V 65-letni zgodovini Evrovizije kontroverznih pripetljajev ne manjka. Vendarle se na eno mesto zgrne kopica glasbenikov z vseh koncev Evrope, ki mora potem z glasom in – predvsem – teatralnostjo prepričati gledalce, da jih po telefonu izberejo za naslednje zmagovalce. Neverjetne stvari se zato zgodijo skorajda že rutinsko, tiste najbolj kontroverzne pa se zapišejo v evrovizijsko zgodovino. Od političnih izjav do temperamentnih izbruhov – tu je 7 pripetljajev, ki jih organizatorji Evrovizije ne bodo nikoli pozabili.

#1 Izraelska prva zmaga

Izrael je do zdaj na evrovizijskem odru že štirikrat nastopil z zmagovalno pesmijo, a njihove zmage skorajda praviloma dvignejo še malce dodatnega prahu. In začelo se je že leta 1978, ko se je Izraelu nasmehnila prva zmaga. Ko je med glasovanjem že postajalo vedno bolj očitno, da bo skupina Izhar Cohen in Alphabeta s skladbo A-Ba-Ni-Bi zasedla prvo mesto, so v Jordaniji nemudoma prekinili prenos in gledalcem začeli predvajati posnetke – cvetočih narcis. Res mojstrska cenzura, ki pa so jo pozneje nadgradili še z lažno novico, ko so oznanili, da je na Evroviziji na koncu zmagala Belgija, ki pa se je dejansko uvrstila na drugo mesto.

#2 Izraelska tretja zmaga

Verjetno se številni še vedno spominjate Evrovizijske zmagovalke Dane International, ki se je z nadvse všečnim pop komadom Diva leta 1998 enostavno zavihtela na zmagovalno mesto. A Dana International takrat ni bila samo zmagovalka Evrovizije, bila je tudi prva trans zmagovalka v zgodovini Evrovizije. Kar se morda bere kot nadvse progresivno za leto 1998, je pa seveda razburilo bolj konservativne verske skupine v njenem domačem Izraelu, zato je morala med tekmovanjem v Veliki Britaniji ves čas imeti policijsko spremstvo in telesne stražarje.

#3 Politično satirična Gruzija

Kot se verjetno še spomnite, je leta 2008 na Evroviziji v Srbiji zmagala Rusija s pesmijo Believe. Prepeval jo je bosonogi Dima Bilan, medtem ko se je na odru na mini ledeni plošči okoli njega vrtel vrhunski drsalec, štirikratni dobitnik olimpijske medalje, Jevgenij Plušenko. To pomeni, da se je leto kasneje, v 2009, Evrovizija pripetila v Rusiji, natančneje v Moskvi.

Takrat se je potem Gruzija odločila za nič prav skrito politično sporočilo. Na tekmovanje v Rusijo so namreč poslali disko skupino Stefane in 3G, ki bi prepevala skladbo s pomenljivim naslovom We Don't Wanna Put In. Nočemo … hja, saj če preberete na glas, vam je jasno. Organizatorji niso bili veseli, zato so Gruziji dali priložnost, da nastopi z drugo skladbo, a so iz protesta raje kar izstopili iz tekmovanja. Le kaj bi bilo, če bi nastopili pesmijo, ki si jo lahko pogledate v spodnjem videospotu.

#4 Kisel odziv na poraz

Irska ima nadvse pestro evrovizijsko zgodovino, saj so zmagali že kar sedemkrat – več kot katerakoli druga država. Morda zato malce slabše prenašajo tiste najhujše poraze, kot se jim je pripetil leta 2007, ko so končali na zadnjem mestu. Zato so se odločili, da bodo naslednje leto iz vsega skupaj naredili totalno farso.

Tako je Irska leta 2008 v Beograd poslala otroško televizijsko lutko po imenu Dustin the Turkey – puran Dustin. Nenavadni performans je Irska v domačem izboru izglasovala z neverjetno prednostjo, kar pa ne pomeni, da so zvezdniško lutko povsod tako toplo sprejeli. Nekdanja irska zmagovalka Dana je celo namignila, da bi bilo bolje, če bi se Irska preprosto umaknila s tekmovanja, kot pa da se takole smešijo.

