Če je dobro za Hollywood …

Že nekaj časa vemo, da hollywoodski filmski producenti skavtajo za kulisami tako pri nas kot pri vzhodnih sosedih. Serija Igra prestolov (Game of Thrones) si je izposodila hrvaški otok Lokrum ter Dioklecijanovo palačo v Splitu. Film Robin Hood (2018) je lani zasedel Dubrovnik z okolico. Istega leta se je na dubrovniških lokacijah mudila tudi produkcijska in igralska ekipa filma Vojne zvezd: Poslednji Jedi (Star Wars: The last Jedi). In istega leta je bil otok Vis glavno prizorišče snemanja muzikala Mamma Mia. Hočete še bolj zanimivo informacijo? Razvpiti Netflixov film Ibiza (2018) je bil posnet na hrvaški obali, in sicer na žurerski plaži Zrče na otoku Pagu. Ibiza je torej precej bliže, kot smo očitno mislili.

Mamma Mia na Visu
V ospredju: naravna lepota na otoku Vis. V ozadju: snemanje muzikala Mamma Mia s tistimi igralci, ki znajo vsaj približno plavati.

… je dobro tudi za Instagram kulise

Nekaj mora biti na tej slikoviti Jadranski obali, ki jo sestavlja več kot 1.000 otokov in otočkov, od katerih pa jih v naše običajne počitniške pohode vključujemo manj kot deset. Tiste najboljše morda sploh še niste odkrili, kar pomeni, da vas lahko optimalno plažno doživetje čaka le vožnjo s čolničkom od tam, kjer ste tako ali tako že pred nekaj leti zakoreninili družinsko prikolico.

Kornati
Kornati z vidika uživaškega galeba

In ker v dobi družbenih omrežij poleg sončnih žarkov lovimo tudi najboljše lokacije, ki nam služijo kot kulise za spektakularne sebke, smo poiskali pet najbolj fotogeničnih plaž na Jadranu, kjer profilka leta ne uide.

#5 Peklenski otoki, Hvar

V bistvu vam za dobro fotko ni treba do teh peklensko oklicanih otokov, saj boste panoramo ujeli že s pristanišča mesta Hvar. Če pa bi v objektiv radi ujeli samotne zalivčke s kristalno modro vodo, bo treba odpluti. Saj se splača. Če ste seveda nagnjeni k morski bolezni, boste kosilo pač odvrgli po isti poti, kot ste ga zaužili, s tem pa osrečili nekaj mimobežnih sardin. 

Paklinski otoki, Hvar
Peklenski otoki so tisti eksotični geografski polpetki v daljavi, a ne prav daleč od Hvara

#4 Spiaza, otok Susak

Skorajda butično majhen otok Susak se lahko pohvali s sanjsko peščeno plažo, kar je sicer precej redko za jadranski arhipelag. Plitka voda je idealna za tri tipe dopustnikov: tiste, ki prihajate z otroki, tiste, ki prihajate z 12 pari kopalk, selfie-stickom in potrpežljivim partnerjem, ki bo vaše nebeške položaje lovil po plitvinah prostrane plaže, in pa tiste, ki si danes še niste priplavali niti bronastega delfinčka. V vodi do kolen boste v najslabšem primeru nasedli, zato so vsi strahovi o utopitvi na tej plaži povsem odveč. 

Susak
Plaža na otoku Susak v trenutku, ko v lokalu na drugi strani plaže predvajajo pomembno nogometno tekmo

#3 Nin, Dalmacija

Nin je slabih 15 km severno od Zadra. Še ena peščena pravljica, ki jo obdaja tudi pomembno arheološko najdišče, če bi želeli svoji fotografiji dodati malce antičnega pridiha (ni nujno, je pa nekoliko manj klišejsko). Verjetno še ena lokacija, ki jo bodo kmalu zavohali tudi filmski producenti, zato se v vlogo trendsetterja postavite še letos. 

Nin
Da dobiš lokacijo čisto na vršičku tega malega rta, moraš tam brisačo pogrniti že marca

#2 Stiniva, otok Vis

Po mnenju tabloida The Sun velja Stiniva za eno najlepših plaž na svetu. Feni Mamma Mie veste, o čem govorimo. Če ste na lovu za 'the lokacijo', potem bo to prava izbira. Računajte na dve uri in pol vožnje s trajektom. Če bi na fotografiji želeli videti samo sebe, se odpravite do plaže v zgodnjih jutranjih urah, sicer bodo vaš sanjski kader skazili od opoldanskega sonca opotekajoči se turisti, amaterski ribiči ter mlade družine, ki so prepozno ugotovile, da izlet do te sila odročne plaže ni bila najboljša ideja. 

Vis
Sadni koktajl z mini dežničkom si boste morali prinesti s seboj

#1 Kamenjak

Ime že nazorno opozarja, da ne gre za tipično plažo, toda Kamenjak je nekaj tako posebnega, da ga enostavne želite ovekovečiti vsaj enkrat v življenju. Skrajni rt istrskega polotoka je pravi eksemplar zaščitenega območja ter posledično izvrstna lokacija za nepozabne fotografije. Dodaten namig: pogled na Kamenjak je še bolj izjemen z morja, ogromno pa se dogaja tudi pod vodo, zato se pred izletom oskrbite z vodoodpornim ovitkom (mimogrede, gospodinjska vrečka za shranjevanje se ne kvalificira kot vodoodporni ovitek) in stisnite enega selfija pod gladino. 

Kamenjak
Idealni izbor, če niste ljubitelj peščene plaže, ker je pol kubika vedno prinesete v hlačah s seboj domov

Fotografije: Profimedia