Se zgodi. In včasih več kot samo enkrat. Avtorici teh vrstic se je to zgodilo že dvakrat, kar me verjetno po kakšni neuradni lestvici že kvalificira za strokovnjaka za zamujanje letal. S tem si pridružujem vsaj osnovno pravico do pametovanja o tem, kaj sledi po vzletu letala, na katerem bi morali sedeti, pa se to po bolj ali manj bizarnem spletu naključij pač ni zgodilo.

Korak 1: Bitka s časom

Ko v taksiju drvite do letališča, so vaše misli povsod. Resno, če bi v tistih trenutkih vašo glavo pregledali z magnetno resonanco, stavim, da bi vsi vaši centri v možganih utripali kot živahna diskoteka. Multipasovno hlastanje za rešitvami poteka hitro, a nekje globoko v hrbtenjači se zavedate, da časa ne boste mogli ukaniti. Čeprav se vam zdi, da ste s taksistom vendarle prebili še zadnjo jezikovno oviro, vas ta dve minuti po načrtovanem vkrcavanju kljub vsemu odloži na napačnem letališču. Takrat imate dve možnosti – panika ali smeh. Oboje bo po svoje bolelo, a dobrodošli v konkretni zagati. Kar se vas tiče, ste uradno zamočili. Poti nazaj ni, zato ne izgubljajte časa z razmišljanjem, kaj je šlo narobe in kaj bi lahko naredili drugače.

Frka na letališču
Zamudili letalo, ker ste uro zamenjali z datumom? Slabe rešitve: hlipanje, iskanje imaginarnega krivca, tožba proti letalski družbi, ker je slabo definirala čas za check-in. Dobra rešitev: globok vdih.

Korak 2: Sprostite se

Spet ste na začetku. Sicer malce drugačnem. K sreči smo v letu 2018, kar pomeni, da imamo na dosegu roke precej preprostih rešitev. Zato najprej globoko vdihnite, ponovno se orientirajte, da ozavestite, kje za vraga sploh ste, nato pa potegnite na plano svoj pametni telefon, saj bo ta vaša edina znosna družba naslednjih nekaj ur. Poiščite miren kotiček, naročite si kavo (raje gin tonik?), predihajte situacijo in naredite načrt. Ponavljamo: vse, kar v tem trenutku potrebujete, je dobra volja, pametni telefon in nekaj denarja, ki ste ga sicer hranili za nujne primere. Kajti … to je nujni primer.

Korak 3: Raziščite možnosti naslednjega poleta

Nam se zdi noro dobro, da zna tudi Google poiskati odgovore na vprašanje, kot je Kaj se zgodi, če zamudim letalo? Morda lahko recimo ujamete naslednje letalo. Če letite z nizkocenovnikom, obstaja velika verjetnost, da boste vkrcani na naslednje letalo, vendar boste morali za polet doplačati (razen če ste zamudo poleta predhodno zavarovali). Če letite z nekoliko bolj ugledno letalsko družbo, vas bodo vkrcali na naslednje letalo brez doplačila.

Obstaja pa tudi pravilo 2 ur (t. i. 'flattire rule', ki velja za ameriške letalske družbe), ki pravi, da potnik, ki se v roku dveh ur po zamudi letala pojavi na letališču, dobi prevoz z naslednjim letalom, če je seveda na voljo dodaten sedež. Ob moji zadnji zamudi naj bi letela z nizkocenovnikom, a se je izkazalo, da je bil naslednji polet na voljo šele naslednji dan. Zato sem se družno s sopotnikom odločila za potovanje po kopnem. Pregled škode: svojo avanturo sem podaljšala za okvirno 16 ur, zamuda pa me je stala okoli 160 evrov (vključno z gin tonikom).

Trgovina na mednarodnem letališču v Londonu
Dodatna opcija: v trgovinah na letališču bankrotirate z nakupi gigantskih različic sicer čisto običajnih čokolad, ker nič ne zaključi potovanja z letalom bolje kot metrski Toblerone

Korak 4: Obvestite tiste, ki morajo biti obveščeni

Ker se je z zamudo letala verjetno dramatično spremenila vaša načrtovana časovnica, vas na tej točki čaka nekaj nujnih, a hitrih opravkov. Izvedete jih lahko iz najbližje kavarnice, in sicer v naslednjem vrstnem redu: sporočite bližnjim, da boste domov prišli nekoliko pozneje, nato pokličite v službo in sporočite, da vas naslednji dan ne bo (ne hlinite bolniške, saj bo v ozadju verjetno odmeval poziv za potnike, ki potujejo na Fidži), preverite budžet za nujne primere in nato s čistimi mislimi stopite v akcijo.

Korak 5: Razmislite o alternativni poti

Če možnost dodatnega poleta odpade, imate seveda na voljo preostala prevozna sredstva, če seveda niste zamudili letala s Cookovih otokov. V tem primeru se vam ne splača več še naprej brati tega članka. Raje si odprite senčnik, popijte pivo in potrepljajte tisto zeleno želvo, ki vam tam verjetno dela družbo, že odkar ste poskusili izvesti zapozneli check-in. Če pa ste na kateremkoli izmed sedmih kontinentov, obstaja kar nekaj rešitev.

Čakajoč na vlak
Kaj pa je vlak drugega kot letalo, ki ne zna leteti ...

Končni izbor alternativnega prevoznega sredstva je odvisen od številnih dejavnikov, toda predvidevamo, da ne želite, da bi prisilno podaljšan dopust trajal večno. Kar pomeni, da se ne glede na ležeren odnos do zamujenega frčoplana želite v vsaj približno doglednem času vrniti v svoj domicil. Po moji zamudi sva s sopotnikom modro izbrala vlak, vendar nisva skočila na čisto prvi možni odhod, saj je bila vozovnica dražja. Obenem sva hotela to nepričakovano priložnost izkoristiti za podaljšan ogled mesta.

Korak 6: Naj vam bo to zabavna (a poučna) avantura

Predvsem ne bodite sitni. Drugorazredni vlak, pri katerem ste v eno smer odšteli trikrat več kot za povratni polet, je pač zgodba, ki jo boste pripovedovali še velikokrat. Enajsturna vožnja pa skriva tudi pozitivne plati: v realnem času na primer lahko opazujete, kako vašemu sopotniku raste brada. Ali pa spoznate preostale potnike, kot so Hans iz Danske, ki zadnjih nekaj let živi v Toskani, kjer goji konopljo. Resno, če želite beležiti bizarne življenjske zgodbe, se usedite na vlak. Če niste najbolj komunikativne narave, pa si le zavrtite sproščujočo glasbo, ki naj bo tematsko vezana na vašo počitniško polomijo. Moja plejlista je šla približno takole: Shame, shame, shame (Shirley& Co.), If I couldturn back Time (Cher) ter I believe I can fly (R. Kelly).

Fotografije: Profimedia