Grem pešaka

Znano orodje za vse pohodnike, gorske kolesarje, tekače in celo za jezdece je fantastični AllTrails. Za začetek lahko poiščete najbližje poti v svoji okolici, če pa ste že strokovnjak v poznavanju terena in poznate tudi malo manj uhojene poti, jih lahko tudi delite, in sicer tako, da v aplikaciji dodate novo pot.

Uporabite aplikacijo, da si začrtete odlično pohodno pot
"Levo kaže jezero, desno pa družino medvedov ..."

Pripenjate lahko fotografije, ocenjujete poti in čekirate pot na topografskem zemljevidu. Možnosti filtriranja so dobre: od težavnosti in dolžine poti, primernosti za otroke pa vse do kvalitativnih lastnosti, kot so bližina vode, prisotnost divjega življa ter, navsezadnje, kakšne gostilne. Kompas vključen.

Tečem, kolesarim, plavam

Poleg beleženja časa, razdalje in hitrosti vam aplikacija Strava ponuja tudi dobro analitiko in če ste vsaj malo obsedeni s self-monitoringom, potem je to to. Strava vam tudi pove, ali je nekdo vašo progo bolje odplaval, pretekel ali prekolesaril, kar je priročno predvsem za tiste, ki ste tekmovalnega duha.

Zame je džoging zelo meditativen, zato so me analitike so-tekačev malce preplašile – moj jutranji tekaški tempo je bil tako umirjen, da se je kosal s skupino starejših občanov, ki so pred dvema dnevoma na isti trasi izvajali hitro hojo. In ravno v tem je poanta Strave – naslednji dan sem že pospešila korak in takoj po odtečeni poti začela primerjati statistike (pri aplikaciji bodite še posebej pozorni na povprečni ritem oz. AVG PACE).

Aplikacija z nadgranjo vaše rekreacije na prostem
"Vidiš, tule, na tej točki, sem te pa prehitela in ti za vselej uničila dostojanstvo in ljubezen do kolesarjenja."

Kajti sprijaznimo se – ko pametni telefon prevzame funkcije fitnes trenerja, potem avtomatični začnemo spremljati svoj napredek. Morda še en namig: vseeno ne jemljite športnih rezultatov drugih uporabnikov preveč resno. Načinov, kako prirediti rezultate, je kar nekaj (ni nujno, da je nekomu uspelo priti na vrh Šmarke v 35 minutah, morda mu do vrha sploh ni zneslo, pa je vzpon vseeno označil, in to po vsej verjetnosti z rekordom, ki bi mu ga zavidal sam AzeryaTeklay). Tovrstne prakse pa so tek na kratke proge in pri takšnem prirejanju rezultatov, sploh pogostem, skupnost Strave goljufivega uporabnika hitro označi in prijavi.

Mežikam v sončen dan

Morda se sliši trapasto, ampak če bolje premislite, niti ni, saj nam standardne aplikacije na pametnih telefonih povedo nič ali zelo malo o UV-indeksu. UVLensapp vključuje napoved UV-indeksa na izbrani dan, če pa v aplikacijo vnesete še svoj tip kože, vam bo kar natančno naračunal, kako daleč ste od prvih sončnih opeklin.

Aplikacija, ki vam odmeri čas sončenja
"Sodeč po tej aplikaciji, dobim sončne opekline čez 3 ... 2 ... 1 ..."

Preventiva je boljša kot kurativa, zato vam UVLens namigne, kdaj je najboljši čas za izhod na prosto in pa tudi, kdaj je čas, da ponovno nanesete svoj najljubši faktor. Največja prednost te aplikacije so konkretni izračuni, ki delujejo dovolj opozorilno, da vas zdramijo, ko gre za zdravje kože. Na primer, za moj tip kože je aplikacija izračunala, da imam, če ne uporabim UV-zaščite, točno 16 minut časa, da na zgodnjepopoldanskem poletnem soncu na portoroški plaži posrebam svoj koktajl, preden me zadenejo prve blažje opekline.

Mežikam v noč, gledam zvezde

Ni lepšega kot na toplo poletno noč zreti v milijone zvezd. Še lepše pa je, če vsaj malo poznate konstelacije. Tole je edina aplikacija iz našega izbora, za katero boste odšteli dobre 4 evre, ampak če ste vsaj malo zaljubljeni v nebesni svod, se vam izplača! Zakaj?

Prvič, ko Star Walk (beri, telefon) usmerite v nebo, se vam prikažejo podrobne informacije o izbrani zvezdni konstataciji: od zgodovine do mitologije ter seveda koordinat. Aplikacija prepozna kar 200.000 nebesnih teles, je interaktivna in sledi vašemu gibanju. Posebno nas je navdušil del, kjer s pomočjo časovnega stroja (Time MachineSlider) lahko vidite pretekle in bodoče zvezdne konstelacije planetov in zvezd.

Bojim se samo, da smo ob pregledovanju aplikacije več časa gledali v zaslon kot na nebo, ampak okej, to je začetniška napaka. Če vam je 4 evre vseeno preveč, pobrskajte za brezplačno različico SkyView. In ko smo že pri zvezdnatem nebu: tudi letos se obeta vsaj 11 nebesnih spektaklov, ki jih poznamo pod imenom meteorski dež. Da ne boste zrli v prazno, prihode gigantskih meteorskih kometov odčitajte kar s seznama aplikacije Meteor Shower Calendar.

Fotografije: Profimedia.