Začetek na Krku

Poletni inkubator za nenadne ideje

Srebanje koktajla v enem izmed najbolj ležernih plažnih barov na Krku zna biti nevarno za domišljijo, sploh če jo omejuje za to poletje že pošteno načet proračun. Toda Krk ima letališče in na njem vsakodnevno vzletajo in pristajajo nizkocenovna letala. Po hitrem pregledu možnih destinacij je padla ideja: gremo v Berlin!

Jutranja kava že v Berlinu

Dobro uro trajajoč zgodnji jutranji let z letališča Reka ima svoje prednosti: zaradi relativne bližine večine evropskih prestolnic lahko jutranjo kavo spijete kar na končni destinaciji. Naš edini pogoj: klimatiziran prostor.

Kava v Berlinu
Brandenburška vrata

Ključen simbol mesta

Kot večino evropskih prestolnic je tudi Berlin zajel vročinski val, kar pomeni, da smo se do Brandenburških vrat opotekali pri 36 stopinjah Celzija. Veličasten simbol nekoč zahodnega dela mesta si je bilo ob ekstremnih vremenskih razmerah mogoče ogledati izključno ob aktivni hidraciji telesa. Moj dopoldanski sprehod po razbeljenem centru se je končal s tremi litri popite tekočine.

Gurmanska stran Berlina

Prednost velikih mest: nikoli vam ni treba dvakrat zapored jesti v isti restavraciji. Vietnamska kuhinja z (ne preveč) začinjeno sojino omako, tofujem, svežo zelenjavo ter za naše brbončice občutno presladkim zelenim ledenim čajem, ki smo mu vztrajno dodajali limono.

Kosilo!
Reichstag

Center moči z dvojnim razgledom

Še kar vztrajamo po razbeljenih ulicah Berlina in se podamo proti Reichstagu, nemškemu parlamentu z dramatično zgodovino. Če se še spomnimo zgodovinskih učbenikov: po 1. sv. vojni je bila tu razglašena nemška republika, leta 1933 je gorelo, po letu 1945 pa je bombardirani Reichstag veljal za najbolj čudaško stavbo v Berlinu. 

V poznih šestdesetih letih je bila stavba prenovljena, zato nikar ne mislite, da je steklena kupola iz obdobja renesanse. Poleg estetske vrednosti in čudovitega razgleda ima kupola še eno pomembno funkcijo, ki služi temeljnemu principu demokracije: vpogledu v sprejemanje odločitev. Skozi stekleno talno površino, ki je hkrati streha parlamenta, lahko namreč spremljate nemške poslance pri delu.

Interaktivni Google Maps

Vse pametnejši zemljevidi

Potepa po mestu si ne znamo več predstavljati brez vse bolj posodobljene  aplikacije Google Maps. V mapo se nam namreč že vpisujejo aktualna dogajanja. Tale na sliki me recimo opozarja, da se na dan mojega raziskovanja Berlina v neposredni bližini odvija tudi festival piva. Nekakšna generalka za Oktoberfest, torej.

Kosilo s konceptom

Če želite doživeti klasičen Berlin s profesionalno postrežbo, potem zavijte v eno izmed restavracij Einstein

Kosilo pri Einsteinu
Kosilo pri Einsteinu

Očarala nas je hrustljava solata s piščancem in skrbno izbranimi svežimi sestavinami, nič pa ni moglo prekositi malinove pite: rahlo slano in ravno prav krhko testo ter ne presladka glazura s povsem svežimi malinami. Tako slastno, da nam je osebje moralo ustreči še z eno porcijo.

Kava pri Einsteinu

Kosilo se pač ne more zaključiti brez kave. No ja, ali pa čaja. Odvisno za katero stran navijate.

Berliner Fernsehtrum

Še vedno najvišji stolp v Nemčiji

368 m visok televizijski stolp, ki ga ne morete zgrešiti, ne glede na to, kje v mestu ste. Nekoč simbol vzhodnega Berlina, danes simbol združene Nemčije. V panoramskem ogledu, ki ga ponuja Berliner Fernsehtrum, na leto uživa več kot milijon ljudi. Če ste si pot v Berlin omislili šele včeraj, kot smo to storili sami, pozabite na tole atrakcijo, saj brez predhodne rezervacije ne bo šlo.

Večerja malo drugače

Tri stvari velja pripisati restavraciji Vapiano: najprej odprta kuhinja, kjer hrano pripravljajo pred vami. Super za ekstrovertirane kuharje in za vse, ki radi gledamo drugim pod prste.

Vapiano
Vapiano

Druga stvar: cenovna dostopnost. Strežnega osebja ni, zato si krožnik do kuharja prinesete kar sami. “Račun, prosim,“ si lahko kar zamrmrate. S posebnimi karticami si boste namreč obrok obračunali kar sami. Dobra ideja za vse, ki vam kakovost hrane pomeni več od postrežbe.

Vapiano

Tretje: interjer. Prostor z visokimi zidovi dopušča postavitev temnih sten, ki jih krasijo črno-bele fotografije. Super ideja za stanovanje, če seveda nimate mansardne garsonjere.

Naslovna fotografija: Profimedia. Fotografije v članku avtorske in posnete s Samsungom Galaxy S9 Plus. Zajem zaslona z Google Maps je bil ujet na iPhone X.