Insight Timer

Aplikacija, na katero je priklopljenih 5 milijonov ljudi, že mora biti dobra. Več kot 11.000 vodenih meditacij obljublja uspešno upravljanje stresa, boljši spanec in na sploh boljše mentalno počutje. Potrebujete učitelja meditacije? Lahko izbirate med več kot 2.400 učitelji z vsega sveta, s katerimi boste mrmrali jutranje afirmacije, aktivirali svoj či, prakticirali empatijo ali pa bolje nadzorovali čustva. Lepota aplikacije je v tem, da vam sproti javlja, koliko ljudi po svetu meditira, kar nehote sproži v vas neki prijazni občutek, da ste del kolektivnega plemena prijaznih dušic. Druga ljubkost pa so meditativni toni zvonov, ki naznanjajo začetek ali konec vaše seanse.

Insight aplikacija
Napis

Na testu

Uporabniški vmesnik ni najlepši, je pa hiter in logičen. Izberem kategorijo 'dobro jutro' in takoj po jutranji prhi že tonem v kratko meditativno seanso, ki mi bo – upam – ohranila nasmešek na obrazu vsaj do tretjega sestanka. Rezultat – zamudim prihod v službo za polno uro, saj me jutranja meditacija potisne nazaj v dremež, ki se pozneje izkaže kot najboljša investicija dneva.

Aura

Prva lepa stvar, ko odprete Auro, je ta, da vam pove, da ste pomembni. Druga stvar: aplikacija je specializirana za t. i. hitre meditacije. To je sicer za tiste, ki resno prakticirate čuječnost, malce absurdno, saj se triminutne meditacije zdijo kot neki fastfood za dušico. Toda če ste resnično na prehitevalnem pasu in so tri minute na dan vse, kar imate na voljo za stik s samim seboj, je verjetno bolje to kot nič. Dalajlama se bo tu pač moral strinjati – sploh ob predpostavki, da je čas relativen. Dobra stran aplikacije je v tem, da vam Aura meditacije povsem personalizira glede na vašo starost, spol in počutje, ter v tem, da nikoli ne boste slišali iste meditacije – razen, če si to res želite.

Na testu

Izkaže se, da je tri minute čisto dovolj, da v sebi že začutiš neke pozitivne spremembe. V mojem primeru me je po stresnem dnevu v teh treh minutah odneslo od stanja napetosti v stanje otožnosti, ko sem ugotovila, da me je aplikacija v pol ure večkrat vprašala, kako se počutim, kot vsi moji znanci v zadnjih petih letih.

Calm

Za vse, ki bi se radi dobro naspali, se tu skriva vaša idealna uspavanka, saj vam božajoči glasovi profesionalnih spikerjev berejo fantazijske zgodbe, ki vas bodo, ne glede na odrasla leta, zazibale v spanec. Tu so še brezplačne meditacije različnih dolžin, je pa s to aplikacijo tako, da ko jo boste ravno vzljubili, vam bo odškrtnila dobre tri evre na mesec. Kar pa spet ni takšna investicija, da bi zaradi nje izgubljali spanec. To bi bilo šele ironično.

Aplikacija Calm

Na testu

Odlično je vedeti, da si poleg fantazijskih uspavank lahko izbere tudi poslušanje glasbe – pač, glede na to, kaj bolj prija tisto noč. Na začetku se ob poslušanju pravljice počutim malce trapasto, ampak predsodek traja tam nekje do tretjega odstavka, ko me dokončno zmanjka.

Stop, Breathe & Think

Aplikacija za vse, ki bi se radi tehnik predihavanja in čuječnosti naučili na bolj sistematičen način. Prava študija v malem, če vas seveda zanima, kaj počnejo vaši možgani takrat, kot naj ne bi počeli ničesar. Kar 30 mini predavanj v 10-minutnih paketkih je dobra popotnica za prvo resno uverturo v sprostitvene tehnike. Velik plus so pomirjajoči zvoki narave ter meditacije za malčke – zagotovo nekaj, kar je v dobi hiperaktivnosti nemara dobro preskusiti.

Na testu

Najprej se znajdem pred kratko anketo o svojem trenutnem počutju, po kateri aplikacija presodi, ali moje duševno zdravje potrebuje 5-minutno meditacijo, poučno predavanje ali pa kar napotnico za zaprti oddelek. Izkaže se, da aplikacija ponuja blagodejne pripomočke za številne novodobne težave, vključujoč nespečnost, utrujenost in celo depresijo. Kratek premor sredi napornega dne se izkaže kot pravi vitamin za dušo, aplikacija pa si moja mentalna stanja zapomni, da mi lahko naslednjič ponudi še kaj bolj primernega.