Vsak od nas je pri deskanju po spletu vsaj enkrat naletel na milijonarja, ki nam je z zasebnega otoka na Fidžiju razlagal, kako obogateti. Kako investirati v borzo in obogateti čez noč, je verjetno najpogostejše vprašanje na Googlu. Če bi avtorji teh člankov dejansko poznali pot, potem bi se v tem trenutku vsi sončili na omenjenem otoku in si podajali margarite z malimi dežnički.

1. Določite si termin za nakupovanje po zajtrku ali po kosilu

V pametnem telefonu imate verjetno že zapisane ključne obveznosti, zato v urnik le dodajte nakupovanje takoj po zajtrku ali kosilu. Nikoli se namreč ne podajte v nabiralništvo po supermarketih, kadar ste lačni. Znano je, da smo na prazen želodec manj prisebni, zato v miru potolažite svoj trebušček in se šele po sladici odpravite po nakupih.

2. Napišite si natančen seznam stvari, ki jih dejansko potrebujete

Na telefonu si pred odhodom odprite beležko in napišite, po kaj se odpravljate v trgovino. Tako boste imeli jasen načrt, kaj boste kupili, namesto da potem tavate med policami in dovolite čustvom, da vas premamijo v nepotrebne nakupe. In mimogrede, ko že govorimo o nepotrebnih nakupih, ti vključujejo naslednje stvari: voda v plastenki, ker vam teče iz pipe, vreča z ledom, ker si ga lahko naredite sami, voda z okusi, ker niste Kim Kardashian, narezan kruh, ker bo tisti v kosu zdržal dlje, in zobna nitka z okusom jagode, ker ste globoko v sebi ljubitelji banan.

Parček se poda po nakupih
"Tako sem srečna, da razumeš, kako nujno sem potrebovala tisto omejeno različico obližev za žulje s podpisom Justina Timberlaka."

3. V opomnik si shranite vprašalnik, ustvarjen za preprečevanje nepotrebnih nakupov

Vsi poznamo tisto situacijo, ko se odpeljemo v trgovino z elektronskimi potrebščinami, ker nujno potrebujemo nov USB-ključek, potem pa pol ure stojimo pred čudovito zapakiranim Playstationom 4 in v glavi računamo, koliko časa lahko dejansko zdržimo brez hrane. V ta namen psihologi predlagajo, da imate pri roki sklop šestih vprašanj, ki si jih odgovorite, preden se odločite za večji nakup. Ta so:

  • Zakaj sem tu?
  • Kako se počutim?
  • Ali to potrebujem?
  • Kaj bo, če počakam?
  • Kako bom za to plačal-a?
  • Kam bom to dal-a?

S tem ne boste samo racionalizirali potrebe po nakupu, ampak si tudi umetno ponudili nekaj časa za premislek, da se ne boste po nakupovalni mrzlici zbudili v solzah, obdani s tremi belimi krznenimi plašči in LCD-televizorjem, ki je večji kot vaše stanovanje.

4. Kadar le lahko, kupujte prek spleta

Spletno nakupovanjevedno dobra ideja. Dovoli premislek pred nakupi (ko se prebijamo do spletne blagajne) in ne omogoča, da bi nas premamili drugi čuti. Ko se borite z odločitvijo glede nakupa izdelkov za večje zneske ali stvari, ki jih želite, a jih v resnici ne potrebujete, upoštevajte pravilo 48 ur. Če po dveh dneh še vedno ne morete spati zaradi zapestnice za čiščenje sedmih čaker, si jo le naklikajte.

5. Uporabljajte aplikacije za vodenje stroškov

Nič nas bolje ne obvesti o tem, koliko zapravimo na kavicah, sendvičih in zbirateljskih nalepkah, kot jasen prikaz vseh stroškov preteklega meseca. V ta namen je na voljo že kar nekaj uporabnih aplikacij, ki bodo učinkovito bdele nad vašo porabo. Poskusite s Clarity Money ali Mint ali pa se odločite za pregledno slovensko aplikacijo Toshl. Bodite vestni in vnašajte svoje nakupe in stroške, da boste lahko iz meseca v mesec presodili, ali vaš obstoječi proračun resnično lahko prenese.

Besedilo: Eva Kelt. Fotografije: Profimedia.