Oglasno mesto

Peter Jöback & Towe Jaarnek - More Than a Game

Leto: 1992

Zmagovalci: Danska

Leta 1992 je evropsko nogometno prvenstvo potekalo na Švedskem. Himno prvenstva sta zapela domačina, pevec Peter Jöback in pevka Towe Jaarnek. Pesem v sebi nosi nekaj patine skupine ABBA in ne deluje prav himnično. Tudi prvenstvo je bilo zelo nenavadno. Prvaki so postali Danci, ki so v finalu ugnali takratne svetovne prvake Nemce. Danci se najprej na prvenstvo sploh niso uvrstili, tja bi morala potovati reprezentanca Jugoslavije, ki pa je bila zaradi vojne na Balkanu diskvalificirana s tekmovanja.

Simply Red - We're In This Together

Leto: 1996

Zmagovalci: Nemčija

Še en šlager, tokrat v izvedbi angleških Simply Red. Na prvenstvu, ki ga je leta 1996 gostila Anglija, je bilo prvič v okviru evropskih nogometnih prvenstev uporabljeno pravilo zlatega gola, ki je predstavljal konec tekme, ko je prva ekipa v podaljšku zabila gol. V finalu sta si nasproti stali reprezentanci Češke in Nemčije. Po rednem delu in rezultatu ena proti ena je zlati gol v peti minuti podaljška dosegel Oliver Bierhoff. Nemci so postali tretjič evropski prvaki, a prvič kot enotna država.

E-Type - Campione 2000

Leto: 2000

Zmagovalci: Francija

Leta 2000 sta evropsko prvenstvo prvič gostili dve državi – Nizozemska in Belgija. Himno prvenstva je znova prispeval Šved. E-Type, ki si je vzdevek omislil po navdihu prestižne avtomobilske serije Jaguar E-Type, je končno pripravil adrenalinsko in himnično skladbo. Prvenstvo smo si nedvomno zapomnili po tem, da je na njem gostovala tudi Slovenija, ki pa se ji ni uspelo uvrstiti v boj za ključna mesta. Adrenalinska himna je dala adrenalinski finale. Francozi so rezultat izenačili šele v tretji minuti sodniškega podaljška! Potem je znova padel zlati gol, ki ga je Italijanom zabil francoski velemojster David Trezeguet.

Nelly Furtado - Força

Leto: 2004

Zmagovalci: Grčija (jap, Grčija!)

Tudi kanadska pevka portugalskih korenin Nelly Furtado je za evropsko prvenstvo, ki je potekalo leta 2004 na Portugalskem, prispevala energično pesem. V nasprotju z drugimi himnami, ki so povečini vedno sledile aktualnim glasbenim trendom, se je ločevala tudi po tem, da je imela nekaj pristnega etno melosa in navdiha. V finalu sta se spopadli ekipi, ki sta prvenstvo tudi odprli. Končni rezultat je bil šokanten. Avtsajderji Grki so porazili favorizirane domačine Portugalce. Grki so vse tekme v končnici prvenstva zmagali z ena proti nič, vsi goli so padli z udarcem z glavo, in sicer po podaji z desne strani.

Enrique Iglesias - Can You Hear Me

Leto: 2008

Zmagovalci: Španija

Oglasno mesto

Po dveh energičnih himnah spet malo bolj umirjeno. Zažvrgolel je Enrique Iglesias, njegova Can You Hear Me pa je bila uradna himna evropskega prvenstva, ki je leta 2008 potekalo v Avstriji in Švici. Evropski prvaki so postali Španci, ki so v finalu porazili Nemce. To je bil drugi evropski naslov v zgodovini Španije. Na krilih te zmage pa si je Španija v naslednjih letih pokorila cel nogometni univerzum.

Oceana - Endless Summer

Leto: 2012

Zmagovalci: Španija

Pisalo se je leto 2012, ko je himno evropskega prvenstva v Poljski in Ukrajini odpela nemška pevka Oceana. Živahna skladba, ki je stavila na 'kokodžambo' melos, značilen za pop iz devetdesetih, je do končne zmage pomagala aktualnim prvakom Špancem. Za Španci je bil resnično zmagovit pohod. Vmes so namreč leta 2010 postali tudi svetovni prvaki. V finalu prvenstva, ki ga je gostil ukrajinski Kijev, so Italijane ugnali s kar štiri proti nič.

David Guetta ft. Zara Larsson - This One's For You

Leto: 2016

Zmagovalci: Portugalska

Himna evropskega prvenstva leta 2016 je končno spet pripadla domačinu. Francoski producent David Guetta je v lahkotno skladbo vnesel svoj značilni 'french touch', glas pa je prispevala mlada plavolasa Zara Larsson, ki prihaja – ne boste verjeli – iz Švedske. Prvenstvo si bomo zapomnili po klavrnem padcu tedaj največje nogometne velesile sveta Španije, ki so jo v šestnajstini finala porazili Italijani. V finalu so se domačini Francozi spopadli z večnimi osmoljenci evropskih prvenstev Portugalci. Portugalske zmage se je najbolj veselil Cristiano Ronaldo, ki je igrišče zaradi poškodbe v solzah zapustil predčasno. Po golu kolega Ederja je v roke dvignil reprezentančno lovoriko, ki njegovemu večnemu tekmecu Leu Messiju še manjka.

Martin Garrix feat. Bono & The Edge - We Are The People

Leto: 2021

Zmagovalci: Stavnice močno v prid Angliji, ogromno upanja tudi za Španijo

Evropsko prvenstvo, ki je pred nami, bi se moralo odviti že lani, a je zaradi epidemije odpadlo. Odločitev, da bo to prvenstvo gostilo največ držav do zdaj, je bilo sprejeto že leta 2012, v počastitev šestdesetletnici evropske nogometne zveze. Oba polfinala in finale bo gostil angleški Wembley, tekme pa se bodo sicer odigrale še na Nizozemskem, Azerbajdžanu, Romuniji, Madžarski, Danski, Škotski, Nemčiji, Italiji, Rusiji in Španiji. Himno prvenstva je prispeval mladi, 25-letni nizozemski producent in didžej Martin Garrix. Družbo sta mu delala stara mačka irskega rocka, Bono in The Edge iz skupine U2.

Naslovna fotografija: David Guetta na finalu EURO 2016 (Profimedia)