Od višine se zvrti: Poggibonsi in Castello di Badia

Grad, ki gnezdi na čudovitem in ravno prav visokem hribu ob malem toskanskem mestecu Poggibonsi. Nekaj začetnih dejstev: do dobrega gradu vedno vodi strma pot (nagrada: vzvišen pogled s terase). Drugo: skozi grajska vrata boste morali zapeljati z zaprtimi stranskimi ogledali, prehod je namreč naravnost antično ozek. In tretje: ko boste prišli v grajsko sobano, boste nekaj časa res mislili, da se po vaših žilah pretaka modra kri.

Toskana
Grajska sobana, ki se je ne bi sramovali niti petični Lannisterji
Toskana
Grajske dvorane si v tem kaštelu delimo z mački, ki se vedejo nadvse kraljevsko
Toskana
Kopalnica s pogledom

Sprehod po grajskem dvorišču

Tisočletja star kamen, vzpenjajoče se vrtnice in šum toskanskih cipres. Da, raj na zemlji prav zares obstaja. Samo ni v Barbarigi.

Toskana
V zavetju grajskega dvorišča
Toskana
Vse, kar še potrebujem, je kraljeva straža v zlatih oklepih

Zabava ob bazenu po kraljevsko

Prostor s kamnitimi klopmi in kipi, na sredini pa turkizno moder bazen, ki se mu težko upremo. Od same vzhičenosti si odpremo šampanjec, med srebanjem pa nas v ozadju zabava metrska ara, ki prijetno žlobudra – v toskanskem dialektu, jasno.

Toskana
Prostor še za enega princa?
Toskana
"Hm, le kaj bi počeli danes?"

Sprehod do plebejske ravnice

Po predoziranju z razgledi se spustimo na realna tla – do mesteca Poggibonsi ter okoliškega parka. A se po kratkem sprehodu hitro vrnemo v skalnato gnezdo na vrhu hriba. Pred nami sta namreč še dva dneva kraljevskega razvajanja, zato sončni zahod pričakamo, kot se spodobi – na dvoru, s kozarcem chiantija iz grajske vinarne. La vita e bella.

Toskana
Po zeleni ravnici le kratek sprehod do mesta
Toskana
Poggibonsi v provinci Siena
Toskana
Čudoviti zahod nad gradom ... čas, da zažuramo z vilinci in črički

Fotografije: Eva Kelt za Mozaik (posneto z iPhone X)