ZDA so z vidika tehnološko zvedavega popotnika zanimive predvsem zato, ker so poligon za nove trende. Rodna dežela Appla, Facebooka in Netflixa svet serijsko zalaga s pametno tehnologijo in mobilni navdušenci boste presenečeni nad pestrostjo aplikacij za ponovno odkrivanje Kolumbove zmote.

Yelp

Vklopite se v življenje Američanov tako, da uporabljate njihove aplikacije. Yelp je, vsaj po našem mnenju, ena najbolj uporabnih platform za čekiranje – vsega! Vas zanima, koliko frizerjev je v bližini vašega apartmaja ali hotela? Yelp. Vas zanima cenovni razpon in ocena vseh 10 salonov v vaši bližini? Yelp. Katera indijska restavracija v Hollywoodu ima najboljše razmerje med kakovostjo in ceno? Yelp. Kje v Santa Monici je najboljši nočni klub za vaš budžet? Yelp! 

Yelp

Aplikacija omogoča pregled praktično vsega, kar definira kulturno in družbeno življenje v mestih: od barov, nakupovalnih središč, restavracij, SPA-jev. Največja uporabniška vrednost leži v, uganili ste, samih uporabnikih. Yelp predstavlja epicenter vseh uporabniških ocen, mnenj, opisov in prvoosebnih izkušenj.

Ameriška kultura deljenja mnenj je sploh precej razširjena in če ste newkid in town, bo Yelp zagotovo hitro postal vaš najzanesljivejši vir informacij. Prek Yelpa smo recimo poiskali primernega in ne preveč dragega frizerja v predelu Westwood v Los Angelesu, se lažje orientirali pri iskanju kozmetičarke, in kar je najboljši del te zgodbe, odkrili povsem odbito vedeževalko na slovitem Sunset Boulevardu.

Uber, Uber Eats, Uber Chopper

Za mobilnost po ameriških mestih je uporaba aplikacije Uber skorajda obvezna, saj se je na javni prevoz v orjaških talilnih loncih, kot sta Los Angeles ali San Diego, nesmiselno zanašati. Poleg enostavne uporabe je prednost Uberja predvsem v tem, da lahko na vožnjah spoznate neverjetno kul ljudi. V Ameriki namreč uberira vsak – od mladih direktorjev start up podjetij do učiteljev matematike.

Uber

Na poti do Santa Monice smo se z voznikom recimo zapletli v zanimiv pogovor o astrofiziki, ob neki drugi priložnosti pa smo se nasmejali do solz, saj je bil voznik Uberja nadvse vešč stand up komik. Še mini nasvet: če se vam ne mudi, namesto UberX raje naročite Uber Pool. Verjetno (ni pa nujno) si boste v tem primeru delili vožnjo še z nekom, ki gre v isto smer kot vi. To v praksi lahko pomeni, da bo vaš prihod na cilj zamaknjen za nekaj minut, a bo zato vožnja občutno cenejša. Pametna izbira, če se vam seveda ne mudi na letališče (ali stranišče).

Najlepši del Uberja v ZDA so njegove dodatne ekstenzije, kot na primer Uber Eats. Aplikacija je precej enostavna za uporabo in kar je najpomembneje, čas dostave je jasno označen. Ker je čar Uberjeve aplikacije v tem, da lahko v resničnem času spremljate prihod vozila do svojega praga, velja isti princip tudi za dostavo hrane. Spremljate lahko naročilo, odpremo, pot in končno dostavo svojega obroka, kar je predvsem koristno za vse, ki radi racionalno razpolagate svoj čas. Mi smo za finto naročili klasično pico, ki je na naš naslov prispela v 23 minutah, in to v relativno toplem stanju. Za nujno potešitev lakote kar sprejemljivo.

Uber kmalu v zraku
Uber napoveduje vsem žepom dostopne zračne storitve do leta 2020

Če imate pod palcem nekoliko več, ste velik oboževalec filma 50 odtenkov sive, radi eksperimentirate z dragimi stvarmi in vas pot večkrat zanese v elitne predele Beverly Hillsa ali Dubaja, pa si lahko naklikate tudi lasten helikopterski prevoz, ki ga najdete pod aplikacijo Uber Chopper. Na tej točki se sicer naša izkušnja z aplikacijo Uber konča, bomo pa veseli, če nam pošljete kakšnega selfija iz zračne perspektive, da lahko dopolnimo tale članek.

Lyft

V hektičnih mestih se vam kaj hitro zgodi, da Uberja enostavno ne dobite ali pa so cene v tistem trenutku, ko potrebujete prevoz, tako sunkovito narastle, da resno razmišljate, da bi tistih pet milj do hotela raje prepešačili (cene se namreč avtomatično dvigujejo glede na povpraševanje in t. i. rushhour).

Lyft

Preden vzamete pot pod noge, poskusite še drugega ponudnika Lyft. Uporabniška izkušnja je precej podobna kot pri Uberju in vse bolj pogosto se dogaja, da Lyft postaja prva opcija prevoza. Vsekakor stvar izbire, v vsakem primeru pa priporočamo, da si pretočite obe aplikaciji. Še en nasvet za obe aplikaciji: ker GPS v velikih mestih ni vedno najbolj natančen, vedno poskrbite, da vnesete točen naslov, kjer želite, da vas pričaka vozilo.

Resda je velika prednost obeh prevoznikov v tem, da vam sporočita tip, barvo in registrsko tablico vozila, kar vam bezljanje po cesti zreducira na minimum, vendar si boste s točnim naslovom prihranili še največ živcev. In še zadnji namig: vedno bodite fer pri oceni voznika. Lyft ima precej stroge kriterije (če voznik redno dobiva manj kot štiri zvezdice od petih, mu grozi deaktivacija, beri: izguba licence). Bodite torej pri ocenah bolj velikodušni kot Andrej Škufca v Zvezde plešejo, zlasti če si voznik to resnično zasluži.

Besedilo: Eva Kelt. Fotografije: Profimedia.