Dobre pesmi so kot zlato

Če še niste slišali za megalomanski sklad, ki kopiči zavidljivo zbirko komadov, potem verjetno še boste. Imenuje se Hipgnosis Song Funds, šteje pa že okoli 60.000 glasbenih uspešnic. Za skladom stoji glasbeni mogul Merck Mercuriadis, ki je po nekaterih ocenah do zdaj porabil že milijardo evrov za odkup avtorskih pravic glasbenih ikon, kot so Taylor Swift, Timbaland, Rihanna, Justin Bieber in Bruno Mars. Mercuriadis – nekdanji menedžer glasbenikov, kot so Elton John, Guns ’n’ Roses, Iron Maiden in Beyonce – pravzaprav vsak hit vidi kot investicijo, ki z leti samo dobiva vrednost.

Shakira: zagotovljena renta vsaj do 2050

Kako že? Bolje vrabec v roki kot golob na strehi? Januarja letos je svoj katalog s 145 pesmimi prodala tudi Shakira, s čimer si je po ocenah sklada zagotovila minimalno 25 let solidne finančne eksistence. Nauk posla: zakaj bi si lastil svoje komade, če pa si lahko s prodajo dokončno odplačaš zajetno hipoteko na vilo (ali več njih), izkupiček od prodaje pravic v znesku 35 milijonov dolarjev pa si preneseš na Malto?

Posel stoletja: Bob Dylan

Universal Music, še en močni igralec na trgu, je prav tako pred kratkim odkupil katalog s 600 pesmimi legendarnega Boba Dylana, ki je po ocenah strokovnjakov vreden vsaj 400 milijonov dolarjev. Resno: bo Dylanu sploh še kdaj treba stopiti na oder? Objektivno: ne. Pa Dylan sploh hoče na oder? Naj odgovorimo z vprašanjem: bi se vam dalo na oder pri 80 letih? Odgovor: ko imaš vse, so vsa tvoja dejanja odvisna izključno le še od dobre volje. In vremena.

Lepa stava: Imagine Dragons

Še en posel, vreden omembe, ker gre pač za 100 milijonov dolarjev. Concord Music Publishing je pred slabim letom dni odkupil glasbeni katalog pop rock banda Imagine Dragons iz Las Vegasa. Zakaj omenjamo Imagine Dragons? Ker so s tem zneskom fantje, ki so svoj čas komade prodajali za oglase in video igre, zabeležili posel leta. Samo Neil Young, Scooter Braun in Bob Dylan so pokasirali več.

Uspešen tudi lov za producenti

Tekoči pretok avtorskih pravic v sklade je zaznati tudi pri producentih A-liste. Hipgnosis si tako recimo že od leta 2019 lasti avtorske pravice piscev in producentov, kot sta John Austin (ki stoji predvsem za hiti glasbenic, kot sta Mary J. Blige in Mariah Carey) in Sean Garett (ki stoji za nekaterimi hiti ikon, kot so Beyonce, Usher, Ciara).

Svoje pravice je prodal tudi gigant med pisci in producenti ter večkratni dobitnik grammyja Timbaland. Njegov katalog, ki obsega šest kultnih albumov, od katerih jih je kar pet od Justina Timberlaka in eden od Missy Elliot, je že tretje leto v lasti sklada Hipgnosis.

Naslovna fotografija: Profimedia