Glasbena prizorišča so bila med prvimi, ki so morala zaradi koronavirusa zapreti svoja vrata. In so zadnja, ki jih bodo lahko spet odprla. Optimističen pogled na prihodnost koncertov v živo prinašajo poletni glasbeni festivali, ki jih je letos cela kopica. Dogajalo se bo na različnih koncih Slovenije, slišalo in videlo se bo vse, od velikih zvezd žlahtne klasične glasbe do džezovskih vragolij domačih in tujih 'muzičarjev'. Za vas smo pripravili nabor glasbenih festivalov, ki vas medse vabijo julija.

Festival Lent

Kdaj: 25. junija - 3. julija

Kleni Štajerci se ne dajo! Tradicionalni mariborski poulični festival Lent se bo odvil med 25. junijem in 3. julijem. Festivalsko dogajanje ne bo pihljalo na dušo le glasboljubcem, ampak bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji gledališča, plesa in folklore.

Na Lentu bomo letos videli celo plejado domačih rockerjev, ki jo zastopajo Mi2, Big Foot Mama in Hamo & Tribute 2 Love. Ljubitelji etno glasbe se boste zibali ob napevih Katalene in Manouche. Na Jazz podij prihaja slovenski Jimi Hendrix mlajše generacije Julijan Erič.

Posebej pričakujemo nastop tria Rymden. Gre namreč za novo zasedbo članov legendarnega Esbjoern Svensson Tria, ki je razpadla po tragični nesreči tega odličnega švedskega džezovskega pianista.

Druga godba

Kdaj: 2. - 10. julija

Od 2. do 10. julija bo v multikulturne barve ovita tudi Ljubljana. Drugogodbaška rajanja nas običajno pričakajo meseca maja, tokrat pa boste na etno ritme plesali v sami vročici poletja. Med nastopajočimi je letos največ domačih glasbenikov in glasbenic, med drugim se bodo predstavili Katalena ter pevki Zvezdana Novakovič in Katja Šulc.

Prikrajšani ne boste niti za nastop bluzovskega dvojca Miha Erič & Samuel Blues, prihaja tudi legendarni hrvaški bard Darko Rundek. Vsekakor ne gre spregledati koncerta armenskega tria pianista Tigrana Hamasyana in afganistanske pevke Elahe Soroor.

Druga godba se bo razpotegnila tudi proti avgustu. Najprej bo konec julija nastopila malijska diva Fatoumata Diawara, pozneje pa še finski harmonikarski čudodelec Kimo Pohjonen.

Festival Sajeta

Kdaj: 6. - 11. julij

Sajeta je prvi festival, ki se je zasidral v svetovno priljubljeni festivalski atrakciji v tolminskem Sotočju. Ker letos veliki festivali, kot je MetalDays, znova odpadejo, letošnjo sezono festivalov na Tolminskem zastopa Sajeta.

Na Sajeti, ki bo potekala od 6. do 11. julija, najdete širok nabor glasbenih žanrov, vse od klasike do rocka, džeza in elektronike, skupni imenovalec nastopajočih pa predstavlja močna nagnjenost k eksperimentiranju in improvizaciji. Če boste tam, vrzite uho in oko na domače panonske psihedelične rockerje ŠKM bando ter mlado hrvaško-slovensko navezo Trokut, ki je pred kratkim navdušila na ljubljanskem festivalu MENT.

Peljite s sabo otroke, tam se odvijajo številne kreativne delavnice in druge aktivnosti na čistem in svežem posoškem zraku.

Festival Ljubljana

Kdaj: 1. julija - 8. septembra

Osrednji slovenski festival klasične glasbe prihaja v polnem sijaju! Razpotegnil se bo globoko v avgust, začenja pa se prvega julija s pompoznim odprtjem na Kongresnem trgu, ko bo ruskemu orkestru iz Mariinskega gledališča dirigiral sloviti Valerij Gergijev.  Že naslednji dan bo z istega odra prepevala Elina Garanča.

Prihajajo tudi pianistka Martha Argerich, sopranistka Anna Netrebko ter operna pevca Placido Domingo in Jonnas Kaufman. Nebesa za ljubitelje klasične glasbe! Prikrajšani ne boste niti ljubitelji baleta. V goste prihaja ljubljenec domačega občinstva Edward Clug in njegov baletni ansambel iz SNG Maribor.

Jazz Cerkno

Kdaj: 15. - 17. julija

Cerkno je eno najbolj priljubljenih festivalskih destinacij za ljubitelje avantgardnega in eksperimentalnega džeza. Cerkljani slovijo kot izjemno prijetni in duhoviti gostitelji, zato se splača festival obiskati, tudi če džeza sploh ne poslušate. Počutili se boste kot doma. Dogajalo se bo med 15. in 17. julijem, spregledati ne smete švedske zasedbe Angles 8, orkestra domačega legendarnega tolkalca Zlatka Kaučiča in nabritih beograjskih Naked.

Jazz festival Ljubljana

Kdaj: 27. - 31. julija

Konec julija pa džezovski festival še v prestolnici. Jazz festival Ljubljana se bo odvijal v Cankarjevem domu in na njegovem vrtu. Potekal bo od 27. do 31. julija. Glavna zvezda festivala bo izraelski kontrabasist Avishai Cohen, ki bo koncertiral v Gallusovi dvorani. Nikar ne zamudite nastopa v Berlinu živeče slovenske vokalistke Mirne Bogdanović, nadvse pa priporočamo tudi ogled turbodžez tria Pantaloons in solo recitala pianista Briana Marselle.

Naslovna fotografija: Mi2 by Dejan Batista