Iskanje romantike na spletu je čedalje pogostejša praksa med novodobnimi samskimi, že zato, ker je iz procesa odstranjena neprijetnost morebitne zavrnitve v prvih 16 sekundah pristopa. Prva dimenzija spoznavanja se tako zgodi že na spletu, kjer lahko takoj vidimo, ali smo z osebo vsaj približno kompatibilni, s tem pa se izognemo morebitnemu razočaranju, ki bi ga doživeli, če bi ji v lokalu kupili precenjen koktajl in šele potem ugotovili, da navija za Lannisterje.

Spletni zmenki vsekakor omogočajo, da na enostaven in neboleč način najdemo neko krasno osebo. Je pa tudi možno, da naletimo na nekoga hudo problematičnega. Kako lahko prek pregledovanja profilov ugotovimo, komu bi se bilo smiselno ogniti? Pregledali smo kopico spletnih diskusij na Redditu, Twitterju in izbranih forumih, da smo zbrali naslednje ugotovitve.

Žalosten obraz na profilni fotografiji, negativne informacije v opisu

Žalost išče zmenek
"Rad imam na pol prazne kozarce, ruske pisatelje, 3. sezono Igre prestolov in dolge sprehode, ki se končajo z jokom." - Žalostinček82

Marko je star 36 let in na profilni fotografiji je videti, kot da je posnel selfija na pogrebu svoje mačke. V opisu najprej omeni, da tako ali tako ne pričakuje, da se bo kakšno dekle odzvalo, češ da v življenju nima veliko sreče z ženskami. Spletni zmenki so bili zadnja veja, na katero se je ujel, preden je zgrmel do čistega dna.

Ljudje, ki ne skrivajo svojih negativnih čustev na profilih za spletne zmenke, so že tako globoko zasidrani v svoji otožnosti, da ne morejo biti prav zelo zabavni na resničnih zmenkih. S seboj nosijo ogromno emocionalne prtljage in bolj kot romantičnega partnerja iščejo rekreativnega psihologa, ki jih bo vzel v svoj objem kot popoldanski projekt poskusa reševanja neke izgubljene duše. Če bi radi zabaven zmenek, tole ne bo pravi naslov.

V opisu ne govori o sebi, ampak o tem, kaj išče

26-letna Tina o sebi pove le nujne podatke. Spol, spolno usmeritev in svojo lokacijo bivanja. Večje okence za opis pa Tina izkoristi, da pove, kakšno osebo pravzaprav išče. Kot tradicionalno dekle si seveda želi popolnega džentelmena. Želi moškega, ki zna razvajati, ki spoštuje svojo žensko, ji pridrži vrata, jo zasipa s komplimenti in z veseljem vozi na zmenke.

Tina v bistvu želi brezplačne večerje, dokler je to le mogoče. Želi biti princeska svojemu izbrancu in to pač pomeni, da bo gospod moral poskrbeti, da dekle ni lačno, žejno ali premalo oblečeno. Podobno so dekleta lahko pozorna na profile moških, ki v opisu natančno opisujejo vse fizične karakteristike ženske, ki jo želijo spoznati, od številke noge do indeksa telesne mase.

Profilne fotografije so fotografije njegovega telesa

Tilen, 24 let, se na spletnih portalih predstavlja pod imenom Fitnesač94, za profilno fotografijo pa uporablja pred ogledalom slikane trebušne mišice. Na fotografiji sicer ne vidimo njegovega obraza, predvidevajoč, da ko bomo videli te mišice, nas nič drugega ne bo zanimalo. Tilen v opisu pove, da je mlad, da je študent, da ga ne zanima denar ali ambicije, ker se le želi zabavati. Spontanost je njegova glavna vrlina. In trebušne mišice, če še nismo omenili.

Ljudje, tako močno zapriseženi kultu telesa, vedno potrebujejo nove potrditve, zato običajno niso v iskanju resne romantične zveze, ampak le pozitivnih reakcij na svoja telesa. Pri iskanju zmenkov se raje odzivajo na nekoliko starejše iskalce (pozor, za njih je starost 33 let že praktično upokojenski status), ker običajno nimajo dovolj obsežnega proračuna za trivialnosti kot so kino, restavracija ali izleti, saj fitnes članarina in kubiki proteinov v praških niso poceni hobi. Bolj razgaljeni so na svoji fotografijah, večja je verjetnost, da prej kot zmenek poskušajo prakticirati legalno prostitucijo.

Vsaka fotografija je skupinska fotografija

Vesela dekleta
#frendice, #funtimes, #upamdasemnajlepša

24-letna Mojca verjame, da je njen profil na strani za zmenke noro zabaven. Vključila je štiri fotografije. Na prvi je obdana s tremi nasmejanimi prijateljicami, na preostalih treh pa je slikana na različnih družabnih dogodkih prijateljev in sorodnikov. Obdana z ljudmi je prepričana, da daje vtis aktivne in družabne osebe.

Mojca verjetno nima težav z vstopanjem v osebni prostor drugih ljudi. Zelo verjetno se je vedno pripravljena objemati, po potrebi tudi poljubljati. Za vse, ki bodo kliknili na njen profil, upa, da bodo opazili, da je bolj privlačna kot ljudje, ki jo obdajajo.

V opisu ima povezave na svoja socialna omrežja

Erik, 28 let, v svoj profil privabi s čudovito fotografijo. Videti je, kot da jo je posnel profesionalni fotograf. Erik namreč svojo podobo na spletu jemlje zelo resno. Razume, da je videz pomemben del uspeha. V njegovem opisu ne najdemo veliko informacij o njem, le kopico povezav – na njegov Instagram, na njegov Facebook (javni profil, kakopak) in na njegovo domačo stran. Ja, Erik ima čisto svojo domačo stran.

Erik v bistvu ne išče romance. Če se slučajno zgodi, super, ni pa to njegov primarni cilj na straneh za spletne zmenke. Erik je namreč zelo pretkan v iskanju novih sledilcev. Bolj kot pozitivni odzivi na profil so mu pomembni novi všečki in sledilci na vseh profilih, ki jih oglašuje. Erik želi iz sebe narediti tržno znamko – in pozna vse moderne trike.

Profilna fotografija je fotografija živali

32-letna Andreja dela v družinskem podjetju, rada nakupuje, hodi na izlete, gleda filme in upa, da se bo lahko kmalu ustalila z normalnim tipom. Super. A njena profilna fotografija je obraz njenega yorkshirskega terierja Lumpa.

Ljudje, ki kot profilno fotografijo uporabijo fotografijo svojega domačega ljubljenčka, so običajno ljudje z nizko samozavestjo. Skrbi jih, da njihov videz ni sprejemljiv za občo javnost. Izgovor je običajno ta, da preprosto nimajo nobene dobre fotografije, ki bi jo lahko objavili, a jih v resnici ovira le strah, da bo kdo javno rekel, da niso privlačni. Ta akutna sramežljivost pa je potem za drugo osebo lahko precej naporno breme, ki ga je včasih celo nemogoče preseči.

Fotografije: Profimedia