Nastop je bil parodija na Evrovizijo in njihov poraz leto prej. Skladba je imela naslov Irelande Douze Points (Irska dvanajst točk), besedilo pa omenja moške, ki se preoblačijo v ženske, slabe nastope in lasuljo Terryja Wogana. Organizatorji so se takrat celo spraševali, ali naj nastop raje prepovejo, ker bo očrnil celoten dogodek, a je Irska na koncu vseeno dobila dovoljenje, da nastopi v polfinalu, kjer pa so brutalno pogoreli in zbrali le 22 točk.

#5 Žaljiva Silvia

Razvpita Silvia Night ni resnična oseba. Je lik, ki ga je ustvarila islandska glasbenica in igralka Agusta Eva Erlandsdottir. Kar se sliši zanimivo, vsaj dokler se Agusta ni odločila, da bo v vlogi tega lika ostala ves čas bivanja v Atenah. Nadležno, saj je lik Silvie Night vse prej kot prijazen. Silvia je namreč zvezdniška razvajenka, teatralna diva, ki žali vse povprek – in točno tako se je potem vedla ves čas Evrovizije.

Čeprav so stavnice najprej celo kazale na zmago Silvie Night, pa je fini gospodični uspelo še pred prvim polfinalnim večerom užaliti tako novinarje, ki jih je oklicala za je**ne amaterje (njen telesni stražar je enega novinarja celo odnesel s tiskovne konference), kot tudi sotekmovalce, saj je širila škandalozne govorice o švedski tekmovalki Caroli. Na koncu se je njen polfinalni nastop začel ob neodobravajočih vzklikih občinstva, v finale pa se ni prebila.

Takole so se odzvali na Silivo Night:

Da je bila mera polna, je pred odhodom z Evrovizije z ostrimi besedami usekala po švedski Caroli, finskih Lordih (ki so tisto leto potem tudi zmagali) in nizozemskih Treble, enemu od novinarjev pa je rekla: »Tožila te bom in tožila bom konkurenco in vsi boste šli v zapor.« Ojej.

#6 Pesem, ki je sprožila revolucijo

Portugalski nastop leta 1974 ni nagrabil kaj dosti točk – z le tremi je končal na absolutnem zadnjem mestu. A kot se je izkazalo pozneje, balada E Depois do Adeus, ki jo je prepeval Paulo de Carvalho, na Evroviziji ni bila zato, da zmaga, ampak zato, da sproži revolucijo.

Kot so razkrili pozneje, je bila skladba eden od dveh glasbenih signalov za sprožitev t. i. nageljnove revolucije proti avtoritarnemu režimu Marcela Caetana. Upor, ki je državo popeljal v demokracijo, se je tako začel prav s prenosom tega portugalskega nastopa.

#7 Maneskin in miza v Zeleni sobi

Eksplozivna zmaga italijanskih rokerjev Maneskin na Evroviziji leta 2021 je bila potem še lep čas zasenčena s špekulacijami, da je kamera v Zeleni sobi pevca Damiana Davida ujela med konzumiranjem ilegalnih drog. Ravno ko so se pojavili na zaslonih, je bil namreč Damiano sklonjen nad mizico, kar je sprožilo ugibanja, da je užival kokain. Nenadoma je novica o njihovi zmagi postala sekundarnega pomena – vsi so se ukvarjali le še s tem, kaj je Damiano dejansko počel v Zeleni sobi.

Damiano je obtožbe zanikal, kot obrazložitev pa podal, da je bil sklonjen zato, ker si je ogledoval razbito steklo na mizi. Ker ta izgovor ni utišal govoric, je potem odšel še na prostovoljni krvni test, ki je pokazal, da v njegovem telesu dejansko ni prisotnih drog.

Po vsem tem je Damiano priznal, da se je zaradi obtožb čutil užaljenega, skupina Maneskin pa je nato incident ovekovečila tudi v njihovem naslednjem hitu Supermodel, ki so ga naslednje leto predstavili na Evroviziji v Torinu. Ko so Damiana tam vprašali, kaj bi svetoval evrovizijskim tekmovalcem, je dejal le: »Dve stvari: uživajte in ne nagibajte se preblizu mizam.«

Da boste ostali v ritmih letošnje Evrovizije, pa se le prepustite spodnji Deezer plejlisti!

Naslovna fotografija: Profimedia