Čeprav vsak od nas živi v svojem mikrokozmosu podkastov, vseeno velja malce pokukati zunaj ustaljenega nabora in pogledati, o katerih podkastih ima internet v tem letu največ za povedati. 

Globalno

By the Book

Kaj se zgodi, če začnete živeti po navodilih iz priročnikov za boljše življenje in samopomoč? K sreči ta eksperiment namesto vas opravita radovedna Jolenta Greenberg in skeptična Kristen Meinzer, saj si življenje za dva tedna spremenita po načelih bukle za samopomoč, ki jo trenutno bereta.

Rezultati so čista komedija, sploh kadar živita po navodilih svetovno znanih kurjih juhic za dušo, kot so recimo Skrivnosti in Moški so z Marsa, ženske so z Venere. Preverite vsaj eno epizodo. Naj družbene eksperimente namesto vas opravita Jolenta in Kristen, kar se vas tiče, pa lahko tisti citat od Osha še vedno objavite na FB …

Dissect

Glasbeni navdušenci, ki glasbo poslušate, hkrati pa jo želite razumeti: če vas zanima, kako se v najmanjše podrobnosti analizirajo albumi, vsak komad na albumu, ter izvajalci, potem si zavrtite vsaj eno epizodo. Ne samo poglobljena recenzija, saj v paketu dobite še psihološki profil izvajalca.

Endless Thread

 WBUR in Reddit sta se v eni točki odločila, da bosta združila moči in prečesala družbene medije, da bi poiskala najbolj nenavadne zgodbe, o katerih se uporabniki pogovarjajo. In ko greste enkrat iskat teme med 330 milijoni ljudi, najdete marsikaj, sploh če jih iščete sistematično, torej s pomočjo orodij podatkovnega rudarjenja. Ljubezenske zgodbe (prave, ne izmišljene), pristna poročila o opiatih, pa pričevanja uporabnikov, ki so preživeli takšne ali drugačne nesreče. Predstavljajte si, da se sprehajate med slehernimi zgodbami, ki si jih ljudje izmenjujejo na spletu. Poslušajte in se čudite.

Where should we begin?

Strokovnjakinji za razmerja in terapevtki Esther Perel se svet lahko zahvali za prvo tehtno, strokovno in predvsem s sodbami neobremenjeno razlago o tem, zakaj ljudje varamo. Razmerja so področje, kjer dinamika med partnerjema igra pomembno vlogo, ta pa se, kot pove že sama beseda, rada spreminja.

Če vas je kadarkoli zanimalo, kaj se dogaja na pogovornih terapijah parov, potem vam Esther ponuja vpogled v seanse z anonimnimi pari, ki ji razgrinjajo intimne podrobnosti iz svojega razmerja. To je eden tistih podkastov, pri katerem postanete muha znotraj štirih sten svetovalnice za razmerja. Sliši se kot dobra ideja za, recimo, četrtkov večer.

Lokalno

Nabor različnih slovenskih podkastov lahko najdete na podcasti.si Med več kot 40 boste zagotovo našli svojega favorita. Izjemno poslušljiv je Strašno hudi, kjer lahko sledimo zgodbam iz slovenskega ekosistema posameznikov, ki tako ali drugače ustvarjajo presežke.

Med nam najljubšimi je tudi Frekvenca X, kjer prejmete mesečno dozo pregleda in novosti na številnih področjih znanosti. Predvsem nam je super to, da imajo na Frekvenci X dober občutek za teme, da so problemi, ki jih obravnavajo, dobro artikulirani in da gostijo tako domače kot tuje ugledne znanstvenike.

Ste recimo vedeli, da imamo Slovenci znanstvenika našega rodu, Dr. Duncana Haldanea, ki je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za fiziko? In ko smo pri izjemnih posameznikih, ne moremo mimo podjetniškega podkasta Zakulisje, najbolj kul pri tem podkastu pa je časovnica, v kateri najdete skrbno popisane podteme oz. vprašanja za vsakega intervjuvanca, kar pomeni, da se vam ni treba prebijati skozi celoten intervju, če tega ne želite. S premikanjem po časovnih kodah lahko namreč poslušate samo tiste dele pogovora, ki ste jih v opisu prepoznali kot zanimive.

Namig: Za resno in bolj sistematično iskanje podkastov je priporočljivo uporabljati katero izmed aplikacij, npr. Podcast Addict.

Besedilo: Eva Kelt. Fotografije: Profimedia.