#1 Ozonska luknja se manjša

Montrealski protokol, ki je prišel v veljavo leta 1989, je predvidel ukinitev vseh izdelkov, ki povzročajo tanjšanje ozonske luknje. Če bo šlo tako tudi naprej, naj bi si naš planet dokončno opomogel do nekje leta 2075. Milenijci, delajte otroke, da bo vsaj nekdo lahko podedoval to čudovito novico.

Leonardo DiCaprio
Se bomo zahvalili Hollywoodu, če nam uspe, da tega ubogega planeta ne zavozimo popolnoma?

#2 Odkritje bakterije, ki kanalizacijske odpadke pretvori v vodikovo gorivo

Gre za t.i. vijolično bakterijo, znanstveniki pa so zasnovali metodo, s katero minimalizirajo proizvodnjo ogljikovega dioksida, ter hkrati pridobijo čisto vodikovo energijo iz vsega, nad čemer smo do sedaj vihali nos.

#3 S Keplerjevim teleskopom agencije NASA odkrili preko 100 ekso-planetov

Vse to so planeti, ki se vrtijo okoli drugega sonca. Da ne boste mislili, da je naše osončje epicenter dogajanja v celotni galaksiji …

#4 Nove solarne celice, ki zbirajo energijo iz dežnih kapljic

Zamislite si tole: dežna kaplja pade na zgornjo plast solarne fotocelice. Nato spolzi s površine, pri čemer ustvari majceno trenje. Sedaj to pomnožite z milijardami dežnih kapelj - z vsemi temi mikro trenji ste zbrali ste kar nekaj energije!

#5 Cenovno dostopen 10-minutni test, ki odkrije raka kjerkoli v telesu

Po odkritju posebne genetske strukture rakavih celic v vodi so avstralski znanstveniki prišli na idejo, da bi lahko z obstoječo tehnologijo zasnovali metodo, s katero bi rakave celice lahko odkrili preko enostavne krvne preiskave. Natančnost metode je trenutno 90-odstotna.   

#6 Velika Britanija več kot 1.000 ur delovala brez uporabe premoga

Ne samo to, zdaj se Velika Britanija že napaja preko dvakrat več vetrne energije kot premogovne.

Vetrna energija v VB
Ker okoli Llyn Breniga v Walesu dobro piha ...

#7 Solarne panele lahko odslej natisnete (Južna Avstralija)

Proizvajalci sicer opozarjajo, da je produkt še vedno v fazi testiranja, a dejstvo je, da si boste lahko v kratkem solarne panele natisnili kar doma in jih potem sami pritrdili na streho.

#8 Umetna fotosinteza

Homo sapiens že od nekaj posnema naravo, še posebej njene procese. Najbolj ambiciozni predstavniki te vrste pa si zgradijo laboratorije, v katerih proučujejo naravo in jo poustvarjajo. Zato ne čudi, da se je na seznamu znašlo tudi repliciranje enega najbolj unikatnih naravnih čudežev – fotosinteze. Trenutno so poskusi še v povojih (ta hip umetna fotosinteza deluje le v laboratorijih), a strokovnjaki napovedujejo, da naj bi v industrijsko rabo prešla v naslednjih 10-ih letih.

#9 EU izglasovala opustitev uporabe plastike za enkratno uporabo

Slamice, palčke za ušesa (ker pač nikoli ne bomo pozabili ikonske fotografije morskega konjička ovitega okoli palčke za ušesa) in plastični jedilni pribori bodo do leta 2021 povsem ukinjeni, EU pa se je zavezala, da bo do leta 2025 reciklirala 90% plastenk.

