Razumem, da vas zna ob besedi 'hipster' spreleteti naval groze in odpora, ker se je to besedo v preteklih letih zlorabljalo do neprepoznavnosti. Danes niti več ne vemo, kaj nas ob misli na hipsterje dejansko zmoti – njihov glasbeni okus, njihov osebni slog, njihov občutek superiornosti, njihova indiferentnost do obrazne poraščenosti? Morda ne bomo nikoli vedeli. A nekaj je zagotovo. Hipsterji so naredili marsikaj dobrega za sodobno družbo. Med drugim so recimo oživeli konjičke, med katerimi bi znali vsi najti kakšnega, ki bi še kako popestril naše življenje.

Opazovanje zvezdnatega neba

Hobi, ki je točno to, kar si predstavljate – ležanje na odeji in strmenje v zvezdnato nebo. Če vam uspe poimenovati kakšno ozvezdje, ste že na naslednji stopnji, v bistvu pa je cilj le popolna sprostitev in razmišljanje o tem, kako majhni smo iz perspektive razsežnosti celotnega vesolja. 

Na testu: Prvih nekaj dni sem poskušal ta hobi izvajati na terasi v Ljubljani, a nekje med svetlobno onesnaženostjo in skorajda permanentno oblačnostjo ni bilo mogoče najti ustreznega termina zanj. Popolnoma drugačna zgodba je bila na vikendu pri Jagodjah, kjer so mi zvočno družbo delali le črički in nekaj, kar upam, da je bilo oglašanje meni neznanega ptiča, in ne paritveni glasovi steklih veprov. Tam se je zvezdnato nebo razkrilo v vsej svoji razsežnosti in bilo je res prekrasno. Po šestih minutah me je z lokacije pregnala kobilica v velikosti manjše mačke. 

Pletenje

Rekreativni šport za babice je zdaj postal hipsterski konjiček za mlade in mlade po srcu, ki si želijo svoj krvni pritisk nižati s sukanjem dveh zašiljenih paličic. Odlična vadba za prste, zlasti če vam drugi hobiji grozijo z vnetjem karpalnega kanala. Rezultat je v najboljšem primeru nekaj, kar lahko celo nosite kot del osebne garderobe.

Na testu: Samo ena od obeh mojih babic je bila izkušena v prepletanju volne in je žal ni več med nami. Je pa tu YouTube, ki ima presenetljivo veliko video vodnikov. Odločil sem se, da se za uvod lotim izdelave šala, ker če gre vse narobe, ta lahko postane marsikaj drugega (recimo odeja za mačka), medtem ko si z defektno nogavico ne morem kaj dosti pomagati. Sukanje pletilk vsekakor zahteva nekaj spretnosti in potrpežljivosti.

Po približno 20 minutah sem začel razmišljati, ali bi patentiral WiFi-pletilke, ki samodejno naročijo novo pošiljko volne, ko zaznajo, da gre klobčič h koncu, in takrat sem tudi dokončno izgubil zanimanje. Zaskrbelo me je še za morebitni upad nivoja testosterona, zato zdaj skrbno opazujem morebitne neželene spremembe na telesu. S klobčičem se te dni igra prej omenjeni maček. Eno pletilko sem izgubil, sumim, da je med blazinami v kavču.

Pobarvanke za odrasle

Trend, ki je zaokrožil že pred nekaj leti in se prijel kot zanesljiv način boja s stresom. Ta hobi se morda resda sliši, kot da bomo barvali najbolj popularne seks položaje in obraze najljubših pornozvezdnic, a so to zgolj bolj kompleksne pobarvanke, ki zahtevajo pozorno izbiranje barv in odtenkov. 

Na testu: Dobite jih sicer v nekaterih knjigarnah, je pa na Amazonu ena, ki pritegne že z naslovom: Go F*ck Yourself, I'm Coloring, bogato ocenjena s 4,5 zvezdice. Odličen izbor, torej. Več kot 50 strani pobarvank, ki v nasprotju s številnimi drugimi ne vsebujejo metuljčkov in pravljičnih hišic, ampak – kletvice.

Sočne, bogate, izrazite kletvice, da sem si nemudoma razširili svoja konverzacijska obzorja z angleško govorečo populacijo. Okoli kletvic so simpatični vzorci, ki pa znajo biti tudi polni nadležnih podrobnosti in zahtevajo nenehno menjavanje barvic. Najbolj tečno je bilo, ker sem moral štiri najbolj popularne barve kar naprej šiliti.

Izdelovanje usnjenih izdelkov

Tole je precej napredni konjiček, ki zahteva, da se pred poskusi ustvarjanja lastnih pasov in usnjenih bisag udeležimo vsaj začetnega tečaja te rokodelske prakse. Tam naj bi potem spoznali vrste usnja in osnovne prakse za rezanje in oblikovanje, obenem pa preprečili, da bi zaradi enega usnjenega mošnjička za kovance ostali brez konice levega kazalca. 

Na testu: Hobi, ki se zdi kot nekaj, kar mora človek resno zagrabiti z obema rokama, zato sem si za uvod privoščil le ogled danskega izdelovalca usnjenih izdelkov na Twitchu, ki včasih med lupljenjem usnja zapoje še kakšno vikinško pesem. V trenutku ogleda je izdeloval ščitnike za roke za kostum vilinskega lokostrelca. V dobri uri mu je uspelo narediti 7 odstotkov ščitnika (osebna ocena), kar me je za vselej odvrnilo od ideje, da bi to lahko bil učinkovit hobi.

Watch Knife breaks, blood is drawn from ThatDanishGuy on www.twitch.tv

Igranje namiznih iger

Videoigre imajo super grafiko in odlične zvočne efekte, a nas prepogosto izolirajo od preostalega sveta. Namizne igre združujejo kompleksne in manj kompleksne igralne svetove, kamor se lahko s prijatelji potopimo ob vrčku piva ali rundi dišeče kave. Nekdo vrže kocke, nekdo premakne figurico, nekdo izgubi živce in v jezi prevrne mizo. Enkratno doživetje!

Na testu: Ker imam doma od namiznih iger zgolj Axis & Allies, posledico nepremišljenega nakupa pred davnimi leti, ko sem mislil, da imam v sebi potrpežljivost zlaganja 30 miniaturnih vojaških figuric na 2D-ploščo sveta, sem se s prijatelji odpravil v lokal Dobra poteza. Prostor je fuzija kavarniškega druženja z uživanjem v številnih namiznih igrah – kar 350 jih je na voljo (in 60 različnih piv, mimogrede). Bili smo trije, izbrali igro Catan in poldrugo uro pozneje sem imel dva prijatelja manj. Nevaren hobi za patološko tekmovalne ljudi.

Fotografije: Profimedia