Rim

Najprej kolosej

Rimski kolosej je v svoji zgodovini verjetno preživel več potresov kot katerikoli drug arhitekturni skupek. Je pa bil Rim tudi mesto velikih žurk. Običajno so trajale po tri mesece (torej so bile tistega bolj študentskega značaja, ko se četrta dimenzija ni nujno upoštevala), dasiravno so bile nekoliko bolj krvave kot kakšno standardno brucovanje. Danes merimo zabave v litrih popitega piva, Rimljani pa so jih merili kar v življenjih. Amfiteater je bilo prizorišče zabave slabih 400 let, število gladiatorjev, ki so padli v imenu kruha in iger, pa okoli 400.000. Nekako tako kot pri Dothrakijih v Igri prestolov, torej, kjer se "poroka, kjer ni vsaj treh smrtnih žrtev, sklepa za dolgočasen dogodek." (sezona 1, epizoda 10)

Rim

Kam me vodijo stopnice?

Pogled na Španske stopnice. Nekoč so tu postopale lepotice iz Rima v upanju, da jih v svoje platno ujame slikar. Danes postopajo tu turistke z vsega sveta, pa tudi naslikajo se kar same. Lokacija je namreč prizorišče množičnih selfiejev.

135 stopnic je najbolj priljubljen kraj za srečanje v Rimu. Večina stopnic je lepo ohranjenih, bile pa bi skoraj nedotaknjene, če se ne bi nekega poletnega večera leta 2007 vzdolž njih zapeljala toyota celica z okajenim voznikom. Dio mio!

In na vrhu ...

Na vrhu Španskih stopnic je butična restavracija.

In kar je najbolj presenetljivo, cene so povsem sprejemljive. Če vam ni problem odšteti za kosilo v Portorožu ali Ljubljani, bo vaš prehrambni budžet preživel tudi malo bolj svetovno metropolo. Cene menijev v Rimu se lahko mirno primerjajo s hrvaško Istro.

Rim
Rim

Podrsaj si svoj 'happy meal'

Prej bi rekli, da tale futuristični interjer restavracije s hitro hrano predstavlja neko medgalaktično postajo, ampak v Rimu se hamburgerji pač naročajo prek taktilnih dražljajev. Dobrodošli v letu 2018.

Rim panorama

Najbolj fotografiran vodnjak na svetu

Na dan iz vodnjaka Fontana di Trevi izvlečejo za približno 3.000 EUR kovancev.>

Zagotovo vodnjak sreče, saj mestnim oblastem na leto prinese vsaj milijon evrov, denar pa se preda v dobrodelne namene. Velja rek, da če v vodnjak vržete en kovanec, vas bo pot spet nekoč pripeljala nazaj v Rim. Če vržete dva, boste svojo ljubezen spoznali v Rimu. Lahko pa, nekoliko bolj pragmatično, ponudite tri kovance prijaznemu stricu za vogalom in namesto praznih obljub poližete en slastni 'gelato'.

RIm

Med Beneškim trgom in Kapitolskim gričem

Spomenik Viktorja Emanuela II. Zapomnili si ga boste po panoramskem dvigalu, ki omogoča 360-stopinjski ogled mesta.

To je vsekakor ena največjih znamenitosti Rima, ki je tako razkošna, da moti celo vseh presežkov vajene Rimljane. Zaradi snežno belega marmorja se je palače prijelo ime 'la torta nuziale' (poročna torta).

Pogled na Palatin

Palatin, eden od sedmih gričev v Rimu oz. bolje rečeno, kar je ostalo od njega.

Sedanji potomci zahodne civilizacije imamo sposobnost, da rekonstruiramo antične ostanke in si zamišljamo, kako veličasten naj bi bil najbolj znani izmed sedmih gričev pred 2.000 leti. Tu nekje je svoj bridki konec doživel tudi najbolj okrutni rimski cesar Kaligula. Sicer pa sta s Palatina doma Romul in Rem. Tale griček je bil sicer svoj čas najbolj prestižen del Rima, kamor so na redne oddihe zahajali vsi lokalni aristokrati, vključno s cesarjem.

Rim
RIm

Ljubki rimski lokali

Toliko jih je, da se človek kar težko odloči, kje bo srebal kapučino.

Resno ... Aladin?

Zanj zakon gravitacije ne velja. Pa tudi tisti modni zakoni tule ne štejejo.

Rim
RIm

Ena za 'foodije'

Okusni paradižniki, ki so videli čisto pravi vrt in se nastavljali čisto pravim sončnim žarkom, pa artičoke, čičerkin namaz in nepogrešljiv namaz iz črnih oliv. Dodajte še nekaj domačih mesnin in že ste pripravljeni na siesto.

Rim ponoči

Ko pade noč ...

Hočete romantiko? Potem se vsaj enkrat v življenju sprehodite po starem Rimu na topel poletni večer.

Despacito po rimsko. Kdo glasuje za to, da si tale ulični performans s plešočim starčkom zasluži več ogledov od originalne različice?

Naslovna fotografija: Profimedia. Vse fotografije in video v članku avtorske in posnete s Samsungom Galaxy S9 Plus.