložnost že več kot dve desetletji čaka Tina Turner! Tina je bila sicer v Hram sprejeta pred natanko 20 leti v sestavu Ike & Tina Turner, kar ironijo zgolj povečuje.

Kot samostojna izvajalka je Tina namreč ena od najbolj prodajanih glasbenic vseh časov. Prodanih je bilo več kot 100 milijonov izvodov njenih albumov. Osvojila je tudi 12 grammyjev, kar bi lahko primerjali z 12 oskarji v filmskem svetu. Vsega skupaj ima Tina Turner že več kot 160 pomembnih priznanj in nagrad na področju dosežkov v glasbeni industriji. Tina je vsekakor naš favorit številka ena!

Med letošnjimi nominiranci najdemo še enega temnopoltega glasbenika, ki ga štejemo med začetnike določenega glasbenega gibanja. Fela Kuti in afrobeat! Afrobeat je žanr, ki se je v Afriki najprej pojavil v Gani v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, a Fela Kuti je bil tisti, ki ga je konec šestdesetih potisnil na globalno raven. Nigerijski saksofonist in pevec je s svojo energično mešanico džeza, funka, afriških ritmov in psihedeličnega rocka vplival na številne naslednike.

Kot enega pomembnejših afriških političnih aktivistov pa so ga za svojega vzeli tudi borci za pravice temnopoltih, med njimi celo Malcolm X in Martin Luther King mlajši. Felovo življenje spremljajo tudi številne kontroverze. Imel je 27 žena, z vsemi se je poročil na isti dan. Njegovo tradicijo afrobeata zvesto širijo in osvežujejo njegovi sinovi, med njimi sta najbolj poznana Femi in Seun Kuti. Za Kutijevo nasledstvo se torej ni treba bati, a on sam si potrditev v Hramu vsekakor zasluži.

Kar 17 let na svojo priložnost za vstop v Hram slavnih rokenrola čakajo angleški zastavonoše heavy metala Iron Maiden. Več kot 90 milijonov prodanih albumov in več tisoč odigranih koncertov za zdaj ni zadostovalo. Držimo pesti, da jim tokrat uspe!

Naslednja v vrsti kultnih glasbenih zasedb, ki ji naposled vendarle uspe stopiti skozi vrata v glasbeno nesmrtnost, je Rage Against The Machine. Skupina je svetovno slavo dosegla v devetdesetih letih z uporniško himno Killing in the Name. Vmes so razpadli, se združili in spet razpadli. Od leta 2019 pa se ponovno družijo, za nesrečno leto 2020 so celo napovedali svetovno turnejo. Med nominiranci Hrama slavnih so bili že leta 2017 in 2018. V tretje gre rado!

Še eni ameriški hardrokerji so v naboru nominirancev, ki jih vsekakor privoščimo mesto v Hramu. Gre za New York Dolls, kultno skupino, ki ji številni prištevajo ključne vplive za razvoj punka in glam rocka. Skupina je imela močan vpliv na zasedbe, kot so Sex Pistols, Kiss, Ramones, Guns N' Roses in The Smiths. Skupina sicer pomembnejšega komercialnega uspeha ni doživela, a brez njih bi se zgodovina rokenrola nemara odvrtela povsem drugače. Roko gor za New York Dolls!

Za konec pa še presenečenje za vse uporabnike spletne platforme Deezer!

Na Deezerju najdete številne playliste, posebej posvečene članom Hrama slavnih rokenrola. Na tejle, ki jo ponujamo v posluh, najdete kar 500 skladb, ki so pomembno oblikovale zgodovino rokenrola, njihovi izvajalci pa so med izbranci, ki bodo slave deležni za vekomaj.

Fotografija: Profimedia