Sanje vsakega otroka in navdušujoče doživetje za marsikaterega odraslega je ideja ogromne dvorane, kjer so trampolini nameščeni od stene do stene - kot na primer Woop! Ljubljana, kamor smo se zatekli za malce poigravanja z gravitacijo (in nekaj brezplačnih vstopnic imamo tudi za vas, a kliknite hitro!). Ko začneš skakati, nočeš prenehati. Ali pa ne moreš, ker včasih tale inercijska sila vzame stvari v svoje roke in potem smo samo hvaležni, da je moderna civilizacija odkrila varovalne blazine, preden je odkrila trampolin.

Z malce treninga in dodatnega raziskovanja pa smo odkrili, da je skakanje na trampolinu v bistvu nadvse koristna zabava. Kar je očitno pred nami vedel že kar zajeten del sveta – na vseh koncih planeta se namreč odvija prava skakalna norija. Aja, mimogrede, trampolin je tudi panoga na olimpijskih igrah. Za zlato medaljo morate izvesti naslednje:

Ampak trampolin ni samo nenavadna pot do morebitne olimpijske kolajne. Lahko je samo zelo zelo zdrava zabava. Tule je nekaj potrjenih pozitivnih učinkov, če kdaj pa kdaj telo poženete po Y-osi.

1. Odlična kardio vadba

Leta 2016 je zaokrožila nova raziskava pozitivnih učinkov skakanja na trampolinu, v kateri so testnim skakačem merili srčni utrip in kroženje kisika. Rezultati so pokazali, da ima skakanje na trampolinu podobne učinke kot kolesarjenje ali tek, in to z manj stresa za telo, ker se v bistvu ves čas le odbijate od zelo mehke površine (in pri tem seveda nekontrolirano smejete, kar vas za bonus učinek obliva s hormoni sreče). Skakanje na trampolinu je torej precej drugače kot soočanje z asfaltiranim pločnikom ali tistim ultrašportnim kolesarskim sedežem, ki ga imate na tretjini poti zagozdenega že nekje v območju dvanajsternika.

Woop!
Pulz na 180!

2. Kakovosten 'core' trening

Skakanje na trampolinu zahteva solidno koordinacijo celotnega telesa. Bolj se privadite na odbojnost, višje boste želeli skakati, to pa bo zahtevalo še preciznejše obvladovanje tako ravnotežja kot tudi vseh udov, da ne boste na najvišji točki odriva videti kot plapolajoči balistični izstrelek. Nadzorovanje telesa med skakanjem zahteva uporabo vseh 'core' mišic, mišic srednjega dela telesa, obenem pa s tem na poskočen način trenirate še koordinacijo in kinestetično zavedanje. Rezultat? V drugih športih boste zato še boljši!

3. Skakanje izboljša vid

Tudi mi sprva nismo verjeli. Saj ne, da nam je po treh skakanjih dioptrija padla na nivo 22-letnega ostrostrelca, a ker se tudi naša zrkla obračajo s pomočjo mišic, jih je treba krepiti. Med skakanjem je treba ves čas uravnavati pogled s točke na točko, kar sčasoma tako okrepi očesne mišice, da boste nedvomno najbolj ekspresivno zavijali z očmi na naslednjem družinskem kosilu. Šalo na stran – okrepitev očesnih mišic vodi do boljšega zaznavanja in s tem boljše odzivnosti, kar vam bo še kako koristilo v marsikateri vsakdanji situaciji (sploh če se s kolesom vozite čez center Ljubljane ob osmi uri zjutraj).

4. S skakanjem do močnejših kosti

Trampolin včasih za krepitev telesa priporočajo tudi zdravniki, kar ne preseneča, ko izvemo, da skakanje v kosteh spodbuja tvorjenje mineralnih snovi. Vsak pristanek po skoku se zgodi z dvojno silo gravitacije. Ker pa je pri trampolinu ta pristanek, kot da bi prileteli na oblak, lahko to naredimo, kolikokrat želimo (da ne boste doma skakali s škarpe in se že do kosila poslovili od kolen).Vsak ta pristanek postopoma povečuje gostoto kosti, kar posledično pomaga pri težavah s krhkimi kostmi in pri osteoporozi.

Woop!
Gravitacija je lahko zabavna -  sploh, če se z njo takole poigravamo

5. Učinkovit antidepresiv

Tesnoba? Panika? Stres? Vas tare karkoli drugega iz te temačne družine novodobnih mentalnih problemov? Potem zna biti trampolinanje rešitev, ki ste jo iskali (ali pa niti ne veste, da jo morate iskati). Večina že omenjenih pozitivnih učinkov, od povečanja kroženja kisika, ki vodi k boljši zbranosti, do porasta količine endorfinov med skakanjem, lahko izdatno pomaga pri odpravljanju depresije, tesnobe in stresa.

Prepričani, da vaše življenje potrebuje malce več poskokov? A1 Slovenija ima za vas še nekaj brezplačnih vstopnic za trampolin park Woop! v Ljubljani. Hitro zgrabite svojo!

Fotografije: Primož Bregar za Woop!