Lent
Mična Amaya (včasih Maja Keuc) bo svoj angelski glas ustrojila v soul melodije 26.6. na odru Triglav

Lent je odličen uvod v pestro festivalsko poletje. Če vam dolgi dnevi, hladne pijače, sladoledi na kepice in druženje s prijatelji, ki vam zdaj lahko povedo še kaj več kot le to, kaj so doživeli v pisarni, niso dovolj tehtni razlogi, da prosti čas preživite na prostem, je morda čas, da skupaj osvežimo nekaj ključnih razlogov, zakaj bi bila dobra ideja, če bi se v naslednjih dneh kakšen večer znašli na Lentu.

Lent
Zadnja simfonija - vroča ognjena opera (27.6. na Glavnem trgu)

Idilični junijski večeri

Če ob teh poletnih nočeh čepite doma pred televizorjem, vam je odpuščeno le, če spremljate nogometno prvenstvo. V nasprotnem primeru enostavno nimate razloga, da ne bi obiskali pestrih kulturnih in družbenih prireditev, ki se, medtem ko berete te vrstice, v polnem razmahu odvijajo okoli vas. Junij je vendarle mesec, ko naj bi ga večinoma preživeli zunaj, na prostem in med prijatelji. Povedano drugače: ta mesec lahko odpoveste naročnino za Netflix in se raje lotite zabave na analogen način. In če kje, jo je na Lentu v izobilju – za vse okuse – tako glasbene kot tudi kulinarične.

Lent
Plavi orkestar bodo žingali vse zimzelene hite 25.6. na Glavnem odru na Dravi

Naj bo letos Lent vaša izbira

Malo je takšnih dogajanj, ki bi se jim uspelo tako globoko vpisati v družbene prakse slovenstva, kot je to uspel festivalu Lent. Zakaj? Verjetno predvsem zato, ker je program tako neverjetno dinamičen, da bo spreobrnil še tako introvertiranega posameznika, ki običajno godrnja nad slabo festivalsko ponudbo. Na koncu si bo prav ta posameznik le zapravil priložnost za kakovostno zabavo samo zato, ker se mu ne da zategniti do Maribora.

Lent
Muzikal Sen kresne noči v izvedbi English Student Theater se bo pripetil 24.6. na Glavnem odru na Dravi

Izbrano med pestro ponudbo

Med 22. in 30. junijem se bo na kar 38 prizoriščih odvilo več kot 80 dogodkov. Ob takšni ponudbi je nemogoče zehati. Slej ko prej boste imeli pred seboj toliko možnosti za preživljanje zadnjih junijskih večerov, da se boste nehote znašli v tiraniji izbire. Program je tako razgiban, da so organizatorji naredili pregledno tabelo, ki vas bo zanesljivo vodila skozi številne mikrolokacije in dogajanja.

Lent
V petek, 22.6. na odru Triglav bo stanje v družbi v rimah interpretiral fantastični Zlatko

Ekipa Mozaika trenutno koleba med naslednjimi možnostmi, čeprav se bomo verjetno na koncu morali odločiti kar z metom kovanca. (Mimogrede, mi bomo tisti, ki poskušajo brez posluha peti skupaj z dejanskimi glasbeniki na odru in obenem narediti kakovosten posnetek z mobilnim telefonom.):

  • Petek, 22.6.
    Zlatko ali Tango na Gosposki ulici.
  • Sobota, 23.6.
    Brit funk večer s 25-letnim pariškim didžejem in zbirateljem Saint-Jamesom (no, mama ga pozna kot Maxence Robinet) v kombinaciji z ognjemetom
  • Nedelja, 24.6.
    Sen kresne noči - ker malo Shakespeara nikoli ne škodi, ali pa domača humoristična predstava Dekliščina.
  • Ponedeljek, 25.6. 
    Opa, Demolition Group! Nostalgiki pa seveda že drvijo na Plavi orkestar na Glavnem odru na Dravi.
  • Torek, 26.6.
    Uncle Frank, svoj čas široki komad zasedbe Fun Lovin' Criminals, bo zavzel Večerov oder, ampak če bomo imel kaj sreče s spogledovanjem, se morda raje napotimo k odru Triglav in se pustimo zasanjati z Amayo.
  • Sreda, 27.6.
    Bilo bi skorajda nesramno, da smo na Štajerskem koncu in spregledamo Vlada Kreslina z Malimi bogovi in Beltinško bando, a bomo uhlje verjetno pred tem napajali na Cubismu, ki se bodo zvrstili na Jurčkovem odru.
  • Četrtek, 28.6.
    Na Glavnem odru na Dravi bo Tadej Toš z bendom vsekakor ponudil dovolj razlogov, da s smehom treniramo trebušne mišice, vsekakor pa naša predanost ne pusti, da izpustimo dvojni dozo glasbene sladkosti - nova zasedba Uma (pred mikrofonom Urška Majdič) in Muff na Večerovem odru.
  • Petek, 29.6.
    Uf. Đorđe Balašević v unplugged različici bo zavzel Glavni oder na Dravi, a naše plesne nožice nas obenem vlečejo še na Večerov oder, kjer bo avstralski beatbox glasbenik Dub FX.
  • Sobota, 30.6. 
    Verjetno se splača zaključiti ognjevito. Navdušujemo se za dizelski inferno teater z najbolj inovativnim imenom v Podalpju - Priden Možic. Večer bomo po vsej verjetnosti zaokrožili z zrenjem v spekakularni ognjemet.

Če ste nad ponudbo vzhičeni in bi radi bili omniprezentni, bo enotna vstopnica Lenta verjetno najboljša izbira. Za 25 EUR (dijaki, študentje 15 EUR) si lahko zagotovite vstop na vsa prizorišča, vse dni festivala.