ABBA kdo?

Kje ste bili leta 1974, ko so Agnetha, Bjorn, Benny in Anni-Frid zakorakali na evrovizijski oder, odpeli danes v glasbeno zgodovino zapečateni Waterloo in postali ena od največjih glasbenih senzacij na svetu? Zelo verjetno ste bili le idejni obris svojih staršev (ali še manj, če ste nenačrtovan rezultat naključne strastne noči), pa ta komad vseeno poznate. Morda celo zelo dobro.

Že naslov – Waterloo – vam verjetno v spominu nemudoma sproži nepozabno melodijo, ki je tistega leta osvojila vrh lestvic v kar devetih evropskih državah. In še v Južni Afriki. V Avstraliji so takrat zlezli do 4. mesta, v Ameriki do 6. Kakšen eksplozivni začetek.

Oglasno mesto

Nikoli ne reci nikoli

Po dobrem desetletju se je potem skupina izpela. Nikoli niso sicer oznanili uradnega zaključka, a so po zadnjem nastopu leta 1982 počasi začeli drseti iz glavnega fokusa širšega občinstva. Naslednjih nekaj desetletij, vse do 2. septembra 2021, so bili potem ABBA predvsem splošno prepoznan fenomen časa, ko Evrovizija še ni bila spolitizirana, ko so se hlačnice praviloma zaključile na zvonec, in ne na korenček (in razgaljeni gležnji še niso postali novi dekolteji), in ko je bilo popolnoma sprejemljivo uporabljati bleščice kjerkoli in kadarkoli (in na komerkoli).

Abba
Ja, svet smo tako zafurali, da so ABBA morali priti nazaj in resetirati, kar se resetirati da ...

Zagozdeni nekje v glasbeni polpretekli zgodovini so zato še toliko bolj fascinirali, ko so danes med 71 in 76 let stari člani zasedbe ABBA uradno napovedali prihod novega albuma ABBA Voyage. Kje so ga napovedali? Na družbenih medijih, seveda! Na TikToku celo. Benny Andersson je mimobežno zašpilal Dancing Queen in povedal, da bomo 5. novembra poslušali njihov čisto novi album. Skoraj 40 let po njihovem zadnjem glasbenem udejstvovanju, za katerega pa so pripravili tudi njihove digitalne avatarje. Ja, originalni Abba člani imajo svoje holograme! Zbudite mularijo, da ne bodo zamudili zgodovine.

Kje lahko poslušam novo ABBO?

Me veseli, da ste vprašali. Ker sta dva singla že na voljo. I Still Have Faith In You in Don't Shut Me Down. Prvega spremlja videospot, ki je v bistvu fotografsko-filmski kolaž posnetkov iz časa njihovih vrhunskih uspehov, iz časa t. i. ABBA-manije. Baladni komad je sicer točno to, kar bi pričakovali, da bi danes prepevale staroste evrovizijskega sveta, ki so, mimogrede, za svoja leta videti vrhunsko. Celo … mladostno! »Dobrodošli nazaj, legende,« zapiše nekdo v komentarjih videospota.

Don't Shut Me Down je na drugi strani bolj poskočen, a tako tipično ABBA, da se zdi, kot da se vmes ni zgodilo 10 poletnih olimpijskih iger. Kar je morda dober indikator, da so vsi štirje člani ostali tako zelo pristni in hkrati zvesti svojemu zvoku, da jih niti 40 turbulentnih let odsotnosti z glasbene scene ni odplavilo stran od tega, kar jih je nekoč skovalo v zvezde.

Oglasno mesto

Kdo je potreboval novi album skupine ABBA? Najbrž nihče. Vsaj tako smo mislili, dokler jih nismo slišali. In ne glede na to, ali ste 22 ali 72 – ko zaslišite tisti tipični ABBA zvok, se bo v vas nekaj premaknilo. Neki občutek, da bo morda vseeno vse v redu. Kot da se nostalgija, upanje in osvobojenost duha spojijo v eno. Kako jim to uspe? Kdo ve. Verjetno z isto magijo, kot jim uspe, da so videti 20 let mlajši, kot v resnici so.

Fotografije: Profimedia