It’s a photo that I wish didn’t exist but now that it does I want everyone to see it. What started as an opportunity to photograph a cute little sea horse turned into one of frustration and sadness as the incoming tide brought with it countless pieces of trash and sewage. This sea horse drifts long with the trash day in and day out as it rides the currents that flow along the Indonesian archipelago. This photo serves as an allegory for the current and future state of our oceans. What sort of future are we creating? How can your actions shape our planet?
.
thanks to @eyosexpeditions for getting me there and to @nhm_wpy and @sea_legacy for getting this photo in front of as many eyes as possible. Go to @sea_legacy to see how you can make a difference. . #plastic #seahorse #wpy53 #wildlifephotography #conservation @nhm_wpy @noaadebris #switchthestick

A post shared by Justin Hofman (@justinhofman) on

#10 Costa Rica – prva država na svetu, ki je ukinila fosilna goriva

Imamo prvo državo na svetu, ki jo poganja brezogljična energija. Če to zmore družba z manj kot 5 milijoni prebivalcev, ki svoj BDP ohranja s proizvodnjo banan in kave, potem ostale države resnično nimamo kaj dosti izgovorov.

#11 Uporaba čudežnih gobic za zdravljenje depresije

Gozdni sadeži malo drugače: gozdna flora poleg želodov in kostanja ponuja tudi psihoaktivne substance, ki naj bi učinkovito zdravile depresijo in to brez stranskih učinkov, kot jih poznamo pri sintetičnih antidepresivih.

#12 Voda na Marsu

In to kar v dveh agregatnih stanjih: kot led pod površino in kot para v atmosferi. Morda pa bo Elon Musk vendarle v naslednjih 20-ih letih organiziral čajanko na Marsu.

Mars
Površina Marsa ali posnetek pice, ki smo jo po praznikih našli pod kavčem (hej, žur je žur)?

#13 Rokavice, ki simulirajo občutek dotika v virtualnih okoljih

Hiper stimulativna virtualna okolja so odslej bogatejša še za dotik. Naši baroreceptorji bodo pretentani tako, da bomo s pomočjo posebnih rokavic v virtualnih okoljih ne le dobro videli in slišali, pač pa tudi tipali.

#14 Kitajska rekrutirala 60.000 vojakov za sajenje dreves

V začetku leta je padel ukaz, da regiment Ljudske osvobodilne armade do konca leti pogozdi področje severne Kitajske v velikosti Irske. Akcija je del večjega načrta, po katerem naj bi Kitajska do leta 2020 pridobila 23% gozdnih površin.

#15 Po pomoti odkrili encim, ki razgrajuje plastiko

Včasih se zdi, da ima tudi znanost več sreče kot pameti. Naključno odkritje encima, ki razgrajuje plastiko, bo namreč razgrajevanje plastike precej pospešilo, saj je splošno znano, da odvržena plastenka v naravi potrebuje več sto let za dokončno razgraditev.

#16 Protitelesa lam za univerzalno cepivo proti gripi

Da ne bomo mislili, da so lame dobre samo za pljuvanje in smešne internetne videe. Prijazna živalca, ki ne mara, da predolgo zrete vanjo, nas lahko namreč reši pred naslednjo epidemijo gripe!

Lama
"Gripa kdo?"

#17 Švicarski poslovnež doniral milijardo dolarjev za zaščito planeta

Zapis Hansjörga Wyssa v časopisu New York Times se glasi: »Vsoto bom namenil za pospešeno ohranjanje zemlje in oceanov v naslednjem desetletju.«

#18 Rusi odkrili bakterijo, ki nevtralizira nuklearne odpadke

Tale stavek se sliši kot iz naslednje nastavitve Misija: Nemogoče, a je resničen: Nekje v kleteh skladišč za shranjevanje nuklearnih odpadkov v Sibiriji so našli prijazno bakterijo, ki preprečuje širjenje radioaktivnega sevanja. Zdaj pa samo čakamo, da katere G7 države se bodo steple za ta mikrob.

#19 Robot, ki vam natisne hišo za 60.000 evrov

In to v manj kot 8 urah, kar praktično pomeni, da se vam zgodi čisto nova hiša medtem, ko vi opravite dnevne službene obveznosti.

Robot gradi hišo
Kdo bo kriv, če bo knauf stena postrani?

#20 EU bo ukinila vse pesticide, ki škodijo čebelam

Vse-evropske kampanje za ohranitev najbolj pridnih bitjec na svetu so obrodile sadove!

Fotografije: Profimedia