V osnovi je nogomet preprosta igra, pri kateri se po zelenici podi in nastavlja betico trdi žogi dvajset igralcev, dva pa vsak pred svojim golom čakata, ali bo kaj priletelo do njiju. A pod to  fasado preprostosti se skriva dejstvo, da je nogomet pravzaprav spolzek kot trava na stožiškem stadionu.

Sploh na svetovnem prvenstvu, kjer se je že velikokrat doslej pripetilo, da so favoriti postali izobčenci, izobčenci pa … eh, zgodovina jih pomni vsaj po tem, da so bili tam, kar se za izbrano vrsto Slovenije tokrat žal ne more trditi. A nič zato, na svetovnem prvenstvu ni Nizozemcev, Italijanov in še koga iz izbrane druščine velikih reprezentanc.

Hrvaška na Svetovnem prvenstvu
Na juriš za nogometnimi statistikami!

Je pa žogobrc poln statistik, ki si jih tisti, ki ga redno spremljamo, z veseljem mečemo v obraz med ogledom tekem s prijatelji. Nekaj takšnih, ki se tičejo svetovnega prvenstva, smo vam nanizali tudi spodaj, da si svoje vedenje o nogometu dopolnite z nekaj zabavnimi podatki.

10 milijard

Priprave na svetovno nogometno prvenstvo niso poceni reč, a če kdo zmore zmetati goro denarja po organizaciji Olimpijskih iger še v organizacijo največjega nogometnega dogodka, so to pač Rusi. 10 milijard evrov? Davaj!

3 milijarde

Pričakuje se, da si bo ogledal vsaj eno tekmo skoraj vsak drugi Zemljan.

1 milijarda

Toliko ameriških zelencev sta plačali televizijski mreži Fox in Telemundo za pravice prenašanja svetovnega prvenstva v Ameriki.

130.000

Toliko evrov naj bi bil vreden pet kilogramov težak pokal iz 18-karatnega zlata.

4

Rusija je pač ogromna država in prizorišča, na katerih se brca, so raztresena kar čez štiri časovne pasove.

81.006

Toliko srečnežev si bo lahko v živo ogledalo finale svetovnega prvenstva na stadionu Lužniki v Moskvi.

186

Število nogometašev, ki bodo igrali na prvenstvu v Rusiji in ki so prav tako igrali na prvenstvu v Braziliji pred štirimi leti.

164 cm

Višina najkrajšega žogobrcarja na prvenstvu. Yahya Al-Shehri iz Savdske Arabije je pač šele na koncu odraslosti dorastel višino za vlakce v Gardalandu. Ampak hej, vsaj ni nikoli otožno razmišljal o košarki.

201 cm

Višina najvišjega nogometaša na prvenstvu. Hrvaški vratar Lovre Kalinić se lahko z roko dotakne zgornje prečke, ima pa verjetno malce več problemov z iskanjem ustrezno dolgih hlač.

11

Čeprav se Italija ni uvrstila na prvenstvo, je iz vrst italijanskega prvaka Juventusa v Rusiji kar enajst igralcev.

16

Največ od vseh klubov je svojih igralcev na prvenstvo spustil angleški prvak Manchester City, sledita mu Real Madrid (15) in Barcelona (14).

70

Zanimivo, ampak najnižje na lestvici FIFE rangira prav gostiteljica Rusija. Najvišje na lestvici – brez osupljivosti – je branilka naslova Nemčija.

5

Največ naslovov svetovnih prvakov v nogometu ima Brazilija kot edina država, ki je dosej igrala na prav vseh turnirjih. Sledita ji Nemčija in Italija s po štirimi naslovi.

52

Toliko let že čaka Anglija na ponovitev uspeha iz leta 1966, ko je edinkrat doslej bila zmagovalka zaključnega turnirja.

350.710

Uradno število prebivalcev Islandije, najmanjše države udeleženke svetovnih prvenstev v zgodovini tekmovanja.

45

Toliko pomladi šteje egiptovski rezervni vratar Essam El-Hadary, najstarejši igralec na prvenstvu.

0

Število naslovov svetovnega prvaka, ki jih ima Lionel Messi, domnevno najboljši igralec na planetu.

0

Število naslovov svetovnega prvaka, ki jih ima Cristiano Ronaldo, tudi domnevno najboljši igralec na planetu.

100

Toliko odstotni so Nemci v zmagah na tekmah, ki jih je odločilo streljanje enajstmetrovk. Samo en strel v zgodovini od vseh enajstmetrovk pa je bil zgrešen.

0

Toliko odstotni so Angleži v zmagah na tekmah, ki jih je odločilo streljanje enajstmetrovk. Igrali so tri takšne tekme in vse tri na koncu tudi izgubili.

Fotografije: Profimedia