Ta članek smo za vas pripravili tudi kot avdio-članek. Poslušajte ga!

Verjetno poznate večino naslednjih naracij, a zagotovo jih še niste slišali iz ust znanih pripovedovalcev. Spočijte si oči in našpičite ušesa, kajti najboljše zgodbe vam berejo izbrana imena hollywoodske smetane.

  1. Virginia Woolf: To the Lighthouse. Bere: Nicole Kidman. »Zaljubila sem se. Občutila sem neskončno hrepenenje skozi branje knjig,« je v studiu ob branju Virginie Woolf povedala Nicole Kidman. Najbolj prepoznana avstralska igralka je ljubezen do knjig razvila zaradi strahu pred UV-žarki: v poletnem času ji zaradi blede polti niso pustili na plažo in tako je Nicole kot deklica počitnice preživljala v svoji sobi, kjer je žvečila klasike, kot je tudi nam vsem znana Vojna in mir. Svojo ljubezen do knjig je prelevila v prepričljiv vokal, ki vas bo nežno popeljal v znani narativni vrtinec Virginie Woolf.
  2. Chester Himes: A rage in Harlem. Bere: Samuel L. Jackson. Kot deček je Samuel sedel v dedkovem naročju in poslušal radijske zgodbe, saj družina ni imela TV-sprejemnika. Da je ljubitelj zgodb, ste verjetno dojeli v slovitem prizoru Ezekiel 25:17. Če vas v Šundu ni prepričal, potem nekaj niste delali prav. Meni se je v prvih minutah poslušanja A rage in Harlem ponovno razodel kot rojeni pripovedovalec.
  3. Ketih Richards: Life. Biografska pripoved še živečega medicinskega fenomena Keitha Richardsa. Bere: kdo drug kot Johnny Depp. Še en namig: če se vam okoli 20 evrov za zgodbo zdi preveč, lahko prvi del avdioknjige poslušate brezplačno na YouTubu.
  4. Tina Fey: Bossypants – avtorice Tine Fey (in kraljice giphyjev), ki se je odločila, da nihče drug ne more brati njenega dela bolje kot ona sama. Če ste oboževalec Tine Fey, vas čaka dvojna doza užitka. Če vas karkoli na Tini Fey moti, pa tole raje izpustite.
  5. Nora Ephron: Heartburn. Bere: Maryl Streep. Vau. Od nekdaj se mi je zdelo, da Maryl Streep pooseblja tisto najbolj prefinjeno žensko bistrost, ki se tako odlično materializira skozi njeno gestikulacijo v prav vseh vlogah (no, malo manj v muzikalih).Vse to se odraža tudi v njenem izrazito inteligentnem vokalu.
  6. Aziz Ansari: Modern Romance. Bere kar on sam, ampak se mi zdi, da je tako kar prav. Navsezadnje gre za kar na pol resno študijo o zmenkih v digitalni dobi, ki jo je opravil v sodelovanju z univerzo NYU. Narežali se boste do solz, tole je čista desetka!
  7. Mobi: Porcelain. Bere: Moby. Pred vami je resen zalogaj za vse ljubitelje alternativne glasbe. Zgodba o človeku, ki je živel v nedrju newyorške klubske scene, in predvsem zgodba o tem, kako misliš, da si se našel v komercialnem uspehu, a si se v resnici ponovno izgubil. 680 minut brutalne iskrenosti.
  8. L. Frank Baum: The Wizzard of Oz. Bere: Anne Hathaway. Njene vokalne akrobacije presenečajo bolj kot njene mlačne uprizoritve v nizu romantičnih komedij. Tu potrebuje samo glas, a se zdi, kot da Anne zgodbo pripoveduje s celim telesom, saj se je povsem ujela v pripovedovalski tok … in mi z njo.

Kje najti zvočnice?

Meni najljubši vir je Amazonov Audible.com, ki se ponaša, če lahko verjamemo njihovemu zapisu, z »Največjo. Izbiro. Kadarkoli.« Če ste na bolj omejenem budžetu, se še vedno lahko švercate na YouTubu. Še kar naprej cincate? Mogoče za začetek poskusite le najti sebi najljubšega zvezdnika tule.

Slovenski pripovedovalci

Slovenski glasovi so pod iniciativo Evropskega sklada za regionalni razvoj od minulega leta združeni v aplikaciji Audibook, prek katere si lahko pretočite od Cvetja v jeseni, Butalcev in Martina Krpana do priročnikov, kot so Kako do službe in Kazensko pravo. Glasove knjigi Ksenije Benedetti so tako recimo posodili Milena Zupančič, Vesna Milek, Sebastjan Cavazza in Marcel Štefančič Jr.