Na tekalno stezo po pameti

Vsi še kako dobro poznamo kompulzivne pripadnike tekalnih trakov na fitnesu, ki si hitrost navijejo na takšne obrate, da so z vsakim korakom tik pred tem, da jih naprava prekategorizira v nenadzorovan balistični izstrelek. Vse to je čisto sprejemljivo, dokler imamo stvari pod nadzorom.

via GIPHY

Vprašanje pa je, ali bi sami znali presoditi točko pretiravanja, ki jo morda drugi okoli vas že zaznavajo v vašem predinfarktno rdečem obrazu. Nima se smisla pretvarjati, da zmorete 5 km več, ko pa vaše telo kriči od napora. Vedite, da je med vzdržljivostim treningom in fanatizmom tanka meja, ki jo, če le prisluhnete telesu, lahko vsak brez težav zazna.

Predpisane norme

Do dve uri in pol zmerne aerobne vadbe ter dobra ura intenzivne vadbe na teden je zdravi standard, ki ga slavijo strokovnjaki z institucije Mayo Clinic. Med zmerne vadbe sodita aktivna hoja in plavanje, če radi brkljate okoli hiše, pa je primerna tudi košnja trave. Med intenzivne pa prištevamo recimo tek, aerobiko in hitro plavanje. Ne glede na preference je vaš minimum vadbe 30 minut na dan. In ne glede na vrste, podvrste in celo mikro discipline športa, ki so običajno opremljene z nekimi eksotičnimi imeni, velja, da redno gibanje zmanjšuje možnost depresije, izboljšuje kardiovaskularni sistem, krepi imunski sistem in zadržuje vašo telesno težo na družbeno sprejemljivi ravni.

via GIPHY

In če ne pretiravate

Kot prvo, pretiravanje z vadbo ne pomeni, da boste bolj zdravi ali bolj vzdržljivi. Pravzaprav gre krivulja v drugo smer. Nekatere raziskave celo kažejo, da imajo ljudje, ki tečejo trikrat tedensko z noro hitrim tempom, enako umrljivost kot tisti, ki se ne premaknejo s kavča. Druga študija je pokazala, da imajo ženske manjšo verjetnost možganske ali srčni kapi, če so fizično aktivne vsaj enkrat tedensko. Toda tveganje za obe vrsti kapi se je povečalo pri ženskah, ki so prakticirale vsakodnevno ekstremno vadbo.

via GIPHY

Po ekstremni vadbi pa ste obenem kar 72 ur dovzetni za vse možne viruse in bakterije – toliko časa namreč traja, da telo po izjemno naporni vadbi ponovno vzpostavi svoj imunski sistem. Ne glede na to, kaj počnete, da spravite svoje telo na delovne obrate, pa se vedno lahko zanesete na številne aplikacije, kjer so kriteriji za posamezno vadbo marljivo zabeleženi. Med najbolj vestne na tem področju spada Sworkit, seveda pa se glede priporočil vedno lahko obrnete na ustrezno kvalificiranega trenerja. Dokler ne sprejemate nasvetov od pordelih fanatikov na sobnih kolesih, ste verjetno v varnih rokah.

Prepoznajte simptome

Da bi bili močnejši in hitrejši, morate telo gnati preko meja udobja. A telo obenem potrebuje tudi počitek. Pretiravajte in zabredli boste v neprijetne posledice. Tule je nekaj simptomov, ki nakazujejo, da ste svoje organizem prekurili:

  • nezmožnost treninga na običajnem nivoju
  • potreba po daljših počitkih
  • občutek utrujenosti tudi na dneve, ko ne trenirate
  • hitro menjavanje razpoloženja in razdražljivost
  • težave s spanjem
  • boleče mišice in občutek teže v sklepih
  • poškodbe zaradi pretiravanja (vnetja)
  • izguba motivacije
  • pogosti prehladi
  • anksioznost

Rešitev, če zaznate 2 ali več simptomov? Zmanjšajte treninge ali pa teden do dva kar popolnoma prekinite z vadbo in samo počivajte. Včasih je to dovolj, da se vrnete na običajne delovne obrate.

Naslovna fotografija: Profimedia