GardenTags – Plant ID &Care

Ikona s sramežljivo oblikovano rožico obeta veliko več, kot bi pričakovali. Na sto tisoče vrtov ter več kot 1000 vrhunsko kvalificiranih vrtnih strokovnjakov vam odstira svet zelišč, začimbnic in vseh možnih vrtnin iz vseh poznanih podnebnih pasov.

Tu je še nadvse pomemben identifikator rastlin, saj pri odstranjevanju plevela zaradi nevednosti ne želite izpuliti prvih poganjkov blitve ali korenja. Vsaka rastlina je jasno opredeljena z zelo natančnimi navodili za vzdrževanje, ponuja pa tudi orjaško zbirko fotografij.

Če ne veste, kako so videti digitalni herbariji, je zdaj čas, da to osvojite, pri tem pa kar pogumno prispevajte še lastno fotografijo tiste vaše metuljaste francoske sivke.

SmartPlant

Koristna aplikacija zato, ker vam identificira bolezni na rastlini, odlikuje pa jo tudi pametnejši algoritem za prepoznavanje rastlin, kar smo preizkusili tako, da smo naredili kilavo fotografijo divjega šparglja, pa jo je aplikacija kljub temu uspešno identificirala (nekdo je stavil, da ga bo aplikacija prepoznala kot anemično morsko kumaro).

Najboljši del Smart Planta je odlično poznavanje vrtnih škodljivcev, ki jih na podlagi fotografije prepoznajo vrtnarski izvedenci. Vsekakor aplikacija, ki jo morate imeti tako začetniki kot utečeni vrtnarski mački. 

Z aplikacijo za vrtnarjenje do odličnih rezultatov
Edini pravi rezultati vrtnarjenja se pripetijo le z lično izdelanimi grafi o kumarah in korenju.

Posadi.si

Slovenska aplikacija, dostopna prek AppStora ali Google Playa, je povsem prilagojena našim podnebnim razmeram in vas vodi od načrtovanja vrta pa vse do priprave lastnih vrtnin v kuhinji.

Na spletni strani vas pričaka uporaben zemljevid vrtnarskih centrov po Sloveniji, sicer pa ima aplikacija vse karakteristike skrbne vrtnarske evidence: pregledno lahko beležite aktivnosti na vrtu (kaj in kdaj ste posadili, kje, kako in s čim ste gnojili itn.), vremensko napoved, pregledate pa lahko še optimalne termine za aktivnosti na vrtu (kdaj sejemo, kdaj okopavamo itd.).

Poleg naštetega pa je tu še lični načrtovalec vrta, ki se ponaša s temeljitim znanjem o tem, kako pravilno pripraviti gredice, da bodo vsi sosedje zeleni od zavisti.  

Perennial Match

Sajenje rožic morda res ni kvantna fizika, ampak če ste kdaj posadili sončnico zraven krompirja, veste, da drug drugemu nista idealna družba. Tudi rastline imajo določene zakonitosti, ko gre za deljenje zemlje s svojo bližnjo sosedo, zato pametno načrtujte sedežni red, če želite, da vaša vrtna zabava traja vso sezono. Harmonične kombinacije boste lahko načrtovali s pomočjo aplikacije Perennial Match.

Fotografije: Profimedia.