Ko udari v možgane

Veste, kako deluje kava? Na kratko in poljudno: po zaužitju prek krvnega obtoka kofein prispe do vaših možganov, pri čemer začne zavirati delovanje živčnega prenašalca (nevrotransmiterja) adenozina. Posledično se količina preostalih živčnih prenašalcev, kot sta dopamin in noradrenalin, poveča, kar povzroči pospešeno delovanje nevronov, s čimer se izboljšajo določene možganske funkcije, kot so: spomin, reakcijski čas ter splošne kognitivne funkcije.

Kava za vsak trenutek
Preživitveni pripomočki 21. stoletja

Če vas kofein ne bo zadel pri hitrejšem tipkanju, pospešenem pedaliranju ali višjem zvočnem registru, pa vam bo zagotovo spremenil stanja, kot so razpoloženje, budnost, hitrost in raven energije. Nekateri strokovnjaki enačijo delovanje kofeina z našo najosnovnejšo fiziološko reakcijo, ki nastopi v stresih situacijah in jo poznamo kot boj ali beg.

Nikoli dovolj kave

Če ste kdaj popili prekomerno dozo kofetka, potem veste, o čem govorimo: oči ste malo bolj razprli, dlani so postale potne, mišice napete, srce je poskakovalo. Vaše telo je odreagiralo, kot da bi morali bežati pred strelskim vodom. Medtem so možgani prejeli takšno količino kisika, da se vam je v večopravilnostnem deliriju zazdelo, da dosegate raven virtuoza. Zato se vam po štirih skodelah kave zdi, da lahko še v tem popoldnevu rešite podjetje v stečaju, vmes osnujete nov start up, poleg pa preverite še zadnjo sezono Westworlda na HBO. 

In kje na spektru uživanja kave se znajdete vi? Preverite v kratkem kvizu!

Kako strasten kavopivec ste? [Kviz]