In ko Erik poje banano, postane …

Ko ljudje govorijo o superživilih, najprej pomislim, da je to tiste vrste hrana, ki ti da nadnaravne sposobnosti. Zato ne morem mimo asociacij med Popajem in špinačo. Ali pa mimo animirane zgodbe o kratkohlačnem Eriku, ki je, ko je pojedel čisto navadno banano, postal sadna različica Supermana – le da mu je bilo ime, jasno, Banananjam. Pa saj veste, da smo te risanke gledali zato, ker nas mame niso mogle prepričati, da se v zdrizasti živo zeleni omaki, obdani s krompirjevim pirejem, skrivajo vitamini. 

via GIPHY

Suha marelica, ki ima magično moč, se imenuje …

Zdaj, ko smo odrasli, padamo na podobne finte. Če vam nekdo reče suha marelica, boste raje pograbili toblerone. Ko pa vam reče, da je superživilo, zastrižete z ušesi in hitite prikimavat, da ja, ampak res, toliko vitaminov in sestavin, neverjetno, da! Posušena marelica, odeta v vitaminsko zgodbo, pridobi ime superživilo ter tako postane hit nutricionistike in že jih vsi pridno žvečimo, kot da so marelice najnovejše odkritje iz osrčja Amazonke (in ne pač plod, ki smo ga vse otroštvo vneto hrustali do prebavnih motenj).

Video: Zgodba o Eriku, zaradi katere smo v 90. letih povečali uvoz banan.

Najprej definirajmo presežnik superživilo, da bodo stvari bolj jasne (in magične)

S čisto malo ironije lahko torej mirno definiramo superživila kot naravna živila, ki jih večina naših babic in tet vsako sezono mirno puli po vrtu ter pri tem ne uporablja nobenih presežnikov. Zdaj, ko svet obdelane hrane počasi prihaja nazaj k osnovam, pa poglejmo, katera živila internet označuje kot nadpomembna in zakaj je fino, če vsaj eno od teh v svoji naravni, torej neobdelani in sezonsko prilagodljivi različici, pristane na našem krožniku.

#1 Češnje

Že kot mulci smo plezali do teh malih, rdečih bunkic in točno vedeli, kdaj katera zori in kakšne sorte je. Danes smo dostojni odrasli, zato jih več ne rabutamo, ampak jih vedno preplačamo na tržnicah ali v trgovinah. Kar pa ne preseneča, saj so češnje že od nekdaj znane po tem, da že v zmernih količinah blažijo vnetja mišic, krepijo spanec, krepijo kolagenske zaloge, izboljšujejo spomin in ukinjajo proste radikale.

Češnje
Češnje - tako zabaven sadež, da se je v pohujšljivih metaforah znašel celo v poeziji

#2: Borovnice

Drobne gozdne bombice so vir antioksidantov in baje ena porcija borovnic zlahka prekaša pet porcij korenja. Če redno uživate borovnice, boste manj pozabljivi in lepši, saj eliminirajo temne kolobarje okoli oči. Pest borovnic vam bo celo zmanjšala krvni tlak.

#3: Orehi

Ker se danes antidepresivi predpisujejo po tekočem traku, je morda še toliko bolje vedeti, da obstajajo živila, ki jih je vredno poskusiti, preden greste po recept k zdravniku. Dolgo sem se spraševala, ali je formacija samega oreha, ki je videti kot mini možgani v lupini, v kakšni povezavi z dejanskim organom. Zdaj vem, da je – orehi dokazano pozitivno vplivajo na miselne funkcije in razpoloženje ter celo pomirjajo stres in depresijo.

Orehi
Imamo heroja, ki bo strl tole letino?

#4: Kostanj

Vir mangana in bakra, ki ju očitno potrebujemo za krepitev imunskega sistema, je kot nalašč za jesenske dni in borbo proti prvim virusom. Poleg tega kostanj vsebuje vitamin E in vlaknine, kar pomeni, da bi ob zmernem zaužitju moral vaš metabolizem delovati tudi brez donata.

#5: Zeleni čaj

Kitajski pregovor pravi, da je bolje, da si tri dni brez hrane kot en dan brez skodelice zelenega čaja. Razlog? Antioksidanti, ki se imenujejo polifenoli. Zeleni čaj pospešuje metabolizem, zmanjšuje možnost za rakava obolenja, ter če gre verjeti 10-letni japonski študiji (in zakaj ne bi?), konkretno zmanjšuje srčna obolenja in kapi. Pogoj? Minimalno pet skodelic na dan. Če ste za, potem morda opustite pitje kave, saj je zeleni čaj prav tako poživilo.

Zeleni čaj
Saj veste - kjer je čaj, tam je upanje

#6: Brokoli – vključno z listi

Samo pravi ljubitelji brokolija vedo, da so užitni in zelo zdravi tudi listi, ki so sicer blagega sladkega okusa. Če boste požvečili dva lista, boste zadostili dnevni potrebi po vitaminih C, K, A in kaliju. Če so vam pomaranče že malce dolgočasne ali pa bi raje zelenjavo (ker vam je osebni trener odsvetoval sadje) z enakimi karakteristikami, je brokoli prava alternativa.

via GIPHY

Fotografije: Profimedia