Če že naključje hoče, da me z vsemi dosedanjimi pripravljavci plejlist veže neka osebna zgodba, je treba priznati, da je povezava z Bowrainom najmočnejša. Tineta Grgureviča, ki se domači in mednarodni glasbeni javnosti predstavlja kot skladatelj, pianist in elektrofonik Bowrain, sem srečal davnega leta 2014 na lokaciji Alte Post, centralni točki dunajskega festivala Waves Vienna. Prišel je povohljat, se mrežit in spoznavat delegate. Prišel je pripravit teden, da leta 2018 na istem festivalu zaigra tudi sam.

Bowrain
Nastajanje pod žarometi

Prej in vmes se je umetniku dogajalo marsikaj

Pod imenom Bowrain je začel ustvarjati leta 2012, ko je imel za sabo že nekaj glasbenih projektov, ustvarjenih med študijem v Filadelfiji in na Nizozemskem. Premica njegovega glasbenega zanimanja in ustvarjanja je šla po poti številnih nadobudnih pianistov: najprej klasika in pridno raztegovanje prstov po sledeh velikih skladateljev klasicizma in romantike, nato vratolomno kolovratenje po črno-belih tipkah v maniri džezovskih mojstrov Theloniousa Monka, Billa Evansa in Keitha Jarretta.

Kot se boste lahko prepričali v nadaljevanju, pa so Bowraina močno privlačile tudi druge muzike, vse od popa, različnih etnoglasb in ne nazadnje tudi elektronike. Slednji je posvetil svoj prvi album Far Out (2014), ustvarjen pod blagovno znamko Bowrain.

"Far Out spominja na dela Thoma Yorka, Four Teta in Massive Attack. To ni le še en prvenec," so zapisali na nizozemskem webzinu Festivalinfo.

Kot kaže, Bowrain svoje albume izdaja na tri leta

Leta 2017 je sledila plošča Distracted, pri kateri je vzniknila na plano njegova vse večja družbena angažiranost in potreba po umetniških odzivih na stvari, ki se dogajajo okoli nas. Kar kazi naš bivanjski prostor, pita gnili kapitalizem in kvari mladino, našo prihodnost. Bowrain je postal stvar skupinske igre. Tinetu sta se pridružila nemški bobnar Robert Nitschke in ljubljanski kitarist Mario Babojelić, ki danes ustvarja v zasedbi AKA Neomi. Robert pa je presedal na kariero pilota.
 

Distracted je premiero doživel v ljubljanski Stari elektrarni. Kreativno so sodelovali še Tinetova sestra Meta Grgurevič, Jaša Mrevlje Pollak, Rosa Lux in Tjaša Gnezda, tudi sicer redni Bowrainovi sodelavci na področju vizualij.

Bowrainova zgodba je postajala vse resnejša. Tine jo je pletel v različnih sestavih, od tria, skozi različne solistične projekte, vse do komorne glasbe, kjer je klavir ovijal v kontraste sanjavih, a tudi ostrih godalnih intervencij. Sledili so koncerti po tujini, muziciral je vse od Anglije in Portugalske do Estonije. Dolgo ga je zanimal minimalizem. V maniri Phillipa Glassa, Yanna Tiersena, Nilsa Frahma in drugih ustvarjalcev te meditativne glasbe, ki temelji na ponavljanju, je sebe in svoje občinstvo potapljal v stanja, kjer se občutek minut in sekund razblinja v nečem, kar spominja na večnost in brezčas.

Sledilo je leto močnega preobrata

Kolega, zadolžen za prevoz nastopajočih z brniškega letališča do odrov festivala Druga godba, ga je povezal z južnoafriško zasedbo Brother Moves On, ki je v Slovenijo prispela brez enega člana. Tine je vskočil, z bendom oddelal eno samcato vajo in potem nastop. Ki so ga številni razglasili za najboljši koncert tise drugogodbaške norije. Afrika, zibelka človeštva, v posamezniku sproži mnogo mentalnih in kreativnih zasukov. Okužila je tudi Bowraina, ki se je najprej z brothersi odpravil na evropsko turnejo, nato pa jih obiskal tudi na enomesečni rezidenci v Johannesburgu.

[VIDEO]: Bowrainova južnoafriška prigoda je bila ekranizirana v obliki minidokumentarca, ki ga je posnela vizualna ustvarjalka in režiserka Tjaša Gnezda.

Afriška izkušnja, sočasno kreativno zorenje in vse večja občutljivost za zablode vsakdanjega družbenega življenja, so Bowraina pripeljale do največjega dosedanjega podviga. Januarja 2020 je v Kinu Šiška v družbi trinajstih glasbenikov, med katere je povabil tudi mojo malenkost, pripravil koncert s preroškim naslovom 2020 Seconds Alive.

V njem je predstavil celotno dosedanjo glasbeno in osebnostno pot, ki se je začela s klasiko in minimalizmom, se sprehodila skozi džez in afriško poliritmijo ter zaključila z rušečimi in podirajočimi se stenami zvočnih gmot. Sledil je le še osamljen in zamaknjen klavirski solo, ki je počasi odzvenel v tišino. Dober mesec dni pozneje so ugasnili zvočniki in luči vseh koncertnih dvoran sveta ...

[VIDEO]: Koncert 2020 Seconds Alive je bil posnet in predvajan v programu nacionalne televizije RTV Slovenija. Izdan je bil tudi koncertni album pri založbi Nika Records.

Vas zanima, od kod Bowrainu glasbena inspiracija? Poiščite odgovore v plejlisti, ki jo je pripravil za A1 Xplore Music by Deezer.

Fotografije: Tjaša Gnezda