5. Kuala Lumpur International Airport (KUL)

Na najbolj frekventnem letališču v Maleziji, ki se razprostira na več kot 100 km2 – kar ga uvršča med največja letališča na svetu – v povprečju pristane okoli 80 letal na uro. Največja atrakcija? Po sredini terminala A se razprostira kar malezijski tropski deževni gozd, v katerem lahko kontemplativno počakate na svoj naslednji polet, ne da bi vas pri tem pojedla kakšna eksotična žival.

Mednarodno letališče v Kuala Lumpurju

Če vas veličastna ekosistemska pestrost ne pritegne, se lahko sproščate v enem izmed številnih masažnih salonov, si ogledate katero od številnih kino predstav ali pa se enostavno osvežite pod prho. Brezplačen Wi-Fi je kakopak dostopen znotraj celotnega terminala.

4. Taoyuan International Airport (TPE)

Najboljši del letališča? Knjižnica z več kot 1.200 knjigami! Če imate ravno vezni polet in ste svojega Don Kihota že prebrali, bodite dobričina in jim podarite svojo prebrano knjigo. Knjižnica namreč deluje po načelu donacij, pri čemer se ponudba čtiva obnavlja dnevno. Druga neverjetno dobra specifika terminala so masaže, ki ravno tako niso tiste popolnoma običajne.

Mednarodno letališče Taoyuan

Tajvansko mednarodno letališče namreč med vrste maserjev sprejema slepe in slabovidne, ki svoje delo opravljajo s posebnim občutkom. Tretja zanimivost pa je v Terminalu 2, kjer pripadniki kulta Hello Kitty omedlevajo od navdušenja, saj je del terminala odet v ikonografijo japonske ilustratorke Yuko Shimizu, ki je pred dobrimi 40 leti zrisala zgodbo uspešnega globalnega marketinškega fenomena, za katerim stoji enostavna, a vsem tako zelo poznana rožnato-bela risba mačke.

3. Dubai International Airport (DXB)

Ko gre za katerokoli stvar v zvezi z Združenimi arabskimi emirati, samo pomislite, kako bi se vaši domišljiji odpelo, če bi imeli ves denar na svetu. Zdaj pa na to dodajte še neizmerne količine črnega zlata in pomislite še enkrat.

Mednarodno letališče v Dubaju

Takoj po pristanku na dubajskem letališču vam postane jasno, da ste prišli v deželo arhitekturnega ekscesa, kjer se uspeh meri izključno v presežkih. Dubajski Terminal 3 je največji terminal na svetu, znotraj letališča pa lahko prespite kar v hotelu s petimi zvezdicami. Če ste v tranzitu le za nekaj ur in potrebujete krepčilen dremež, pa le uporabite eno izmed zvočno izoliranih komor za dremanje. 

2. Munich Airport (MUC) 

Letališče, ki izpolnjuje najstrožje kriterije učinkovitosti in dobičkonosnosti, odlikuje pa ga raznolikost v vseh atmosferah: od minimalistično zasnovanih pisarn, do zenovsko formuliranih con udobja (v dobesednem pomenu), in vse do bolj hedonističnih lokacij, ki ponujajo različna koncertna dogajanja. Če vam je karkoli od tega premalo ali preveč stimulativno, pa se še vedno lahko odločite za obisk kina, igro mini golfa ali pa (ne)srečo preizkusite v kazinu. 

Bavarska zračna luka

Münchensko letališče je bilo že desetkrat izbrano za najboljše evropsko letališče, Easy Pass System pa zagotavlja enega najbolj gladkih, (beri: avtomatiziranih) procesov kontrole potnih listov, kar pomeni, da vam ostane dovolj časa, da obiščete še njihovo pivovarno. Da, prav ste prebrali. Na letališču imajo lastno pivovarno, in da, ste, čeprav v tranziciji, na Bavarskem. Vrček piva je torej skorajda zakonsko obvezen. 

1. Singapore Changi Airport (SIN)

Po mnenju Sky Trax velja singapursko letališče že nekaj let zapored za najboljše letališče na svetu.

Mednarodno letališče Changi

Potnikom zagotavlja enega najbolj luksuznih postankov, tako da jih razvaja s številnimi bazeni, fitnes centri, kino dvoranami z brezplačnimi ogledi filmskih predstav, številnimi SPA-ji ter raznolikimi vrtovi: sprehajate se lahko med nasadi sončnic, lovite številne vrste živopisnih metuljev ali pa občudujete največjo tele-kinetično umetniško inštalacijo na svetu (poglejte si jo v naslednjem videu).

Letališče Singapur Changi predstavlja enega tistih postankov, ki ga pri rezervaciji letalske vozovnice v bistvu želite načrtovati kot prvo ali zadnjo must see atrakcijo na svojem potovalnem seznamu.

Besedilo: Eva Kelt. Fotografije: Profimedia.