1. Hrana za mišice po vadbi

Verjamemo, da se za zdaj še pridno držite novoletnih zaobljub in v lokalnem fitnesu vztrajate, kljub dejstvu, da prostor zaradi nepopisne gneče vsak večer dehti po postanih podplatih, nedoločljivih telesnih plinih in obupu. Zato je prav, da tej rekreativni pridnosti dodate še ustrezno prehrano, ki pa naj za dodatne ugodne učinke vključuje tudi – med. Poznavalci, fitnes obsedenci in nutricionisti vseh kalibrov potrjujejo, da ima med pomembno mesto v športni prehrani. Kot izjemno učinkovita oblika ogljikovih hidratov ga nekateri športniki jedo pred vadbo, da se potem med treningom postopoma sprošča v telo, lahko pa si malo žličko medu privoščite po vadbi in s tem pomagate mišicam pri okrevanju.

Med v zajtrku
Zajtrk prvakov in super herojev - grški jogurt, sveže jagodičevje in granola (ali pa ovseni kosmiči)

2. Šus energije v malih dozah

Fantastičen vir ogljikovih hidratov, ki pa je v večini primerov tudi nepokvarljiv. In če med nima omejenega roka trajanja, je skorajda obvezen na vrhu seznama stvari, ki jih je pametno imeti na zalogi v primeru (zombie) apokalipse. Že male doze medu nam dajo ogromno energije, kar bi bila v postapokaliptičnem svetu (in pozimi, ko se itak zdi, da živimo v distopični grozljivki) optimalna dieta, ker se je treba za preživetje veliko gibati, naokoli pa ni več lokalov s hitro hrano, kjer nam v 75 sekundah na pladenj zmečejo za 2.800 kalorij prehrambnih enot. A dokler na nas prežita samo mraz in tema, je lahko med hiter in zdrav posladek, ki nam da zagon, da naše telo, ki se sicer vsak dan od petih popoldne naprej nagiba k hibernaciji, zaženemo za še vsaj nekaj ur. S to učinkovitostjo medu se strinjajo številni strokovnjaki za preživetje, ljudje s preventivnimi bunkerji v primeru konca sveta in medvedek Pu.

In kako med sploh pridobimo in shranimo? Poglejte!

3. Boleče grlo?

Že none so nam med bolehanjem z velikimi žlicami mešale med v čaj, in to z razlogom. Bolečega grla, ki je tako ali tako 'default' stanje v zimskih dneh, z medom sicer ne boste pozdravili, lahko pa omilite neprijetnost, če med zajamete z žlico ali paličico za med in ga potem kapljate neposredno v usta, da počasi teče po vnetem grlu. Dosegli boste podoben učinek, kot ga ponujajo pastile za boleče grlo, ki ustvarijo oblogo in umirijo razdražljivost.

4. V boj proti suhi koži

Če ste blagoslovljeni z dramatično suho kožo, ki se sredi zime rade volje spremeni v srbečo plahto neudobja in nadležnosti, potem ste verjetno tako ali tako ves čas na preži za rešitvami vseh oblik, ki se običajno ponujajo v različnih serumih in kremah. A kaj, ko so ti izdelki polnih dodatkov, ki jih še izdelovalci ne znajo izgovoriti. Najbolj naravna in presenetljivo učinkovita rešitev je v bistvu vlažilna krema, ki si jo lahko pripravite doma. Brez skrbi, ne zahteva diplome iz kemije ali kakšnih kozmetičnih tečajev, ker potrebujete le 1 skodelico medu, 2 žlici polnomastnega mleka in sok, iztisnjen iz ene manjše pomaranče. Te tri sestavine dobro zmešate in navlečete na vaše bajno pročelje (tj. obraz, da ne bo pomote, pa še kam, če je kaj ostalo), pustite 45 minut, dobro sperete in se čudite moči narave.

V čem je trik? Med posrka vlago v kožo, kar omili suhost, obenem pa še ubija bakterije. Mleko pomaga koži pri obnavljanju, vitamin C v pomarančnem soku pa koži doda prožnost in zdrav videz.

Med za nego kože
Kdo bi si mislil, da je ogromno sestavin za zajtrk uporabnih tudi za nego kože ... ja, tudi med!

5. Za krepak imunski sistem

Najboljša kurativa je preventiva. Zima bo kar zletela mimo, če bo vaš imunski sistem uspešno odbijal vse klice in bakterije, ki vam jih v tem času v obraz kašljajo sodelavci, prijatelji in družinski člani. Tudi tu se lahko deloma zanesete na med. Recept pravi, da vsako jutro v kozarec vode dodajte žlico ali dve medu, malce limoninega soka in ščepec cimeta. Ta blagodejni koktajl bo vaš imunski sistem nadgradil v internega superheroja, da se boste gripi in prehladu lahko smejali v obraz.

Fotografije: Profimedia